Az Európai Bizottság a bányászok adókedvezményeinek megszűntetését javasolja és alaposan megvizsgálná az ökolábnyomukat is

spot_img

Bár a múltkor már felmerült, végül nem került be a bányászat szigorú korlátozása a készülő európai MiCA (Markets in Crypto Assets) elnevezésű szabályozási keretbe. Uniós szinten a téma viszont továbbra is heves viták tárgyát képezi, különösen most, az energiaválság és a felszökő energiaárak beköszöntével.

A kriptovalutákkal és a bányászattal a RePowerEU terv is foglalkozik, amelynek célja, hogy az EU energia ágazatának digitalizálásával tegye takarékosabbá a szektort. Az Európai Bizottság munkadokumentuma szerint a világ kriptopénz bányászatának mintegy 10%-a Európában folyik, különösen Németországban, Írországban és Svédországban.

A tervnek két sarkalatos pontja van, ami felrázhatja a piacokat:

A RePowerEU dokumentum felszólít arra, hogy az említett MiCA szabályozási keret írja elő a piaci résztvevők számára, hogy szolgáltassanak információkat a bányászatuk környezeti lábnyomáról. Más szóval, például egy BTC bányászvállalat esetében, annak részletes tájékoztatást kellene adnia arról, hogy milyen erőforrásokat használnak a működésük során.

A terv továbbá felszólítja az uniós tagállamokat, hogy – tekintettel a kontinens jelenlegi bonyolult energetikai helyzetére – „célzott és arányos intézkedéseket hajtsanak végre a kriptovaluta-bányászok áramfogyasztásának csökkentése érdekében, többek között hosszú távon, az adókedvezmények és más, számukra előnyös adóügyi intézkedések megszüntetésével”.

Emellett, a dokumentum szerint az ESMA, az európai értékpapír- és tőzsdefelügyeleti hatóság új technikai szabványokat fog javasolni a kriptopénz bányászok rendszabályozására.

A dokumentum várhatóan fontos szerepet játszik majd a kriptovaluták környezeti hatásáról szóló, 2025-ben megjelenő jelentésben. A Cointelegraph rámutatott, hogy az írás egy olyan idézetet tartalmaz, amely egyáltalán nem kedvez a bányászat számára:

“Ez lenne az első globális kísérlet arra, hogy csökkentsék a bitcoinba való befektetés vonzerejét, ami az árfolyam növekedésének korlátozását eredményezné”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img