Ez történt 2022-ben a bitcoinbányászokkal – 4.

spot_img

Már az előző évben is törekedtek a bányászok arra, hogy hatékonyabbá váljanak. Újabb bányásztechnológiákkal kísérleteztek és igyekeztek még hatékonyabb bányászgépekre cserélni a régebbi farmokat. Egyre fontosabb lett a megújuló energiával üzemeletett telephelyek kialakítása, ami által csökkenteni tudták energiaköltségeiket, karbonlábnyomukat és zöldebbé tenni a bitcoinbányászatot. Bányásztechnológiai forradalomnak lehetünk a tanúi. 

Újabb bányásztechnológiák megjelenése

 “Az energiafogyasztás és a globális hashráta csökkentése az energiahatékonyság javítása érdekében zajlik” – mondta Ben Gagnon, a kanadai Bitfarms (BITF) bányászvállalat vezető bányászati igazgatója.

Az újabb technológiák, mint például a merülő- és a vízhűtés egyre népszerűbbek, de egyelőre még bizonytalan, hogy a bányászok tömegesen fogják-e alkalmazni a jövőben. Ezeknek a bányászati módszereknek a kialakítása jelenleg még magas költségekkel járnak, de már most sokkal kifizetődőbb a léghűtéses technológiánál annak, aki alkalmazza. (Merülőhűtés során a bányászgépeket egy speciális folyadékkal teli tartályba merítik, míg a hidrohűtés a bányászati berendezések legújabb generációját jelentik.)

“Jelenleg alacsony a bányászat jövedelmezősége. Ez a körülmény eddig visszatartotta a bányászokat attól, hogy ezekkel az újabb technológiákkal kísérletezzenek. 2023-ban még mindig egy nagy előrelépésre számítunk a technológia fejlesztése, alkalmazása és a költségek csökkentése érdekében” – mondta Bulovic a Foundry-tól.

Számos nagy múltra visszatekintő technológiai cég jelent meg a bitcoinbányászat területén, köztük a Shell és az Intel, akik a technológiai újításaik révén még hatékonyabbá tették a bányászatot. Akadtak viszont új szereplők is, akik új innovációt hoztak az iparágba, például az ePIC Blockchain révén.

Megjelentek a bányásziparban az amerikai olaj- és gázipari vállalatok (Exxon, Black Rock Petroleum), amelyek szintén innovációt képviselnek a bitcoinbányászatban. Nagyon úgy néz ki, hogy a jövőben ezek a nagy vállalatok és az általuk hozott technológiai újítások a bitcoinbányászattal karöltve átalakíthatják a teljes energiaipart akár globálisan is.

A bitcoin bányászat által kiváltott technológiai robbanás megváltoztathatja energetikai szokásainkat és választ adhat korunk egyik hatalmas problémájára, a globális felmelegedésre. A bányászat (és így a bitcoin hálózat) kedvezően befolyásolhatja a meglévő és elavult energiarendszereinket és javíthatja az energiatermelés gazdaságosságát, felhasználást, csakúgy mint:

  • az elektromos hálózatok rugalmasságát, megerősítését,
  • a megújuló energiatermelés és felhasználás gazdaságosságát,
  • a kőolajbányászat során keletkezett földgáz fáklyázásának, valamint az üvegházhatás kérdését,
  • és a bitcoin bányászatból származó, valamint a mai energiarendszerek által keletkezett hulladékhő újrahasznosítását.

Bányászmigráció

A tavalyi év azzal kezdődött, hogy a bitcoinbányászat hashrátája érezhetően az Egyesült Államokba tolódott át Kazahsztánt követően. Januárban a Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központja szerint az Egyesült Államok a globális bitcoin hálózat mintegy 38%-át, Kanada pedig közel 7%-át adta. Ez az arány nagyjából 2023 elején is változatlan, azonban idén ez a trend megtörhet. Elemzők arra számítanak, hogy a bányászok az olcsó áram elérhetősége miatt Dél-Amerikába, a Közel-Keletre és Délkelet-Ázsiába vándorolnak.

Környezetvédelmi aggályok és szabályozási próbálkozások

Sok helyen aggódnak a bitcoinbányászat energiafelhasználása és annak a helyi közösségekre gyakorolt hatása miatt, és ennek eredményeképpen 2022-ben elkezdtek korlátozásokat életbe léptetni a bányászokkal szemben.

Az elmúlt évben New York állam kétéves moratóriumot rendelt el az új bitcoinbányász műveletekre, az Egyesült Államokban a törvényhozók pedig az iparág energiafelhasználását vetették vizsgálat alá. Három kanadai tartományban a közműszolgáltatók leállították az új bitcoinbányászok csatlakozási szándékát a hálózatra, Kazahsztánban pedig olyan törvényjavaslatot hoztak a bányászok számára, amely korlátozza az elérhető energiához való hozzáférést.

Az iparági szakértők nem számítanak szövetségi szintű szabályozásra az Egyesült Államokban vagy Kanadában 2023-ban, de a helyi vagy állami jogalkotók továbbra is korlátozhatják az iparágat. Gagnon úgy látja, hogy ezek a kis léptékű szabályozási próbálkozások fontos lépések lehetnek az elkövetkező évek szövetségi törvényeihez.

Egyes bányászszereplők szerint a New York állam által meghatározott moratórium “kihívást jelentő precedenst teremtett”. A demokraták által ellenőrzött államokban az új telephelyek fejlesztése valószínűleg a szabályozás célkeresztjébe fog kerülni. 

Európában, az Európai Unió szabályozói “2023-ban agresszívebbek lesznek a bitcoinbányászokkal szemben“. Mivel a kontinens energiaválsággal küzd, az olyan energiaigényes iparágak, mint amilyen a bitcoinbányászat is, természetesen bűnbakká fog válni (vagy már most is az) a szabályozók célkeresztjében.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ez történt 2022-ben a bitcoinbányászokkal – 3.

/coindesk, theminermag/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img