Perelhetik a Facebookot a digitális pénzének neve miatt

spot_img

A múlt héten átnevezték és rebrandelték a Libra nevű projektet Diem-mé. A Libra névvel együtt a Facebook által életre hívott digitális pénz eredeti tervei is a kukába kerültek. Mostanra egy dollár alapú kriptopénzt szeretnének kibocsátani, ami teljesen megfelelne a nyugati országok szabályainak.

Találgathatunk, hogy a Libra Alapítvány munkatársai átlapoztak-e a Google találatok második oldalára vagy sem, amikor az új nevet kutatták, de egy biztos: Diem névvel már létezik egy fintech vállalkozás.

„Teljesen ledöbbentünk aznap, amikor megtudtuk, hogy a Facebook Librája rebrandel  és pont a Diem nevet választották. Mi egy kis startup vagyunk és aggódunk, hogy a Libra miatt az ügyfeleink számára zűrzavaros lesz ez az egész. Emiatt jelentős befolyást gyakorolhat az ügy a növekedésünkre.

mondta Geri Cupi, a DIEM alapítója és vezérigazgatója a Sifted magazinnak.

A DIEM fintech app (így, nagybetűkkel) egy digitális zálogházat működtet. Segítségével azonnal eladhatod a felesleges dolgaidat, a Diem megveszi, majd továbbadja. A felhasználók DIEM bankkártyát és számlát is igényelhetnek, ami a készítőket idézve „megteremti a Dolgok Bankját” ( utalva ezzel a Dolgok Internetjére).

A startup egy második körös befektetés előtt áll. Angyalbefektetőjük Chris Adelsbach volt, Európa egyik legsikeresebb fintech befektetője.

Az eset kapcsán őt is megszólaltatta a Sifted:

„Nem került volna túl sok energiába, hogy a Facebooknál megnézzék, hogy létezik-e már Diem nevű vég. Nyilvánvaló, hogy úgy gondolják >> el tudunk bánni velük, mia vagyunk a Facebook.<<“

Adelsbach elmondta, hogy jogászaik azt tanácsolták neki, hogy szálljon harcba a brand megvédéséért.

„Volt már DIEM a Diem előtt”,

– szögezte le a befektető.

Azt még nem tudjuk, hogy tényleg meglépik-e a pert vagy sem, de mindenesetre az újabb negatív PR már ott van a Facebook nyakán. A következő lépés a DIEM számára az lenne, hogy levélben felszólítják a Diem Alapítványt a jogsértés abbahagyására egy cease and desist üzenettel. Kérdés, hogy erre hogyan reagál mjad az Alapítvány és a Facebook. Megyezés lesz vagy pereskedés?

A Libra/Diem nem először futna bele egy pereskedésbe. Legutóbbb egy védjegy elleni jogsértés kapcsán kénytelen volt megváltoztatni a logóját.

Az ominózus logó másolás esete. A Calibra pénztárca (azóta Novi) kénytelen volt megváltoztatni akkori logójárt. A Current szintén egy fintech-neobank startup volt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img