A nagy jutalmak ígérete nagy kockázattal jár!

spot_img

Ahogy a blokklánc technológia egyre népszerűbbé válik, számos kripto befektető a kripto kölcsönzési platformok felé fordul, hogy extra pénzhez jusson. Azonban elveszhet az ember a rengeteg oldal által kínált lehetőségek között. A magukat “decentralizáltnak” vagy “DeFi”-nek nevező projektek márkaépítésre és marketing célokra megtévesztően is használhatják a “DeFi hype-ot”. Továbbá számos projekt indul nap, mint nap “DeFi” címszó alatt, amelyek gyakran kérész életűek és magas kamat ígéretével kecsegtetnek. Azonban azt ne feledjük: a nagy jutalmak ígérete nagy kockázattal is jár!

Mi az a kriptopénz kölcsönzés?

A hagyományos pénzügyi rendszer nagymértékben támaszkodik a fiat pénz kölcsönzésére és kölcsön adására. Nincs ez másként a kripto hitelezés terén sem. A hitelezési platformok lényegében befektetők ezreinek kriptoit veszik kölcsön és gazdálkodnak vele, jelentős hozamokat érve el a színfalak mögött.

Partnerkockázat vs. technikai kockázat

A kamatígéret kockázata mellett, azonban számos más rizikóra is figyelnünk kell. Sokan nincsenek tisztában, hogy a kripto hitelezési piacon két főszereplő típus létezik: a letétkezelő és a nem letétkezelő hitelezők. A letéti és nem letéti hitelezők közötti fő különbség a partnerkockázat (egy vállalatban való bizalom) és a technikai kockázat (kódban való bizalom).

A letétkezelői hitelezés esetén meg kell bíznunk abban, hogy a központosított cég (CeFi) biztonságosan őrzi kripto eszközeinket, és korlátozza a potenciális kölcsön felvevők partner kockázatát.

A nem letétkezelői hitelezés kapcsán abban bízunk, hogy az okosszerződés kódja megfelelően fog működni, és nem tartalmaz olyan hibákat, amelyek pénzeszközeink elvesztését/hackelését eredményezné.

Mire figyeljünk lending terén

Megnyugtató lehet és egyben közös pont letétkezelő és a nem letétkezelő hitelezők között, a kripto hitel túlbiztosítás. Általában már 150% feletti biztosíték arányt követelnek meg a hitel biztosítására, ami némi biztonságérzetet adhat a hitelezők számára, a partnerkockázat kezelésére. Tehát egy potenciális hitelfelvevőnek legalább 15.000 dollár értékű kriptót (BTC, ETH, stb.) kell biztosítékként letennie ahhoz, hogy például 10.000 dolláros kölcsönt kapjon.

Nem újdonság, hogy a kriptótér tele van csalással és megtévesztéssel. Jól nézzünk szét a piacon mielőtt pénzünket bármelyik platformra is rábíznánk. Alaposan járjuk körbe a céget, végezzük el saját kutatásainkat! Nem utolsó sorban pedig a döntés a miénk, hogy egy vállalatban vagy egy kódban bízunk e meg!

Magas kamatokat kínál az FTX a rajta keresztül kölcsönadott stabil coinokra

Lending oldalak közül a legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén. Ha kereskedés mellett szeretnéd kipróbálni a kölcsönadás folyamatait a Binance-n is megteheted.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img