8 dollárt költött, másodpercekkel később 330 000-et kaszált egy szemfüles kereskedő

spot_img

Egy trader sikeresen használt ki egy Ethereum blokkláncon működő decentralizált pénzügyi alkalmazásban rejlő kiskaput, amivel ~15 másodperc alatt mintegy százmillió forintnak megfelelő hasznot vághatott zsebre.

A bZx Protocol és saját tőzsdéje, a Fulcrum egy kriptopénz alapú hitelek nyújtására, felvételére és tőkeáttételes kereskedésére lehetőséget adó oldal, ami többek között támogatja a Wrapped Bitcoint is, vagyis az Ethereum blokkláncán kibocsátott, bitcoin árfolyamát követő tokent.

Bitcoin az Ethereum blokkláncon: megérkezett a Wrapped Bitcoin (WBTC)

A szemfüles kereskedő első lépésként egy 10 000 ETH-es gyorskölcsönt (Flash Loan) vett fel egy másik, ugyancsak decentralizált hitelezésre lehetőséget adó oldalról, a dYdX-ről.

A Flash Loan-okról azt kell tudni, hogy ezek egy olyan okos szerződés által szabályozott kölcsönzési formát jelentenek, ahol nincsen szükség semmilyen fedezetre, tehát emberünknek a 10 000 ETH-et (~2.7 millió dollárt) bármiféle letét elhelyezése nélkül, ingyen bocsátották a rendelkezésére.

A Flash Loan-ok lényege, hogy ugyanabban a tranzakcióban kell visszafizetni őket, mint amelyikben a felvételük megtörtént, ami a ethereum blokkláncán ~15 másodperces határidőt jelent. Ha a hitelfelvevő ezt nem tudja megtenni, akkor a hiteltranzakció blokkját újra kibányásszák és felülírják, a hitelt tehát meg nem történtté teszik. Ha viszont sikeres a visszafizetés, akkor:

  • a hitelezők visszakapják a pénzüket és zsebreteszik a kölcsönök nyújtásáért cserébe járó kamatokat,
  • a platform levonja a maga közvetítői százalékát,
  • a hitelfelvevő megtartja a hitel segítségével elért saját hasznát. Hogy milyen haszonról beszélünk? Például arbitrázs lehetőségekről, amit a Flash Loan-ok segítségével bárki, azonnal kihasználhat.

A gyorskölcsönök tehát egy win-win-win szituációt teremtenek, amiben mind a 3 résztvevő: a közvetítő platform, a hitelező és a hitelnyújtó is jól járhat, a tőkének pedig egy új, kreatív és elviekben kockázatmentes felhasználását teszi lehetővé.

Most pedig térjünk vissza a kiindulási pontra.

Traderünk tehát 10 000 ETH-es gyorskölcsönt vett fel a dYdX-ről, amit kétfelé osztott:

  • 5000 ETH-et beutalt a Compound (szintén decentralizált) hitelező platformjára és 112 bitcoinnak megfelelő, 112 WBTC-s hitelt vett fel.
  • 5000 ETH-et elküldött a bZx decentralizált váltójára, a Fulcrum-ra, ahol egy 5000 ETH-es WBTC shortot nyitott, tehát arra fogadott, hogy a bitcoin ára csökkenni fog.

A Compundron szerzett 112 WBTC-t ezután fogta, és egyben eladta egy negyedik oldalon, a Kyber Uniswap-en, ami a Fulcrum egyetlen WBTC árfolyam oracle-jeként funkcionált, vagyis a Fulcrum WBTC árfolyama kizárólag ennek az egy oldalnak a WBTC árfolyamához volt rögzítve.

A Kyber Uniswapen egyszerre eladott 112 WBTC egy pillanatra lenyomta az árfolyamot, amit lekövetett a Fulcrum piaca is, így a tradernek az itt megnyitott short-ját sikerült rögtön egy nagyjából 10%-os profittal lezárnia, majd a teljes összeget onnan kiutalva és minden korábban felvett hitelét visszafizetve, ~330 000 dolláros haszonnal távoznia.

Mindezt egy egy komplex, de mindössze ~8 dollárba kerülő tranzakció keretein belül sikerült lebonyolítani.

A fentiekhez még hozzácsaphatjuk azt a tényt is, hogy decentralizált platformokról lévén szó, mindezt bármiféle KYC (személyazonosítási) eljárás nélkül hajthatta végre valaki, tehát elviekben akár egy 14 éves kissrác is simán felvehette volna a trükk végrehajtásához szükséges 2.7 millió dolláros hitelt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img