Digitális eszköztárolási lehetőségek

spot_img

Discord csatornánkon szinte napi téma a kirptotárcák használata. Többen használnak cold walleteket, fizikai tárcákat, mások megelégszenek a szoftveres hot walletekkel vagy csak egyszerűen a tőzsdéken, DeFi, lending oldalakon tartják digitális eszközeiket kereskedés, befektetés, nyereség elérése céljából. Rövid cikkünkkel az újonnan csatlakozóknak kívánunk útmutatást adni a kriptotárcák típusairól és azok főbb tulajdonságairól.

Először is definiáljuk, mi is az a kriptotárca. A kriptotárca egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a digitális eszközök tárolását, küldését és fogadását. A kriptotárca nyilvános és privát kulcsokat tárol. Ezek a kulcsok szükségesek a megszerzett kriptovaluták kezeléséhez és a blokklánc hálózatokkal való interakcióhoz.

A privát kulcs a pénztárca biztonságos bejelentkezési adataként szolgál. Ezeket a kulcsokat kriptográfiai úton generálják. Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy fejlett matematikai egyenletek segítségével jönnek létre. Például egy BTC tárca privát kulcsa egy 256 bites karaktersorozat, gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki feltörje.

A nyilvános kulcs a tárca URL-jeként működik. Az emberek ezt használják címként a tranzakciók megtekintéséhez és a pénzeszközök befizetéséhez.

A pénztárcák típusai

A cold walletek (hideg tárcák), a hot walletek (meleg tárcák) és a letéti megoldások a három legelterjedtebb digitális eszköztárolási lehetőség.

Az előbbi két pénztárca a digitális eszközök kezelésének nem letétkezelési módszerei. Ezek esetében mi magunk 100%-ban felelősek vagyunk a kriptoeszközök és a privát kulcsok biztonságáért. Az utóbbi lehetőség a kriptoeszközeinket egy külső félre történő delegálását jelenti.

Cold wallet

A hideg tárcák a digitális eszközök tárolásának olyan formája, amely nem letétkezelő és nem kapcsolódik az internethez, soha nem kell feltárni a privát kulcsot, hiszen az a secure chipben van, ahol az eszköz aláírja a tranzakciót.

A hideg tárcák a nem letéti tárcák közül a legbiztonságosabbak, mivel a privát kulcsokat offline generálják. A privát kulcs nincs kitéve az internetnek, kisebb az esélye a számla és a pénzeszközök ellopásának.

Hardware tárcák (forrás: hardwarewallets.io)

Mivel nem letéti tárca, a tárca tulajdonosa felelős a privát kulcs kezeléséért. A hideg tárcánál a legnagyobb kockázatot a felhasználói hiba jelenti, amely a privátkulcs adatainak elvesztése vagy a privátkulcs megosztása miatt következhet be. A hideg tárcák példái a hardvertárcák, mint a Ledger, a Trezor, vagy a papírtárcák, amelyek papír alapúak. A hideg tárcák a banki megtakarítások digitális megfelelőjének tekinthetők.

Hot wallet

A forró tárcák a digitális eszközök tárolásának nem letétkezelői formája, amely az internethez kapcsolódik. A forró tárcák fő előnye, hogy könnyen használhatóak. Ezek a tárcák mindig online vannak, a felhasználók anélkül tudnak tranzakciókat végrehajtani, hogy újra csatlakozniuk kellene az internethez. Mivel azonban mindig kapcsolatban vannak az internettel a felhasználók általában digitális eszközeik kisebb részét tartják a forró tárcákban.

A hideg pénztárcákhoz hasonlóan a forró pénztárcák sem letétkezelői tárcák, így a tulajdonos teljes mértékben felelős a biztonságáért. Azonban a forró tárcák az internethez kapcsolódnak, a felhasználóknak további kockázatot jelent, hogy online ki vannak téve a hackelésnek, adathalászatnak.

A forró tárcák a fizikai készpénzhez használt pénztárca digitális megfelelőjének tekinthetők. A fizikai pénztárcához hasonlóan a forró pénztárcában rendelkezésre álló pénzeszközöket is bármikor elkölthetjük, azonnal indíthatunk utalásokat. Hot walletnek tekinthető a tőzsdék által kínált tárcák, a népszerűbb asztali alkalmazások (Exodus wallet), egy adott coin vagy token saját tárcája (Horizen saját tárcája a Sphere wallet).

Horizen saját tárcája

Letéti megoldások

A letétkezelési megoldások lényege, hogy a digitális eszközöket egy külső félre bízzuk. Sok digitális eszközbefektető – legyen az lakossági vagy intézményi – számára a letétkezelés harmadik félre történő átruházásának előnyei meghaladják a magánkulcsok birtoklásának előnyeit.

Celsius kezelő felülete, jobb oldali sávban a tárcákkal

A magánkulcsok kezelése nehézkes és kockázatos lehet. Egyetlen hiba vagy a magánkulcs elvesztése a felhasználó digitális eszközportfóliójának teljes elvesztését eredményezheti. Ez olyan, mint amikor az emberek a papírpénzüket a bankoknál tárolják, ahelyett, hogy otthon tartanának zsákszámra készpénzt. A bizalmukat egy külső szervezetre bízzák, amelyet saját maguknál megbízhatóbbnak tartanak a pénzük kezelésében.

Egyes digitális eszközök letétkezelői (pl. tőzsdék) ingyenesen kínálják ezeket a szolgáltatásokat. Ez arra ösztönzi a számlatulajdonosokat, hogy pénzeszközeiket a platformon belül más célokra is használják. Más letétkezelők olyan intézményi befektetőket céloznak meg, akik nagy digitális eszközportfóliókkal rendelkeznek. Ezek a szolgáltatók éves díjat számítanak fel az ügyfelek nevében történő pénzeszközök biztosításáért.

BlockFi tárcája

Nagyobb letétkezelő szolgáltatók a BlockFi, Blockfolio vagy a hazánkban is egyre népszerűbb INLOCK, szintén kínálnak wallet szolgáltatásokat. Ezeknek a szolgáltatóknak a tárcáinak az igénybevétele során a bent tartott kriptoeszközök kamatozhatnak is. Azt azonban ne feledjük, hogy ebben az esetben nem mi birtokoljuk a privátkulcsokat!

Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

/iconfi, borítókép: computerworld/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img