Daymak: elektromos járműveivel bányásztatna kriptopénzt egy kanadai autógyár

spot_img

A kanadai Daymak nem tartozik a világ legnagyobb autógyárai közé, de 2002-es alapítása óta már így is több mint 100 000 járművet értékesített. Az elsősorban kisebb tömegű, könnyű elektromos járművek (LEV) gyártására szakosodott cég nemrég mutatta be legújabb modelljét, a futurisztikus külsejű Spiritus-t, aminek életében a kriptovalutáknak is fontos szerepet szán.

A tervek szerint 2023-ban piacra kerülő Spiritus lehet a világ első olyan járműve, ami dedikált kriptovaluta bányász hardverrel rendelkezik. A cég által kifejlesztett, Nebula kódnévre keresztelt technológia lehetővé teszi, hogy az autó egy tranzakciókat hitelesítő full node-ként, az utalásokat küldő és fogadó kriptovaluta tárcaként és videókártya egységének köszönhetően bányagépként is üzemelhessen.

A vállalat elképzelései szerint a Spiritus minden töltés alatt álló idejében aktiválni fogja a saját bányász eszközét, amivel pénzt fog termelni a tulajdonosának. Mint sajtóközleményükben fogalmaznak, vége annak az időszaknak, amiben az autóink a garázsban állva csak porfogásra lehettek alkalmasak.

A több változatban is érkező Spiritus legkisebb és nagyjából 20 000 dollárba kerülő példánya 130 km/h-ás csúcssebességre és 290 km megtételére lesz alkalmas, míg a 150 000 dollárba kerülő nagytestvér akár már 180 km/h-ra is felgyorsulhat, hatótávolsága pedig a 480 km-t is elérheti.

Habár nem vagyok biztos benne, hogy a kocsikba épített bányász cuccok felára valaha is megtérülhet, azért természetesen jó látni, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatban ilyen irányban is történnek próbálkozások. Ha az ember olyan extraként tekint erre a lehetőségre, mint mondjuk egy felspécizett autóhifi rendszerre, talán már nem is tűnik olyan botor dolognak ez az elképzelés. Va-va-voom.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img