CeFi vagy DeFi? Ez itt a kérdés!

spot_img

A digitális eszközpiac a szemünk láttára fejlődik, a befektetőknek pedig egyre inkább új és innovatív pénzügyi eszközöket kínálnak a kriptovaluta portfóliójuk bővítéséhez. Nincs olyan hét szinte, hogy ne jelenjen meg valami új kripto befektetési termék vagy szolgáltatás. Ezeket a blokklánc szolgáltatásokat két csoportba soroljuk: centralizált finanszírozás (Centralized Finance – CeFi) és a decentralizált finanszírozás (Decentralized Finance – DeFi).

CeFi

A centralizált pénzügyek vagy CeFi a hagyományos pénzügyi iparággal analóg. Az emberek fix vagy változó kamatokért cserébe pénzeszközöket bocsátanak egy központosított szervezet rendelkezésére. A bankok és a hitelszövetkezetek a centralizált szervezetek példái a fiat térben. Ezek a pénzügyi szereplők pénzeszközeinket jövedelemszerzésre használják, és fix vagy változó kamatokat nyújtanak számunkra, a pénzeszközeink rendelkezésre bocsátásáért cserébe.

A CeFi hasonló abban a tekintetben, hogy digitális eszközeinket egy központosított szervezetnél tartjuk, amely szintén hozamot kínál jutalmul pénzeszközeink befizetéséért. A CeFi szervezetek közül több éve működik például a Celsius Network, a BlockFi vagy akár hazánkban az INLOCK, de megbízható háttérrel rendelkezik az ICON láncán több hónappal ezelőtt indult ICONFi is.

Általában a CeFi platformok, mint például az Celsius, sokkal jobb hozamrátákat kínálnak, mint a hagyományos központi bankok, míg alacsonyabbat, mint a DeFi platformok. Tekintettel a kriptopiac nagyfokú volatilitására, a CeFi egyszerű alternatívája lehet a közvetlen kereskedésnek, megtakarításnak, különösen akkor, amikor az emberek körülbelül 90%-a elveszítheti pénzét a kriptokereskedésen, főleg, ha magas tőkeáttétet használ kezdőként.

DeFi

A decentralizált pénzügyek vagy DeFi egy lépéssel közelebb kerül a blokklánc technológia koncepciójához. Ahelyett, hogy pénzeszközeinket egy központosított letétkezelőhöz küldenénk, a digitális eszközeinket mi magunk felügyeljük. Ez azt jelenti, hogy a privát kulcsaink és pénztárcáink kezelése teljes mértékben a mi felelősségünk.

A DeFi előnye, hogy fenntartja vagyonkezelői jogainkat, és kihagyhatjuk az “Ügyfelet megismerő” (KYC) és a “Pénzmosás Elleni” (AML) követelményeket. Ha azonban elveszítjük a hozzáférését a magánkulcsokhoz és a pénztárcákhoz, akkor nincs módja a pénzeszközök visszaszerzésére, mivel nincs központosított szerv, amely segítséget nyújtana nekünk.

A DeFi platformok hozamrátái azonban általában eltúlzottak ahhoz képest, amit valójában kínálnak. A magas hozamok nagyrészt a „platform token”-ekből származnak, és általában azt feltételezi, hogy a DeFi tokenek ára csak emelkedik, miközben sok esetben az ellenkezője áll fenn.

A DeFi érában ráadásul senki sem vállal felelősséget a DeFi platformokon okozott károkért, problémákért. Csak 2021 májusában a BurgerSwapot 7,2 millió dolláros flash loan támadás érte, a bEarn Fi-nél 11 millió dollárt loptak el, a Spartan Protocol pedig több mint 30 millió dollárt veszített egy hibás likviditási részesedés számítás miatt.

Döntés a CeFi és a DeFi között

Valójában nincs jobb lehetőség a CeFi és a Defi között. Mindkét platformnak megvannak az előnyei és hátrányai is. Mint minden befektetésnél, itt is a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kell mérlegelni ezeket az előnyöket és hátrányokat.

A CeFi platformok konzervatívabb kamatokat kínálnak, mivel hagyományos pénzügyi befektetési stratégiákon alapulnak. A CeFi szolgáltatók által kínált kamatlábak gyakran magasabbak, mint a bankszektor által kínáltak, a csökkentett működési költségek és a versenyképesebb bevételi modell miatt.

A DeFi platformok nagyon magas kamatokat kínálnak, bár e kamatok fenntarthatósága és a mögöttes eszközök értéke nagyfokú volatilitásnak van kitéve. A DeFi tokenek ára váratlan okok miatt bezuhanhatnak, és ha ez megtörténik, a hozamráták jelentősen csökkenhetnek.

Továbbá az sem újdonság, hogy a kriptótér tele van csalással és megtévesztéssel! Jól nézzünk szét a piacon mielőtt pénzünket bármelyik platformra is rábíznánk. Alaposan járjuk körbe a céget, végezzük el saját kutatásainkat! Nem utolsó sorban pedig a döntés a miénk, hogy egy vállalatban vagy egy kódban bízunk e meg!

Lending oldalak közül a legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén. Ha a kereskedés mellett szeretnéd kipróbálni a kölcsönadás folyamatait a Binance-n is megteheted.

/iconfi, defipulse, defirate, binance academy, yield app/

Mi az a hozamtermelés a DeFi-ben és hogyan működik?

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img