Mire figyeljünk lending terén

spot_img

Manapság rengeteg decentralizált és centralizált szolgáltató nyújt lehetőséget arra, hogy meglévő kriptovalutáinkat “fialtassuk” náluk, ne csak porosodjanak a tárcában. Lending során hitelt nyújthatunk, vagy hitelt vehetünk fel. Ahogy a klasszikus hitelezés esetében is, adott kondíciók mentén zajlik minden. Persze szerződések, klasszikus ügyintézés itt nincs, ebben az esetben is egy okosszerződés szavatolja a hitelező, és hitelfelvevő közvetlen kapcsolatát. A hitelező jutalmat kap azért, amiért letétbe helyezi tőkéjét, hiszen nélküle nem lenne jelen a felvehető tőke a rendszerben; a hitelt felvevő pedig kamatot fizet, amiért bizonyos mennyiségű kölcsönt vett fel.

Természetesen az e fajta befektetésnek is megvannak a maga félelmei, kockázatai; amivel szemben a szolgáltatók alacsony kamatok, magas éves megtérülési mutató ígéretével próbálják azt eloszlatni. Legyünk résen mindig! Nézzünk meg néhány tényt, kockázatot, amivel érdemes tisztában lennünk, ha kölcsön szeretnénk adni kriptovalutáinkat.

Centralizáltság: valószínűleg már hallottál róla: “Nem a te privátkulcsod, nem a te kriptovalutád”. A centralizált szolgáltatók, mint például a Coinbase vagy a Celsius, kriptovalutáidhoz való hozzáférés privát kulcsainak a tulajdonosai. Ez azt jelenti, hogy amikor beleegyezel a kamatjövedelembe, beleegyezel abba, hogy teljes hozzáférést biztosítasz nekik a kriptóidhoz. Eltekintve az erkölcsi vagy etikai kérdésektől, ez azt jelenti, hogy a vállalat azt csinálhat a kriptóddal, amit csak akar.

Hack: bármilyen letétkezelési megoldás ki van téve a hackelés kockázatának, ami azt jelenti, hogy kripto vagyonunkat ellophatják. Ha biztosra akarunk menni, érdemes olyan szolgáltatót keresni, ahol rendelkezik biztosítással.

A cégek csődbe mehetnek, ebben az esetben lehetséges, hogy kripto eszközeinkhez nem tudunk majd hozzáférni, vagy csak részben szerezhetőek vissza.

Diverzifikálás: ne tegyünk be minden kriptovalutát egy szolgáltatóhoz. A legtöbb platformnak nagyon hasonlóak a kamatai, ezért okos dolog lehet kriptovalutáinkat különböző platformok között szétosztani.

Nagyon fontos: mindig végezzük el a saját kutatásunkat az adott szolgáltatókkal szemben. Tanulmányozzuk át alaposan a honlapjukat, ajánlataikat. Nézzük át a közösségi oldalaikat mennyire aktívak, fejlesztésekkel hogy állnak, roadmappen a határidőket betartják e. Informálódjunk több helyről, keressünk teszteket, kritikákat és mi magunk győződjünk meg róla, hogy kriptovalutáink jó helyre kerülnének e vagy sem.

Lending oldalak közül a legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén. Ha kereskedés mellett szeretnéd kipróbálni a kölcsönadás folyamatait a Binance-n is megteheted.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img