Jelentést adott ki a Fehér Ház a bitcoin bányászat éghajlati hatásairól

spot_img

A múlt héten napvilágot látott jelentés a bitcoin energiafelhasználását és a környezetre gyakorolt negatív hatásait tárgyalja, miközben jövőbeli lehetséges végrehajtó intézkedéseket is javasol.

Biden elnök végrehajtási utasítása alapján a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Hivatala benyújtotta a bitcoin bányászat klímára gyakorolt hatásáról szóló jelentését. A tanulmány azt állítja, hogy a bitcoin bányászat negatívan hat a környezetre és a proof-of-work mechanizmus betiltására utal.

“A digitális eszközök áramfelhasználása hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, további szennyezésekhez, (például zaj) és egyéb helyi hatásokhoz, a piacoktól, a politikától és a helyi áramforrásoktól függően” – olvasható a tanulmányban.

A jelentés első szakasza bevezetésként szolgál, miközben a bitcoin bányászathoz használt proof-of-work mechanizmus betiltására is utal, ha a szabályozási intézkedések nem befolyásolják pozitívan az amerikai klímacélokat.

“Amennyiben ezek az intézkedések hatástalannak bizonyulnak, a kormányzatnak végrehajtási intézkedéseket kellene javasolni, a kongresszus pedig megfontolhatná a törvényhozás lehetőségét, hogy korlátozza vagy szüntesse meg a nagy energiaigényű konszenzusmechanizmusok használatát a kriptovaluta bányászatban” – áll a jelentésben.

A dokumentum ezután azt vizsgálja, hogy a bányászat hogyan hathat az elektromos hálózatokra, amiről a Kripto Akadémia oldala is beszámolt.

A Tudományos és Technológiai Hivatal azt állítja, hogy a bitcoin bányász létesítmények többletterhelést jelentenek az elektromos hálózatra nézve, ami áramkimaradásokhoz, tűzveszélyhez és a hálózati berendezések tönkremeneteléhez vezet. A jelentés azt is kimondja, hogy a bitcoin bányászok növelik a helyi fogyasztók átlagos áramköltségét.

“Az alkalmazott technológia energiaintenzitásától függően a kriptovaluták akadályozhatják a nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésének értékét, amely összhangban van az Egyesült Államok klímavállalásaival és céljaival” – állítja a tanulmány.

Végül az utolsó szakaszban a szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a bitcoin bányászat olyan lehetőségeket is rejt magában, amelyek valóban előnyösek lehetnek az Egyesült Államok éghajlati céljainak elérésében.

“Bizonyos esetekben a proof-of-work bányászat során, olyan berendezéseket is telepítenek, amelyek a levegőbe juttatott metánt használják fel a működéshez szükséges áram előállítására. Ez inkább segíti, mint hátráltatja az Egyesült Államok éghajlati célkitűzéseit.”

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a jelentésben felhasznált idézett források némelyikét a megjelenést követően azonnal bírálták bizonyos iparágakkal szembeni elfogultság és félinformációk terjesztése miatt.

(forrás: Cambridge Centre for Alternative Finance – Bitcoin Mining Map – CBECI)

Bármennyire is ágálnak ellene, az USA immár a bitcoin bányászat középpontja. Miután Kína a tavalyi évben betiltotta a bányászatot, a bányászok nagy része Észak-Amerikába özönlött. A jelentés megjegyzi, hogy az Egyesült Államok részesedése a globális bitcoin bányászatban a 2020-as 3,5%-ról mostanra közel 38%-ra emelkedett.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

A kriptovalutákat már nem lehet betiltani

/bitcoin magazine, decrypt/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img