A bitcoin bányászat helyzete Kazahsztánban

spot_img

Kazahsztánban kialakult helyzet megviselte a bitcoin bányászatot, mivel az energiaválság a múlt héten tüntetések sorozatát és politikai instabilitást váltott ki. Oroszország a jelentések szerint “békefenntartó erőket” küldött a közép-ázsiai országba Kassym-Jomart Tokajev elnök kérésére, ami az egész régióban lázadást váltott ki. A magasabb gázárak mellett Kazahsztán jelenlegi időszakos energia- és internet hozzáférése instabilitáshoz vezetett az ottani bitcoin bányászatban, amit megérzett a globális bitcoin hálózat hashráta aránya is. A becslések szerint a közép-ázsiai ország adja a hashráta arány 18%-át.

Didar Bekbau, a kazahsztáni székhelyű Xive bitcoin bányász vállalat társalapítója egy Twitter szálban reagált a történtekre. “A bitcoin bányászat jövőjével kapcsolatos általános negatív hangulat ellenére, az országban a jelenlegi helyzet csak átmeneti lehet. Arra számítunk, hogy Kazahsztán hosszú távon “bányászkikötő” lesz.”

“Óriási potenciállal bír az új energiatermelés kiépítésére Kazahsztánban” – mondta Bekbau, hozzátéve, hogy a kilátások mind a hagyományos, mind a megújuló energiaforrások esetében jók. Kiemelte azonban, hogy a politikai stabilitás és a külföldi tőke kulcsfontosságú ahhoz, hogy az iparágat előbbre lehessen vinni a közép-ázsiai országban.

Aggodalmak merültek fel a bitcoin bányászfarmok biztonsága körül is, mivel a zavargások heves összecsapásokba mentek át. Bekbau szerint az ilyen konfliktusok többnyire az ország déli részén zajlottak, míg a bányászat a középső és északi régiókban összpontosul.

„Ezek meglehetősen biztonságos területek a bányászati ​ létesítmények számára” – mondta Bekbau.

A bányász szerint a kazahsztáni bányászat fő problémája továbbra is az internet hozzáférés. A tiltakozások után Tokajev országos szükségállapotot hirdetett, megszakítva a telefon- és internet ellátást az egész országban – írja a The Washington Post. A jelentés szerint Tokajev eleinte kedvezően reagált a lakosság elégedetlenségére, beleegyezett az üzemanyagárak csökkentésébe, de a tiltakozások felerősödésével álláspontja gyorsan megváltozott, mivel a zavargásokért külső „összeesküvőket” hibáztatott. Ennek hatására katonai felkéréssel fordult az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez, amelyben fegyveres csapatokat kért, hogy segítsenek az általa „terrorizmusellenes műveletnek” nevezett válaszlépésben.

A katonai fellépés során mintegy 6000 embert vettek őrizetbe, és 164-en haltak meg, amikor az orosz katonák Tokajev múlt pénteki parancsára „figyelmeztetés nélkül lőhettek” – írta hétfőn a Financial Times.

„Jelenleg 125 büntetőeljárás indult, és 5800 embert – akik között jelentős számú külföldi is van – vittek a rendőrségre” – közölte Tokajev irodája a jelentés szerint.

A Marathon Digital Holdings vezérigazgatója, Fred Thiel elmondta a Bitcoin Magazine-nak, hogy néhány bitcoin bányász üzem, amellyel kapcsolatban áll, magán biztonsági erőket bérelt fel, hogy megóvják a személyzetet és a létesítményeket a tüntetésekből eredő esetleges negatív hatásoktól.

Thiel hozzáteszi, hogy aggodalomra adhat okot az, hogy a kormány leállíthatja a bitcoin bányákat és elkobozhatja a berendezéseket, ami nem túl barátságos környezet az iparág számára. Thiel szerint a tengerentúlra való költözéssel járó magas költségek ellenére a legnagyobb akadályt az általános instabilitás és a biztonság hiánya jelenti. Ezek miatt nem lehet biztosítani a berendezések és a személyzet biztonságos áthelyezését, mivel a külföldi és helyi katonai erők szerte az országban járőröznek, és erőszakosan is összecsapnak, ha kell a tüntetőkkel.

Kazahsztán még mindig tele van bizonytalansággal, aminek eredményeként a nagyobb bitcoin bányászfarmok leálltak, de ez várhatóan rövid ideig fog tartani – mondta Bekbau. A helyreállított internet hozzáférésnek köszönhetően a legtöbb bányásznak újra online kell lennie.

A politikai instabilitás bizonytalanságot okoz a bitcoin bányászatban is, mivel a bányász vállalatok úgy látják, hogy az erőszakos konfliktusok közepette egyenlőre meg van kötve a kezük. A zavargástól eltérő földrajzi elhelyezkedés miatt a bányászok azonban továbbra is pozitívan gondolkodnak. Hogy mikor állhat be újra a megszokott rend a bányászok életébe továbbra is kétséges. Az Financial Times jelentése szerint Szultan Gamaletdinov védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a terrorellenes műveletek addig folytatódnak, “amíg a terrorista csoportokat teljesen fel nem számolják és az alkotmányos rendet helyre nem állítják a Kazah Köztársaságban”.

Ha bitcoint vagy nagyobb alt vásárlásán gondolkozol, mi a Binance felületét ajánljuk. További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/bitcoinmagazine, financial times, washington post, inlander/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img