ExxonMobil: több országban is földgázzal bányászna bitcoint az USA legnagyobb olajvállalata

spot_img

Az ExxonMobil több országra is kiterjesztené azt az Egyesült Államokban már egy éve sikeresen futó projektjét, ami a kőolaj bányászat során felszínre törő felesleges földgázt bitcoin bányagépek működtetésére használja fel. A cég terveiről a Bloomberg adott hírt.

Az olaj kitermelése során a csövekben felhalmozódó és robbanással fenyegető gázokat általában elégetik, mert a felesleg elvezetése (az ehhez szükséges, olykor akár több száz kilométeres csőhálózat kiépítése) gazdaságosan nem kivitelezhető. Az égetés folyamatát, a fáklyázást láthatjuk akkor, ha egy olajkút közelében egy lángoló kéményt pillantunk meg.

Ha egyszerűen csak a levegőbe engednék, a gáz mérgezéssel és robbanással fenyegetne

Becslések szerint a kőolaj kitermelés során évente 170 milliárd köbméternyi gáz kerül a levegőbe. Ez nem csak több tízmilliárd dollár elfüstölését jelenti a kitermelőknek, de a környezet számára is nagy terhelést jelent.

Habár a bitcoin bányászatra felhasznált gázok egy része továbbra is a levegőbe kerül, a folyamat jelentősen (több mint 70%-kal) csökkenti azok metán tartalmát. Mivel a metán 25-ször több hőt köt meg a légkörben, mint a bányászat után hátramaradó szén-dioxid, a Bitcoin támogatása nem csak anyagi, de természetvédelmi szempontokból is nagy előrelépést jelentene az olajipar számára.

Az Exxon a 2021. januárja óta futó pilóta programját Alaszkában, Nigériában, Argentinában, Németországban és Guyana-ban szeretné tovább tesztelni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

BREAKING: Oroszország bitcoint is elfogadna a földgázért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img