Költöznek a kínai bányászok

spot_img

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy Peking egyre keményebben lép fel a kriptobányászattal szemben. A kínai bányászok ennek hatására olyan országokba menekülnek, ahol kevésbé szigorúak a feltételek és a “zöldenergia” is a rendelkezésükre állhat. A kínai bányászok első körben Kazahsztánba, Észak-Amerikába és az Észak-Európai országokba telepítik bányászfarmjaikat. Mutatjuk a részleteket.

A kazahsztáni kriptobányász farmok a kínai bányászok által a bányászati kereslet fellendülését tapasztalják. Didar Bekbauov a Xive nevű, – kazahsztáni Almaty városában működő tárhely szolgáltatásokat kínáló – kriptobányász cég társalapítója elmondta, hogy sok Kínában működő bányász kereste meg cégét.

“Egy kínai bányász már meglátogatta, egy másik pedig júliusban akar látogatást tenni” – mondta Bekbauov, majd hozzátette: “A kínai bányászok már jönnek és keresik a lehetőséget az áthelyezésre.”

Az Enegix, az egyik legnagyobb kazahsztáni kriptobányász cég, tavaly nyitott egy 180 megawattos adatközpontot. Amellett, hogy hosting szolgáltatásokat kínál a kínai bányászoknak, jelenleg más cégekkel is tárgyalásokat folytat arról, hogy közösen fektessenek be és építsenek új bányász létesítményeket az országban.

A BIT Mining tőzsdén jegyzett kínai kriptobányász cég napokban jelentette be, hogy leszállította az első adag bányászgépét Kazahsztánba. Az első szállítmány, amely 320 bányászgépből állt, már 2021. június 27-én üzembe is állt – közölte a vállalat. A második és harmadik, összesen 2600 gépet tartalmazó tételt 2021. július 1-ig tervezi leszállítani.

A múlt hónapban a BIT Mining közölte, hogy 9,33 millió dollárt fektet be egy kazahsztáni adatközpont építésébe és működtetésébe. A BIT Mining lépése azt követően történt meg, hogy a vállalat kínai Szecsuán tartományban található adatközpontjának áramellátását 2021. június 19-én helyi idő szerint aznap este 9 órai kezdettel felfüggesztették.

A Hangzhou központú Canaan, a világ egyik legnagyobb kriptobányász berendezés gyártója is aktívan terjeszkedik. A hónap elején közölték, hogy megnyitották az első Kínán kívüli értékesítési központjukat a szomszédos Kazahsztánban.

Edward Lu, a Canaan egyik vezető alelnöke elmondta, hogy a vállalat kazahsztáni szervízközpontja csak az első lépés volt a Canaan Kínán kívüli telephelyeinek létrehozásában, és hogy a jövőben további üzemeket szeretne létrehozni például Észak-Amerikában és Észak-Európában.

2021 első negyedévében a tengerentúli piacok a vállalat értékesítésének több mint 80%-át adták, elsősorban az észak-amerikai, észak-európai és a volt szovjet országokban, különösen Kazahsztánban elért eladásoknak köszönhetően.

“Sok kínai bányászt látunk, akik a tengerentúlra, például Észak-Amerikába, Észak-Európába és Kazahsztánba szeretnének áttelepülni. Tekintettel Kazahsztán földrajzi közelségére, a következő hónapokban sok bányász berendezésünk Kazahsztánba fog költözni.”

A kínai kormány azonban tovább kívánja szabályozni az iparágat, adókat vetne ki a kriptobányászokra. A helyi médium beszámolója szerint már vizsgálják az adótörvénykönyv módosításainak részét képező új szabályt. A tervezett törvény szerint a bányászoknak kilowattóránként egy tenge (kb. 0,0023 dollár) adót kellene fizetniük az általuk fogyasztott áram után. Ha a szabály elfogadásra kerül, a díj 2022. január 1-jén lép hatályba.

Az Egyesült Államok egy másik népszerű célpont a kínai kriptobányászok számára. Miami polgármestere, Francis Suarez például két hete a CNBC-nek adott interjújában meghívta a kriptobányászokat, hogy használják a városban rendelkezésre álló nukleáris energiát. A múlt hónapban pedig ezt tweetelte:

“Mi akarunk a világ kriptobányászati fővárosa lenni.”

Texas sem áll rosszul, ha a kriptobányászat migrációs hullámáról van szó. 2021. június 5-én Greg Abbott Texas állam kormányzója bejelentette, hogy törvényt hoz létre a blokklánc kiterjesztésére. Abbott a kriptotörvény javaslat támogatójaként jellemezte magát, mondván:

“A kriptót egyre gyakrabban használják tranzakciókra, és kezd befektetésként is befutni. Texasnak élen kellene járnia ebben.”

Idén májusban a BIT Mining 25,7 millió dollárt fektetett be egy texasi kriptobányászati létesítménybe.

“A texasi és kazahsztáni kriptobányász adatközpontokba történő beruházásainkat követően felgyorsítjuk az alternatív, kiváló minőségű bányászati erőforrások tengerentúli fejlesztését” – mondta Xianfeng Yang, a BIT Mining vezérigazgatója.”

A Poolin, egy hongkongi központú kriptobányász pool, amely jelentős kínai tevékenységgel rendelkezik, szintén máshol keresgél.

“Szó szerint a világ minden pontját figyelembe vettük. Megfontoljuk a helyeket!” – mondta Alejandro De La Torre, a Poolin alelnöke, amikor egy texasi üzleti úton volt, hogy potenciális partnerekkel találkozzon. “Úgy gondolom azonban, hogy Kazahsztán már elérte plafonját annak, hogy hány bányász költözhet az országba.”

De La Torre elmondta azt is, hogy a Poolin mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban vizsgálja a lehetőségeket. A cég elsődleges célja, hogy olcsó villamos energiát találjon, és vízenergia vagy napenergia felhasználásával ügyeljen a környezetvédelemre is.

Az amerikai Maryland állam is opció lehet a bányászok számára. A CNBC vezető tudósítója, Eunice Yoon tweetelt arról, hogy egy kínai Guangzhou városában működő logisztikai cég közölte a hírcsatornával, hogy 3 tonna Bitcoin bányász gépet szállít a Washingtonnal határos államba.

Bármennyire is erős motiváció az olcsó energia, mégis költséges a világ egyik feléről a másikra tömegesen szállítani a farmokat.

“Nem olcsó dolog átköltözni a világ másik végére” – mondta De La Torre, hozzátéve, hogy nem minden kínai bányász tehet meg egy ilyen lépést.”

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/forkast/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img