A ruszkik megtolták, a jenkik lenyomták a bitcoin árfolyamát

spot_img

Igencsak mozgalmas volt a tegnapi nap, miután a jegybankelnök sokak által várt beszéde előtt egy váratlan hír adott lendületet a bitcoin emelkedésének.

Oroszország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin egy kormánytagokkal folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy hazája némi előnnyel rendelkezne a Bitcoin bányászat terén, mert az ehhez szükséges olcsó energia mellett kiváló szakemberekkel is rendelkezik. Mindez annak kapcsán került szóba, hogy a helyi központi bank nemrégiben olyan javaslatot tett, hogy tiltsák be Oroszországban a bányászatot, a kriptovaluták kibocsátását és kereskedését. Putyin erre reagálva azt javasolta, hogy a központi bank és a kérdésben érintett más minisztériumok üljenek le, és beszéljék át egymás közt a dolgot, a teljes tiltás helyett pedig törekedjenek az ágazat szabályozására.

A bitcoin a megbeszélésről készült beszámolók megjelenése után emelkedni kezdett, a lendület azonban csak az amerikai jegybank elnökének esti beszédéig tartott. Ezen megerősítésre került, hogy márciusban döntenek az alapkamat emeléséről és ugyancsak márciusban elkezdik visszafogni a járvány kitörése után indított értékpapír felvásárlási programot. Ez jelenleg havonta ~80 milliárd dollárnyi mesterséges vásárlóerőt jelent a tőzsdéken, aminek a kivezetése érzékenyen érintheti majd nem csak a hagyományos, hanem a befektetők egyre növekvő közös halmaza miatt a kriptopiacot is.

Az ezekkel kapcsolatos bejelentésekre várhatóan a jegybank következő ülésén, március 15-16-án fog sor kerülni.

A sajtótájékoztató után a részvények és a kriptók is esni kezdtek és gyorsan nullázták a nap folyamán elért nyereségüket. A bitcoin az elmúlt napok emelkedésének ellenére továbbra is egy lefelé mutató struktúrában maradt és éppen egy korábban támaszként szolgáló szint ellenállássá válásának iskolapéldáját készül bemutatni.

Ami némi aggodalomra adhat okot, hogy a szigorítások még meg sem kezdődtek, de már azok novemberi említése is elegendő volt ahhoz, hogy a piacon jelentős korrekció menjen végbe. Ez a kezdet hasonlít ahhoz az időszakhoz, amikor a jegybank utoljára fogta vissza az éppen futó piacélénkítő programját.

A FED 2014 októberében jelentette be a szigorítást, amit ugyan egy viszonylag gyors összeomlás és talpraállás követett, ám ezután még egy 6 hónapos oldalazást, majd egy 6 hónapos medve piacot kellett kibírni a következő emelkedésig.

A képen a hagyományos tőzsdék iránymutató indexe látható. A kriptopiaci befektetők körében akkoriban még kevesebb volt az intézményes szereplő, így ennek a döntésnek sem volt komolyabb hatása a bitcoin árfolyamára. Habár ebben az időszakban a BTC sem teljesített jól, ez inkább az akkoriban piacvezetőnek számító és a globális forgalom ~80%-át bonyolító kriptotőzsde, a MtGox feltörésének és csődjének, illetve az eset utóhatásainak volt köszönhető.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img