Ha a DeFi piac pulzusán tartanád a kezed, itt a megoldás

spot_img

Kevés piac van, ami olyan szédületes tempóban fejlődik, mint a kriptopénzek, és a blokklánc ipar, az idei év slágere például a sokszor emlegetett DeFi, ami annak ellenére is köszöni, jól van, hogy most szinte minden figyelem a bitcoinra összpontosul. Már most sok tucat szereplő várja a decentralizált pénzügyi szolgáltatások iránt érdeklődőket, éppen ezért jól jönne az adataggregáció, természetesen van megoldás.

Ami az általános kriptopénz piac számára a CoinMarketCap, a CoinGecko és társaik, az a DeFi számára a DeFi Pulse, ma ezt a platformot, és a hozzá kapcsolódó fogalmakat mutatjuk be olvasóinknak. Az oldal struktúrája nagyban hasonlít az “elődök” szerkezetére, bizony sokszor nem kell feltalálni a spanyolviaszt, bőven elég, ha azt a megközelítést használjuk, ami már sokszor bevált.

De mielőtt elmélyednénk a részletekben, kezdjük a legfontosabb fogalmakkal, amiket a DeFi piacán ismernünk kell!

  • TVL – Total Value Locked: egy adott DeFi projektben a teljes, “zárolt”, vagyis elhelyezett tőke mennyiség, a “locked”, vagyis zárolt kifejezés néhol félrevezető, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az elhelyezett tőke valóban le van kötve, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt a klasszikus pénzügyi szolgáltatásoknál megszokhattuk.
  • DEX – Decentralised Exchange: decentralizált tőzsde, ahogy a Binance, vagy bármely más kriptopénztőzsde esetében megszokhattuk, kereskedhetünk kriptopénzeinkkel, ebben az esetben azonban nincs centralizált, közbülső szereplő, hanem okosszerződések segítségével közvetlen kapcsolat jelenik meg az eladó, és a vevő között.

Most pedig tekintsük át, hogy milyen típusú DeFi platformok vannak a piacon:

  • Lending: hitelezés, ahogy a klasszikus hitelezés esetében, úgy itt is az a lényeg, hogy kölcsönt vehetünk fel, adott kondíciók mentén. Persze szerződések, klasszikus ügyintézés itt nincs, ebben az esetben is egy okosszerződés szavatolja a hitelező, és hitelfelvevő közvetlen kapcsolatát. A hitelező jutalmat kap azért, amiért letétbe helyezi tőkéjét, hiszen nélküle nem lenne jelen a felvehető tőke a rendszerben.
  • DEX: lásd fentebb, tőzsdékről van szó, minden ilyen DeFi platformban közös, hogy egy-egy okosszerződés teremti meg a közvetlen kapcsolatot a két fél között.
  • Derivatívák: Ezek a származtatott “termékek”, ugyanaz az alaplogika van a háttérben, mint a klasszikus tőzsdék esetében is, adott egy eszköz, például egy fiat pénz, egy nemesfém, vagy bármi egyéb, ennek az értékét követhetjük egy token segítségével, pontosabban az adott valami értékéhez között egy token értéke.
  • Assets: magyarul a legegyszerűbb az eszköz fogalom használata, ezek a projektek nem rendelkeznek olyan összetettebb funkcionalitással, mint a derivatívák, a céljuk inkább az, hogy ötvözzék két eszköz előnyeit. Jó példa erre a Wrapped Bitcoin, egy token, aminek értéke a vezető kriptopénzhez kötött, minden token mögött áll egy bitoin, a cél a meghatározó kriptopénz likviditását összehozni az Ethereum, mint platform előnyeivel.
  • Fizetési szolgáltatók: a DeFi alapú fizetési rendszerek célja, hogy gyorsabb, hatékonyabb fizetést tegyenek lehetővé mindkét érintett fél számára, persze ez a kriptopénzek általános leírása, egy olyan DeFi fizetési megoldásnak, mint például a Flexa az az előnye, hogy több különböző DeFi tokent, egyéb kriptopénzt is kínál, egy portfólióból válogathatunk vásárlásaink során.

Rátérve magára az oldalra, könnyen áttekinthető, még könnyebben használható felületről van szó. A legfontosabb maga a nyitóképernyő, ahogy az a fenti screenshoton is látszik, itt egyből kapunk egy nagy összefoglalót a teljes paicról. Cikkünk születésekor a piac teljes TVL értéke közel 14 milliárd dollár, ahogy a klasszikus kriptopénz piac esetében a bitcoin dominanciáját szokás kiemelni, itt a Maker néven ismert projekt kapja a vezető szerepet, hiszen ez volt az őskorban, vagyis alig egy-két évvel ezelőtt az egyik első projekt.

Végül egy grafikont is kapunk, ami a TVL értékének alakulását mutatja be az elmúlt időszakban. Most nézzük meg, hogy mit látunk egy konkrét projekt adatlapján:

USD-ben, éterben, bitcoin is látjuk a TVL értéket, a példa kedvéért az Uniswap aloldalát vettük elő. Látható az is, hogy pontosan melyik platformon fut az adott DeFi projekt, ahogy a legtöbb esetben, itt is az Ethereumról van szó. Az árfolyamgörbe is előkerül, a nyár végén indult projekt hamar nagyot emelkedett, majd annak rendje és módja szerint korrigált is egyet.

Reméljük, hogy hasznos volt számotokra ez a rövid útmutató, a jövőben igyekszünk minél többet foglalkozni a DeFi területével, hiszen minden bizonnyal komoly jövő előtt álló új piacról van szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img