Safepal S1 – Mit tud az egyik legolcsóbb hardver tárca?

spot_img

Kriptoeszközeink akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha hardver tárcát használunk. Az ilyen walletekből már rengeteg van a piacon és több gyártó közül is lehet választani. Manapság két szemponton múlik, hogy melyik modell mellett döntsünk, ezek közül az egyik az ár. A másik faktor már valamivel összetettebb, nyilván figyelembe kell venni, hogy pontosan milyen kriptopénzekhez használnák az adott tárcát és pontosan mik a terveink a kriptoeszközökkel. Árazás tekintetében már-már indokolatlanul drága modelleket is be tudunk szerezni. A sok felesleges funkció helyett a Safepal pont az átlagfelhasználókat célozza meg a 2019-ben piacra dobott S1-el. Ez a hardver tárca jelenleg az egyik legolcsóbb és legmegbízhatóbb típus a piacon. A Safepal S1 születését többen is a Binance-hez kötik, de a tőzsdének csak annyi szerepe volt benne, hogy az elsők között kezdték el támogatni a projektet. Azt is érdemes megemlíteni, hogy 2019 januárjában a Binance Blockchain Week keretein belül mutatták be elsőnek az S1 hardver tárcát, majd négy hónapra rá kezdődött meg a forgalmazása.

A Safepal viszonylag fiatal cég, 2018-ban alapították. A mögötte álló csapat célja az volt, hogy egy olyan hardver tárcát és platformot hozzon létre, ahol mindenki biztonságosan kezelheti kriptoeszközeit egy könnyen átlátható felületen. Érdekesség, hogy a Trezorral és a Ledgerrel ellentétben még semmilyen biztonsági incidens nem történt, ami Safepal tárcához köthető. Az S1 anyaghasználatban ugyan messze elmarad a konkurenciától, de a biztonságon nem spóroltak.

Safepal S1 funkciók és tudnivalók

A Safepal S1 kis dobozban érkezik, a csomagolást kibontva az eszközön kívül egy adatkábel, három darab papír – amikre felírhatjuk a seed szavakat – és 2 db matrica található. Maga az S1 érezhetően nem az anyaghasználat csúcsa, rendkívül könnyű és eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat. A hardver tárca rendelkezik egy 1,3 hüvelykes IPS kijelzővel, egy hátlapi kamerával és öt darab navigációs gombbal. Az energiaellátásról egy 400 milliamperórás akkumulátor gondoskodik, a hivatalos leírás szerint napi 10 perc használattal akár 20 napos üzemidő is elérhető. A Safepal S1 egyik nagy előnye – mondjuk egy Ledger Nano S-hez képest- , hogy az akkunak köszönhetően bárhol, bármikor használható, mindössze egy mobiltelefon kell hozzá.

Méretéből adódóan könnyen hordozható. A másik pozitívum, hogy jelenleg 33 blokkláncon több mint 30 ezer token támogatott és ezt folyamatosan bővítik. Ezzel szemben a hasonló áron mozgó Nano S esetében a kevés háttértár miatt jó ha 3-4 féle kriptopénzt tudunk “tárolni”. Már 50 dollárért beszerezhető az S1 hardver tárca, ilyen áron jelenleg ez a legjobb vétel a piacon. Ha HODL a stratégia, a Safepal-on kívül másban nem igazán kell gondolkozni, mivel rengeteg kripoeszközt tud kezelni és az átlagfelhasználók számára is könnyen kezelhető. Aki egy kicsit belekóstolna a DeFi-be, az is nyugodtan választhatja az S1-et mivel már rengeteg dAppot támogat a készülék különböző blokkláncokon. A Safepal hivatalos oldalán bárki számára szabadon ellenőrizhető, hogy jelenleg melyik kriptoeszközök milyen formában támogatottak.

Safepal S1 HW

Az S1 hardver tárca beállításához és kezeléséhez szükség van egy mobilalkalmazásra, amit az App Store-ból és a Google Play Áruházból lehet letölteni. A Safepal szoftver és hardver walletet is kínál az ügyfeleinek, mindkettőhöz az imént említett alkalmazást kell beszerezni. A hardver tárca 100 százalékban offline, nincs rajta wifi, bluetooth és NFC sem. A csomagolásban lévő adatkábel csupán a töltéshez és a firmware frissítéshez kell. A seed szavak megadásához nem a mobilapplikációt, hanem a 100 százalékban offline S1-et kell használni. Mivel ez a hardver tárca semmilyen módon nem kapcsolódik az internethez és a mobiltelefonhoz sem, így a kriptoeszközeink jóval nagyobb biztonságban vannak.

Miután a tárca beállítása befejeződött, különböző QR kódokat jelenít meg a kijelzőn, ezeket kell a telefonunkkal beolvasni  ahhoz, hogy a két készülék tudjon kommunikálni egymással. Az S1-en tárolt titkos kulcsok viszont semmilyen formában nem kerülnek ki sehová. A Safepal egy önmegsemmisítő rendszert is létrehozott a titkos kulcsok védelme érdekében. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy az S1 semmisíti meg önmagát, ilyenkor a memóriájában tárolt információ kerül törlésre. Mint a legtöbb hardver tárcában itt is EAL 5+ chip található a burkolat alatt. Több szenzor is van, ami a védelemről gondoskodik. A túl alacsony és magas feszültséget és frekvenciát is figyeli az S1, valamint van egy szűrő, ami a frekvenciazavaroktól véd. Impulzusérzékelő és hőmérséklet érzékelő is beépítésre került, valamint fém burkolatot kapott az AEL 5+ chip. Ha a felsorolt szenzorok valamelyikénél az eszköz behatolást érzékel, törli a memóriájában található adatokat. Ilyen esetben persze nincs semmi gond, ha megvannak a seed szavak, mivel a kriptóink a blokkláncon továbbra is elérhetőek.

A hardver tárca bekapcsolását követően összesen négy kripto eszközt láthatunk, ezek a BTC, ETH, BNB és BEP20 BNB. Ezen a felületen a felsoroltakon kívül nem tudunk hozzáadni egyéb kripoeszközöket, csak a mobilapplikációban. A hardver tárcán nem látható az egyenlegünk, mivel a S1 nem kapcsolódik az internethez, így a blokkláncon lévő adatokat sem kapja meg. Az egyenleg nyomon követeséhez szintén a mobilapp szükséges. A biztonság érdekében egy PIN kódot is meg kell adni, amit szinte minden esetben kérni fog az S1. A hardver wallet a beállításokban egyébként túl sok opciót nem kínál. Nyelvet lehet változtatni, automatikus kikapcsolást és alvásidőt állíthatunk be, menedzselhetjük a fent említett négy kripoeszközt, PIN kódot változtathatunk, upgrade-elhetjük a firmware verziót és a gyári beállítások visszaállítására is itt van lehetőség.

Az S1 lehetőséget ad még az aláírási előzmények nyomon követesére. Ezeken felül a kamera segítségével QR kódot olvashatunk be, valamint fogadásnál megjelenik egy QR kód a kijelzőn. Valószínűleg sokak számára pozitívum lesz, hogy BTC esetében fogadásnál választhatunk Legacy, Segwit és Native Segwit címek közül is.

A tárca használatához szükséges kliensprogram egyébként rengeteget fejlődött az S1 megjelenése óta. Ha valamilyen kriptoeszközt szeretnénk küldeni valakinek, akkor cím és az összeg megadása után a tárcával be kell olvasni a mobilon megjelenő QR kódot, majd fordítva. Beállítástól függően egy külön biztonsági kódot és 2FA kódot is kérhet a szoftver, illetve az S1-en a PIN kódot is meg kell adni. Ezen a téren biztonság szempontjából tehát nem lehet panasz a Safepal-ra. A kripoeszközök fogadásának folyamata jóval egyszerűbb, csak a QR kódot kell beolvasni vagy a címet kimásolni és már „mehet is” a kriptó a biztonságot nyújtó hardver tárcába. Az alkalmazás felületén lehetőségünk van a contract address-t és blockchain explorer-t is megtekinteni, nyilván ez bizonyos helyzetekben jól jöhet és egy olyan kényelmi funkció, ami egy gombnyomásra elérhető. Egyes kripoeszközökből tudunk vásárolni is a Binance DEX-en valamint a Binance CEX-en keresztül, utóbbi esetében viszont bejelentkezés szükséges.

A Safepal mobilalkalmazása rengeteg lehetőséget kínál. Fogadhatunk például NFT-ket ETH és BSC láncon, követhetjük a piaci árakat és a beépített böngészőn keresztül a legnépszerűbb DAppokhoz is csatlakozhatunk. Ezek külön kategorizálva vannak láncok szerint is az egyszerűség kedvéért. Elég hosszú lenne a lista, ha mindet fel kellene sorolni, de néhányat kiemelnénk a népszerűbbek közül:

  • Pencakeswap
  • Bakeryswap
  • Uniswap
  • Curve
  • Opensea
  • Compound
  • Autofarm
  • 1inch
  • Raydium
  • Balancer

Az alkalmazás felülete, nagyon egyszerű és könnyen átlátható, kezdők is nyugodtan tudják használni. A tárca fülön, a bal felső sarokban lévő ikonnal tudunk váltani a szoftver és hardver tárca között, a másik oldalon fent a QR kód olvasó kamera appot lehet elindítani. A lent lévő füleknél érhető el a swap, a DAppok, a jelenlegi piaci árak. Az utolsó oldalon olyan ajánlatokat láthatunk, ahol Safepal tokent tartva likviditás biztosításával extra profitra tehetünk szert.

Mire jó a Safepal token?

A SFP egy utility token, aminek több szerepe is van a Safepal ökoszisztémájában. Az SFP tulajdonosoknak különböző kedvezmények járnak. A tárcán belüli swap esetében például a jutalékot lehet SFP-ben fizetni, illetve fizikai termék vásárlásnál, ha SFP-ben fizetünk árengedmény jár. Különböző airdropokat, kuponokat és Safepal NFT-ket lehet szerezni SFP tartásával a Safepal-tól és a partnercégeitől. Az SFP token tulajdonosoknak lehetőségük van javaslatokat létrehozni és szavazni új funkciókról, például új blokkláncok hozzáadásáról a SafePal tárcához. Az SFP-t 2021 januárjában bocsátották ki, maximum kínálata 500 millió és a BNB Chain-en érhető el. Jelenlegi ára a cikk írásának pillanatában 0,336 dollár a Coingecko szerint. Az ismertebbek közül a Binance és a Pencakeswap ad lehetőséget SFP vásárlásra.

Konklúzió

A Safepal kimondottan azokat a felhasználókat célozza meg az S1-el, akiknek a biztonság az első és nem szeretnének egy vagyont költeni hardver tárcára. Az 50 dolláros árnak köszönhetően olcsóbban megvásárolható az S1, mint a Ledger vagy a Tezor legolcsóbb modelljei. Külön pozitívum, hogy a beépített akkumulátor miatt bárhol tudjuk használni, nem kell hozzá laptop vagy PC, csupán egy okostelefon vagy egy tablet. Akár az egész portfólió tárolása is megoldható Safepal S1-el, ami egy Ledger Nano S-ről nem minden esetben mondható el. Több mint 30 ezer token támogatott, némelyik több láncon is. A tárca megjelenése óta eltelt hónapokban rengeteg dApp vált elérhetővé a mobilalkalmazáson és folyamatosan jönnek új lánc és dApp támogatások.

Safepal S1

Az egyszerűsége miatt akár kezdők is tudják használni a Safepal S1-et, nagy IT tudás nem kell hozzá. Nyilván egy kis angol vagy német nyelvismeret nem árt, mivel az alkalmazás és a hardver wallet esetében sincs lehetőség magyar nyelv választására. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a tárca energiaellátásáért egy akkumulátor felel, bizonyos időnként ajánlott tölteni, mert ezek az új telepek nem igazán szeretik, ha teljesen lemerülnek. Szokásos kérdés szokott lenni, hogy mi történik a kripoeszközeinkkel, ha a tárca megsemmisül vagy valamilyen okból meghibásodik. Mivel a kriptopénzek tárolása valójában nem a tárcán történik, hanem a blokkláncon, azok továbbra is elérhetőek lesznek és a seed szavak (vagy privát kulcs) birtokában rendelkezhetünk felettük. Gyakorlatilag elég a hardver tárca seed szavait egy szoftver tárcában megadni (pl.: Unstoppable Wallet) és máris hozzáférhetünk kriptoeszközeinkhez.

Ha felkeltette az érdeklődésed a Safepal S1 ezen a linken keresztül tudod megrendelni 70 dollár helyett 50 dolláros áron!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img