Bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

A bitcoinbányászok nehéz időszakot éltek meg 2022-ben és 2023-ban sem számíthatnak jobbra, hacsak a globális gazdasági körülmények nem kezdenek el javulni. A bányászipar 2022 első hónapjaiban erősen indult, és úgy tűnt, hogy elegendő tőkével indulnak neki az évnek. Azonban az egyre növekvő energiaárak, a bányászgép piacon történt technológiai bumm, a bitcoin blokkokért folytatott növekvő verseny és az év első felének a vége felé kialakuló medvepiac igencsak megtépázta a kellően elbizakodott bányászokat.

Az elmúlt év végére az ágazatot csődbejelentések és szerkezetátalakítási bejelentések is sújtották. Valószínűleg ez az év sem fog eltelni hasonló nyilatkozatok nélkül, annak ellenére, hogy a bányászok mindent meg fognak tenni, hogy megerősítsék, megreformálják pénzügyi mérlegüket és működési mechanizmusukat. A medvepiac ellenére a befektetők bíznak az ágazatban, a hitelezők pedig hosszútávú szereplőként számolnak a nagyobb bányászokkal. Az elmúlt év medvepiaca az erős pénzügyi háttérrel rendelkező bányászoknak rengeteg lehetőséget is rejtett

Mindezen nehézségek mellet halvány reménysugár mutatkozott 2023 év elején, amikor is elkezdett emelkedni a hashár, ezáltal nőtt a bányászat jövedelmezősége is. A korábbi medvepiacok megbízható mutatói, a bitcoinbányászok tevékenységét reprezentáló indikátorok is arra hívhatják fel a figyelmünket, hogy a mélypont közel lehet, esetleg már meg is volt. A december közepén kezdődött masszív bányász eladási hullám egyelőre véget érhetett.

Bányászpiaci mutatók (2023. január 16.):

  • hashprice (hashár): 71,17 USD/PH/nap –  0,00336961 BTC/PH/nap
  • hashráta: 268 EH/s
  • nehézség: 34.09 T

Bitcoin hálózat hasrátája 2022. október 16 – 2023. január 16. (forrás: luxor)

Hashár index

Az elmúlt napokban a bitcoin ára 20000 dollár fölé emelkedett, így a hashár index is emelkedni tudott vele. Legutóbb tavaly október elején járt ezeken a szinteken a hashár, mindenkori mélypontját pedig novemberben érte el. A hashár az elmúlt héten 23%-kal tudott nőni, jelenleg 71 USD/PH/nap körül mozog.

bitcoinbányászindex_jelentés_hashár

A bitcoinbányászat hashára dollárban kifejezve 2022. január 16 – 2023. január 16. (forrás: luxor)

A rallyt a tegnapi nehézségi kiigazítás azonban megszakította és egyből le is fordult a hashár. A 10,26%-os pozitív kiigazítás volt idén az első, és ha a tavalyi kiigazításokkal összevetjük igen nagynak számít már most a maga nemében.

A bitcoin hálózat nehézségi kiigazításai 2022. január 21 – 2023. január 16. (forrás: luxor)

Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok (2023. január 16.)

Az ASIC árindex értékek az új évben valamelyest tovább estek, azonban ennek a mértéke kevésbé volt drasztikus. Az új generációs, jobb teljesítményt nyújtó bányászgépek árindex adatai továbbra is csökkennek. Egyelőre a másodlagos piacon nincs elég gép ahhoz, hogy az index bármilyen jelentős változáson menne keresztül.

A közepes hatékonyságú gépek index adatában már jelentősebb esést nem látunk, a legrégebbi típusok esetében már egy többhetes stagnálás is észrevehető, annak ellenére, hogy a BTC az elmúlt napokban az erősödés jeleit mutatta. Ezt az emelkedést a jövőben muszáj lesz az index árnak is lekövetni, így talán várható egy kisebb pozitív irányú elmozdulás mindhárom esetben.

Bitcoinbányászat ASIC árindex adatok 2022. október 16 – 2023. január 16. (forrás: luxor)

Bitcoinbányászat jövedelmezősége

A jelenleg népszerű bányászgépek bitcoinbányászat jövedelmezőségi adatai 0,07 USD/kWh energiaköltséggel számolva:

  • Antminer S19 XP (140 TH/s): 5,8 USD
  • Whatsminer M50 S+ (136 TH/s): 5,0 USD
  • Antminer S19j Pro (104 TH/s): 2,9 USD
  • Whatsminer M30s++ (112 TH/s): 2,8 USD
  • Antminer S19 (95 TH/s): 1,9 USD
  • Whatsminer M30s (86 TH/s): 1,2 USD
  • Antminer S17 (56 TH/s): 0,6 USD

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászindex-jelentés

/luxor/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img