spot_img

Binance Earn: útmutató a kamatozó kriptopénz szolgáltatásokhoz

spot_img

Egy mondás szerint ha nem találod meg annak a módját, hogy akkor is pénzt keress miközben alszol, akkor életed végéig dolgoznod kell. Ma már egyre több olyan szolgáltatáshoz férhetünk hozzá, amelyekkel passzív módon is növelni tudjuk a kriptopénzeink számát. Az elérhető lehetőségek közül most a Binance ajánlatait fogjuk sorra venni.

A Binance Earn oldalára ellátogatva többféle pénzügyi termékkel is találkozhatunk. Némelyik használata teljesen magától értetődő és egyszerű, mások viszont komplexebb működési modellekkel rendelkeznek, de a nagyobb kockázatért cserébe nagyobb hozamokat kínálnak.

A kamatozó számlák legegyszerűbb formái a rugalmas megtakarítási számlák (Flexible Savings). Ezek használata semmilyen kötöttséggel nem jár, a letétbe helyezett pénzünket bármikor visszakérhetjük. Az egyetlen dolog, amit észben kell tartanunk, hogy a kamatokra mindig csak a feliratkozást következő naptól kezdve leszünk jogosultak, tehát ha mondjuk reggel 8 órakor helyeznénk letétbe a pénzünket, akkor az aznap éjfélig járó részesedésünket még nem fogják nekünk kifizetni.

A Binance jelenleg 60 különböző kriptovalutára kínál különböző mértékű kamatokat. A feltüntetett számok a becsült éves hozamokat jelentik. A Binance Earn főoldaláról a View More gomba kattintva mehetünk tovább a teljes listához.

Itt a Transfer gombra klikkelve utalhatunk át a kamatozó számlára egy nekünk tetsző összegeket, az auto-transfer gombbal pedig azt állíthatjuk be, hogy ha a tőzsdei számlánkon bármikor ugyanilyen kriptopénz válna szabadon elérhetővé (tehát ha azt éppen nem használjuk fel kereskedésre), akkor azt automatikusan hozzáadják a rugalmas megtakarítási számlánkhoz.

Ugyancsak a rugalmas megtakarítási számlák kategóriájába tartozik a Launchpool, ahol rövidebb időszakokra kínálnak extra juttatásokat bizonyos tokenek (általában a BNB, BUSD és BETH) letétbe helyezéséért. Nemrégiben például az AC Milan rajongói tokenjeit és egy decentralizált tőzsde saját kriptopénzét lehetett itt megszerezni, az aktuálisan elérhető ajánlatért érdemes néha egy pillantást vetni erre az aloldalra is.

A Launchpool akciói általában néhány hétig tartanak és bár előzetes regisztrációhoz kötöttek, az itt letétbe helyezett pénzünkhöz szintén bármikor hozzáférhetünk. Megkötés viszont, hogy aki kiutalja egy éppen futó promócióból a pénzét, az a hátralevő időszakban már nem térhet vissza, csak a következőhöz tud majd csatlakozni.

A rugalmas számlák harmadik fő terméke a Binance Vault, ami egy BNB-re épülő hozamgenerátor szolgáltatás. Lényege, hogy az ide utalt tokenjeink mindig az aktuálisan elérhető legjobb BNB kamatokat fogják megszerezni, mert a tőzsde folyamatosan átcsoportosítja őket a legnagyobb hozamot kínáló staking, rugalmas megtakarítási számla, vagy Launchpool akcióiba. A letétbe helyezett pénzünket itt is bármikor kivehetjük, amire két különböző lehetőséget is felajánlanak. Az instant kiutalásnál azonnal visszakerülnek a tőzsdei számlánkra a BNB tokenek, de ebben az esetben arra a napra már nem kapjuk meg a nekünk járó kamatokat. A standard kiutalást választva csak másnap, de a kamatokkal együtt küldik a pénzt.

A rugalmas számlák után térjünk át a hosszabb időre szóló lekötött megtakarítási számlákra (Locked Savings). Ezen belül 3 alcsoportot találhatunk (Fixed Savings, Staking, Activities), amelyek mindegyike lényegében ugyanazt jelenti. Egy meghatározott időre (7-90 nap) a tőzsde felügyeletére bízzuk a tokenjeinket, amikhez a vállalt határidő lejártáig nem is fogunk tudni hozzáférni. Az elköteleződést magasabb kamatokkal honorálják, az elérhető hozamok a vállalt határidők nagyságával együtt növekednek.

A feltüntetett számok szintén az éves megtérülés várható mértékét jelzik. A legnagyobb hozamot általában a Staking és az Activities fül alatt látható akciókkal érhetjük el. A Staking menüpont alatt található tokeneket bármikor letétbe helyezhetjük, az Activities-nél felosoroltak viszont csak korlátozott ideig és feliratkozó számig vehetők igénybe.

 

A Binance közel 50 tokenre kínál lekötött futamidejű staking lehetőséget

A lekötött számlák közé sorolhajuk az ETH 2.0 staking-et is, amivel a valamikor a következő 2-3 évben elinduló Ethereum 2.0 működésének kezdeti fázisaiban vehetünk részt.

Alapesetben 32 ethereumra és egy saját node üzemeltetésére lenne szüksége mindenkinek, aki részt szeretne venni a korai stake-elésben. A Binance-en ezzel szemben már egy kisebb mennyiséggel is csatlakozni lehet a folyamathoz, ráadásul az ezzel kapcsolatos technikai problémákat is leveszik a vállunkról.

A gyakorlatban mindez így néz ki:

  • A Binance felügyeletére bízhatjuk az ETH 1 tokenjeinket, amiket a tőzsde átvált ETH 2.0-ra és ezért cserébe kamatot (jelenleg 8.6%-ot) fizet.
  • A saját ETH 1 tokenjeinket sohasem fogjuk visszakapni. (Ez az Ethereum 2.0 indulásának sajátossága, nem a Binance miatt alakult így.)
  • Cserébe viszont kapunk tokenizált ethereumot (BETH), amivel a tőzsdén ugyanúgy lehet kereskedni, például sima ETH-re váltani, vagy akár kiutalni, mint a hagyományos ethereumot. Bár az ETH 2 stake-eléshez való csatlakozással alap esetben több évre le kellene mondanunk az ethereum tokenjeinkről való önrendelkezésről (az ETH 2 tokeneket a stake-elésen kívül még semmi másra nem lehet használni), ezzel a kiskapuval bármikor ki tudunk lépni a staking állapotából.
  • Amikor az Ethereum 2.0 elindul, akkor a Binance a BETH tokeneket átváltja ETH 2.0 tokenekre.

Végül következzenek a nagyobb kockázattal járó, de magasabb megtérülést kínáló termékek. A DeFi Staking keretében a Binance kiközvetíti a letétbe helyezett tokenjeinket egy decentralizált szolgáltatásnak (például hitelező appnak), ami a visszahívásig, vagy a vállalt futamidő lejártáig szabadon felhasználhatja őket. Ezek sokkal nagyobb kamatot fizetnek nekünk (a bitcoin esetében például 7.49%-ot is kaphatunk a rugalmas megtakarítási számla 1.2%-ához képest), ugyanakkor a vállalt kockázatunk is nagyobb.

A Binance ugyan csak az ismertebb szolgáltatóknak adja tovább ezeket a kriptovalutákat, de felelősséget már nem vállal a biztonságukért. Ha valami történne az azok működését felügyelő okos szerződésekkel, például egy flash loan támadás áldozataivá válnának, akkor lehet, hogy elveszítjük az itt letétbe helyezett megtakarításainkat.

A második nagy kockázatú termék a kettős befektetési számla (Dual Investment), ami lényegében nem más, mint egy árfolyam esésére fogadó (put) opciós szerződés. Ennek használatakor az általunk letétbe helyezett kriptopénzre fizetett kamatot, annak egy másik kriptopénzhez való viszonya fogja meghatározni. Ha megnyitjuk a kettős befektetések aloldalt, akkor az alábbi képpel fogunk találkozni:

 

Annual Rate of Return: a várható megtérülés mértéke 1 évre vetítve

Strike Price: lehívási ár (később elmagyarázom)

Limit: összesen ennyi kriptopénz, jelen esetben bitcoin vehet részt az akcióban (limitált férőhelyes befektetési termék)

Subscription Cut-off Time: jelentkezési határidő

Delivery Date: amikor visszakapjuk a befizetésünk ellenértékét és a rajta elért kamatokat.

Schedule: a limitált ennyi férőhelyek közül ennyi került betöltésre

Amikor lejár egy kettős befektetés, akkor kétféle kriptopénzt kaphatunk vissza. Egy BTCUSDT akciónál például lehet, hogy bitcoint fizettünk be, de USDT-ben fogjuk visszakapni a letétünket és a nyereségünket is. Mindez attól függ, hogy a szerződés lejártakor a bitcoin árfolyama a lehívási árfolyamnál magasabb, vagy alacsonyabb szinten áll.

Lássunk egy példát:

Ha 1 BTC-t fizetünk be, 10 000 dolláros árfolyamnál, 2%-os várható hozamra és 12 000 dolláros lehívási árfolyamra, akkor:

  • Ha a bitcoin árfolyama a lejárat pillanatában 12 000 dollár felett jár, akkor USDT-ben kapjuk meg a kifizetést, vagyis a befizetett bitcoinunk lehívási árát (12 000 USDT), plusz a 2%-os kamatot (240 USDT). Összesen 12 240 USDT-t.
  • Ha a bitcoin árfolyama a lejárat pillanatában 12 000 dollár alatt jár, akkor megkapjuk a befizetett bitcoinunkat (1 BTC), plusz a 2%-os kamatot (0.02 BTC). Összesen 1.02 BTC-t.

A vállalt kockázat abból ered, hogy ha a bitcoin árfolyama jóval a példában említett 12 000 dolláros lehívási árfolyam fölé emelkedik, akkor a tőzsde ezt az árfolyamnyereséget már nem fogja nekünk kifizetni. Tehát a BTC árfolyama hiába növekedne mondjuk 24 000 dollárig, akkor is csak a lehívási árfolyamnál megállapított összeget, plusz a 2%-os kamatot, vagyis a 12 240 dollárt kapnánk meg a lejárat napján.

Nyilván számunkra ez egy elég rossz üzlet lenne, a kettős megtakarítás számlákra ígért kamatok ezért is sokkal magasabbak annál, mint amiket más befektetési termékeknél láthatunk. Használatuk nagy kockázatokkal jár.

A harmadik nagy kockázatú befektetési termék a Liquid Swap, amivel a tőzsde kiválasztott kereskedési párjai között biztosíthatunk likviditást úgy, hogy a saját kriptopénzeinket betesszük egy nagy közös kalapba (pool-ba) és megengedjük másoknak, hogy azt pénzváltásra használják fel. A betett pénzünkért cserébe “részvényeket” kapunk, amik azt jelképezik, hogy a kalapban lévő összes többi pénzhez képest mekkora az általunk betett összeg részesedése.

Amikor valaki pénzt vált a Liquid Swap párjai között, akkor jutalékot fizet, amit a tőzsde a részesedésüknek megfelelő arányban oszt szét a részvényesek között. Ameddig részvényünk van, mi is megkapjuk a nekünk járó részesedés összegét, ha viszont ismét szükségünk van a pénzünkre, akkor visszaválthatjuk a részvényeinket és a megszerzett hozammal együtt távozhatunk.

Ez eddig talán nem is hangzik rosszul, de a gyakorlatban már több buktatóba is belefuthatunk, ugyanis az egész rendszer működése egy matematikai képleten alapul, ami többféle szempont, például a kalapban lévő  kriptopénzek megoszlásának függvényében, folyamatosan változó feltételek szerint hajtja végre a kifizetéseket. Emiatt nem garantált, hogy pontosan azt és annyit fogunk visszakapni, mint amit betettünk a kalapba.

A Swap használata előtt egy felbukkanó ablakban látható figyelmeztető üzenet és egy a Swap oldalán található link is egy részletes útmutatóhoz irányítja a felhasználókat, amit érdemes többször is átolvasni, mielőtt valaki belevágna a dologba.

A Binance-en tehát a hosszabb és rövidebb távra szóló, valamint a biztonságosabb és a nagyobb hozamot ígérő, de kockázatos  megtakarítási formákat is megtalálhatják azok, akik passzív módon szeretnék növelni a kritpopénzeik számát. A teljes kínálatért látogassátok meg a Binance Earn aloldalát.

spot_img
spot_img
spot_img