Folytatódik a kriptobányászok migrációja ezúttal Kazahsztánból

spot_img

Kazahsztánból a politikai káosz és az energiahiány okozta feszültség miatt néhány bányász ismét a költözés mellett döntött, ami újabb migrációs hullámot okoz.

A kriptobányászok migrációjának újabb hulláma indul, ezúttal Kazahsztánból. A Kínából már tavaly májusban kiszorult kriptobányászok a közelmúltban telepedtek le a szomszédos Kazahsztánba, amely tavaly a világ második legnagyobb bitcoin termelőjévé vált. Ám a politikai káosz és az áramhiány miatti feszültség sok kriptobányászt arra késztet, hogy újra költözzön. Ezúttal a tengerentúlra tartanak, és valószínűleg végleg elhagyják Ázsiát.

“Körülbelül kilenc cég kezdte el múlt héten a berendezések költöztetését” – mondta a Forkastnak Alan Dorjiyev, a kazahsztáni Blockchain és Adatközpontok Országos Iparági Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy az ország továbbra is szenved az áramhiánytól.

A Bitmain által támogatott felhőbányász BitFuFu is köztük van. A BitFuFu a múlt héten jelentette be, hogy áttelepíti felhő tárhely szervereit Kazahsztánból Észak-Amerikába. A bányászcég éppen tavaly 80 000 gépet szállított Kínából kazahsztáni farmokra a Financial Times adatai szerint.

“A nemzetközi bányák hatékonyan csökkenthetik a regionális kockázatokat és biztonságban tarthatják felhasználóink eszközeit” – áll a BitFuFu közleményében.

A BitFuFu bérbeadásra szánt szervereit az Egyesült Államokban és más országokban lévő bányász létesítményekbe telepítik, és a szokásos módon működnek majd tovább. “A vállalat fel fogja mérni a Kazahsztánban megmaradt számítási kapacitást, miután a helyi áramellátás visszaáll a szokásos kapacitásra” – mondta a vállalat képviselője.

A kriptobányászatban az elmúlt évben óriási földrajzi eltolódások történtek. Egyes bányász vállalatoknak most már másodjára is migrálniuk kell. A tavalyi kínai szigorítások miatt sokan úgy döntöttek, hogy áttelepülnek Kazahsztánba. A Cambridge Centre for Alternative Finance adatai szerint 2021 augusztusára olyan sok kínai bányász özönlött Kazahsztánba, hogy a közép-ázsiai ország a globális bitcoin hashráta részarányának 18,1%-át tette ki, szemben a négy hónappal korábbi 8,2%-kal.

A kazahsztáni kriptobányászat üzleti környezete azonban gyorsan romlott. Októberben a kazahsztáni energiahatóság áramhiány miatt adagolni kezdte az áramot egyes bányászok számára. Az energiahiány miatti halálos kimenetelű polgári zavargások és az e hónap elején bekövetkezett internetes áramszünet egyre feszültebbé tette a kazah bányászokat. Ennek ellenére azonban több bányász is optimistán gondolkozott a jövőre nézve.

A bitcoin bányászat helyzete Kazahsztánban

Ezen a héten azonban a kazah hatóságok leállították az áramellátást a kriptobányászok számára, ugyanis kedden hatalmas áramkimaradások következtek be az országban. Az ottani bányászok jelenleg a hónap végéig nem tudnak áramot felvenni működésükhöz, mondta Didar Bekbauov, a helyi Xive bányász társalapítója a Forkastnak.

Dorjiyev, a kazahsztáni blokkláncszövetség elnöke szerint az áramhiány valószínűleg még egy darabig el fog tartani. Az ellátási hiányt a szűk jogi keresztmetszetek miatt jelenleg nem lehet importált árammal pótolni az országban.

Alig két héttel ezelőtt Dorjiyev a Forkastnak azt mondta, hogy a helyi bányászok továbbra is bizakodóak, mert a létesítményeik az országban kialakult káosz során nem sérültek meg. Most azonban úgy tűnik, hogy a folyamatos áramhiány felőrölte a bizakodókat is.

Alejandro De La Torre, a bányaipar veteránja, aki legutóbb a Poolin bányászati pool alelnökeként dolgozott elmondta, hogy néhány kazah bányász számára az egyik célpont Oroszország lehet.

Bár az Egyesült Államokban olcsó az áram és egyértelműbb a szabályozás, szintén sok bányászt csábít. Amiről azonban nem beszélnek, az az amerikai bányaiparban uralkodó éles verseny, valamint a bányászfarmok felállításához szükséges elektromos berendezések hiánya, mondta De La Torre.

A BitFuFu az elsők közt hagyja el Kazahsztánt, Észak-Amerikába fog költözni, ahol már most azt tervezi, hogy tőzsdére fog lépni.

A Bitmain hátterű kínai felhőbányász cég kedden jelentette be, hogy megállapodást kötött arról, hogy az idei év harmadik negyedévében egy nyilvánosan jegyzett, különleges célú felvásárlói társasággal való egyesülés útján a Nasdaq-ra lép. A leendő ügylet a vállalat értékét 1,5 milliárd dollárra becsüli.

Úgy tűnik azonban, hogy Bekbauovnak nincs ilyen szerencséje. Elmondta, hogy Xive kazahsztáni működését a legutóbbi áramszünet február 1-ig érinti.

Bekbauov a múlt héten tért vissza Kazahsztánba egy amerikai üzleti útról, ahol partnerségi lehetőségeket keresett.

“Nem egyszerű folyamat belépni egy új piacra” – mondta, hozzátéve, új helyszínt keres a további bányászathoz távol Kazahsztántól.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/forkast/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img