Nincs még vége a kínai bányászati sokknak

spot_img

Az év elején a kínai kormány döntéséről cikkezett a kripto sajtó, miszerint betiltja a határain belül működő kriptobányász tevékenységeket. Ez az lépés a hashráta elvándorlását és hirtelen esését okozta, 168 EH/s-ről közel 86 EH/s-re, ami közel 50%-os csökkenést jelentett.

A fent említett lépés óta rengeteg bányászpool üzemeltető és kriptobányász pakolta össze a bőröndjét és távozott az országból. Viszont a világ másik felén működő bányász társaságok növelni tudták bevételeiket.

Az egyik nagyon jó példa erre a kanadai Bitfarms bányász cég, amely megjegyezte, hogy 2021 második negyedévében bevételei közel 30%-kal nőttek, és a vállalat 26%-kal több BTC-t bányászott az előző negyedévhez képest.

Mi történik pontosan?

Néhány hónapnyi zűrzavar után a BTC hashráta szintje most úgy tűnik, hogy stabilizálódott, és a számok látszólag visszatértek oda, ahol néhány hónappal ezelőtt voltak.

Ezzel kapcsolatban, a CryptoQuant kriptoanalitikai cég által rendelkezésre bocsátott adatok azt mutatják, hogy a mérőszám a jelek szerint ismét átlépte a 150 Exahashes határt, 152 EH/s, ami a június 28-án elért szint háromszorosát jelenti (52 EH/s).

Érdemes megemlíteni azt is, hogy 2021. május 13-án a bitcoin átlagos hashrátája 197,6 EH/s-os történelmi csúcsot ért el, majd ez a szám több mint 65%-kal esett vissza. A jelenlegi mérőszám most a június eleji szintekhez közelít, a becslések szerint a következő hónapokban újabb történelmi csúcsértékekre számíthatunk.

Kevin Zhang, a Foundry kriptobányász cég üzletfejlesztési alelnöke azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a vélt fellendülés ellenére a dolgok még messze vannak attól, hogy “visszatérjenek a normális kerékvágásba.” Hozzátette, hogy a 152 EH/s olvasat egy rövid 24 órás hashrate becslési ablakon alapult, ahol a szerencse az egész hálózatra jellemző volt, ugyanis a blokkok a vártnál gyorsabban oldódtak meg.

“Jelenleg a hashráta 24 órás mozgóátlaga ismét ~130 EH/s körül mozog, ami összhangban van a három és hét napos mozgóátlagokkal. A BTC hashráta minden bizonnyal helyreáll és visszatér a normális szintre. Azonban a kínai nagy bányászok többsége, akiket a megszorítások miatt kiszorítottak, külföldre szállították bányászfarmjaikat vagy még mindig raktározzák azokat.”

Kiemelte továbbá, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az egész világon továbbra is korlátozottan áll rendelkezésre olyan könnyen elérhető infrastruktúra, amely képes támogatni az összes kiszorult bányászgépet.

A kínai tilalom hatása tovább fog tartani

Philip Salter, a Genesis Digital Assets bitcoin bányász cég technikai vezetője a Cointelegraphnak elmondta, hogy sok kínai bányász továbbra is kitart, remélve a Kínán belüli helyzet javulását, vagy esetleg egy vonzó lehetőségre várva, hogy a tengerentúlra költözzön.

Hozzátette azonban, hogy a legtöbb nagyobb bányászhelyet 2021 folyamán felvásárolták. Rövid távon egyszerűen nincs kapacitás 5-8 gigawattnyi bányászhardver telepítésére, ami alapvetően arra utal, hogy a helyzet még nem igazán ért el semmilyen kézzelfogható megoldást. Salter hozzátette:

“Tehát a helyzetnek még nincs vége, és szerintem még legalább egy évig látni fogjuk a kínai bányász elvándorlás hatásait. Valószínűleg a legtöbb bányászhardver előbb-utóbb újra fel fog bukkanni, és a hashráta visszatér. De várnunk kell és meglátjuk, hogy ez lassan fog-e bekövetkezni, vagy pánikszerű hardvereladások fogják a piaci árakat levinni.”

Hasonlóképpen, a BitRiver bányászati cég alapítója és vezérigazgatója, Igor Rugnets is elmondta, hogy a BTC hashráta fellendülése biztosan be fog következni, mivel a korábban megrendelt bányászgépeket továbbra is szállítják a nemzetközi vevőknek. Úgy véli, hogy a legtöbb gép, amely Kínában a szigorítás miatt leállt, még mindig nem talált otthonra külföldön.

Ráadásul rámutatott, hogy ezeknek az új bányászgépeknek minden egyes darabja körülbelül nyolcszor nagyobb hashrátával bír a régebbi generációs gépekhez képest, amelyek korábban uralták a kínai piacot.

“A bitcoin hashrátája még az év vége előtt új történelmi csúcsra emelkedhet” – mondta.

Észak-amerikai bányász cégek a toppon

A Cambridge Electricity Index által közzétett adatok szerint az Egyesült Államokban működő bányászpoolok már június előtt elkezdték besöpörni a BTC hashráta nagy részét, amikor Kína helyi tilalma még nem is lépett életbe.

Ezzel kapcsolatban a Riot amerikai bányász cég 31,5 millió dolláros bányászattal kapcsolatos bevételt jelentett a három hónapos időszakról a 2020. második negyedévi 1,9 millió dolláros bevételéhez képest.

A vállalat arról is beszámolt, hogy az előző negyedévhez viszonyítva 38%-kal több bitcoint tudott bányászni, és 675 BTC-t termelt az első negyedévi 491 BTC-vel szemben. Sőt, a Riot nemrég egy 650 millió dolláros, 400 megawattos bővítési projektet kezdeményezett a Whinstone US-el, és jelenleg összesen négy további energiatermelő létesítménye van építés alatt.

Más észak-amerikai bányász cégek közül a Marathon (268%), a Bitfarms (210%) és a Hut8 (180%) is elképesztő éves nyereséget könyvelhetett el. Az adatok szerint a fent említett cégek július hónapban átlagosan 58%-kal több Bitcoint tudtak előállítani, mint júniusban.

Fred Thiel, a Marathon Digital Holdings vezérigazgatója cégének legutóbbi teljesítményét kommentálva elárulta, hogy az év második negyedévében a vállalat bevételei az előző negyedévhez képest tekintélyes mértékben, 220%-kal (közel 30 millió dollárra) nőttek.

Érdekes lesz tehát a továbbiakban is nyomon követni, hogy hogyan fog a Bitcoin hashráta helyreállni, miközben világszerte egyre több cég növeli a gyártási, beruházási és termelési kapacitását.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cointelegraph, borító: financial times/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img