A többség általában rosszul méri fel az oldalazást követő kitörések irányát

spot_img

A bitcoin árfolyama közel két hónapja tartózkodik a 30 000 és 40 000 dollár közötti sávban. Az ehhez hasonló, egyre jobban beszűkülő mozgás általában a közelgő kitörés előjele szokott lenni, aminek irányára egy eddig pontosnak tűnő megfigyelés adhat előrejelzést.

Habár a kötelező ügyfélazonosítás tavalyi bevezetése óta vesztett népszerűségéből, a bitcoin 2018-ban elért mélypontját követően a Bitmex tradereinek viselkedése eddig mindig megbízható támpontot jelentett a kompressziót követő kitörés irányának előrejelzésében. Amint az a lenti képen is látható, az elmúlt 3 év során a bitcoin által végzett hosszabb oldalazó mozgásokat mindig heves elmozdulások követték. Az ilyenkor fellépő bizonytalanságok ellenére, egyes indikátorok segíthetnek megérteni, hogy mi is történik a látszólag eseménytelen kereskedési napok hátterében.

Az RSI és funding rate alakulása az oldalazó időszakokban

A sokak által kedvelt, a trendek lendületét mutató RSI által mért értékek például már jóval azelőtt előre jelezhetik egy trend közelgő változását, vagy kialakulását, mielőtt az az árakban is megmutatkozna. Amikor az RSI látható módon eltér az árfolyam aktuális trendjének az irányától (divergencia), akkor nem árt felkészülni a közelgő tűzijátékra. Az RSI az elmúlt évek során nagy pontossággal jelezte előre, hogy az odalazó trendek milyen irányban fognak megoldódni.

Ami viszont ennél is mélyebb betekintést adhat a kereskedők által várt elmozdulás irányát illetően, az az úgynevezett funding rate alakulása. Ez egy olyan díj, amit a határidős piacok tradereinek kell megfizetnie a saját pozícióik nyitvatartásáért. A jutalék 8 óránként kerül levonásra és alapesetben 0.01%-ot kóstál, ami ugyan nem tűnik soknak, ám az, aki sokáig nyitva hagyja a trade-jeit és magas tőkeáttételt is használ, hamar elkezdheti megérezni azt a pénztárcáján.

A funding rate sajátossága, hogya kereskedők azt nem a tőzsdéknek, hanem egymásnak fizetik. Ha többen spekulálnak az árfolyam emelkedésére, mint az esésére (pozitív funding rate), akkor az emelkedésre játszóktól levont pénzt jóváírják a shortolóknak. Ha viszont többen számítanak a zuhanásra (negatív funding rate), akkor a shortolók perkálnak a long irányba kereskedőknek.

Ha rátekintünk a grafikonra, akkor láthatjuk, hogy az oldalazó szakaszokban a funding rate alakulása mindig ellentétes volt a későb bekövetkező kitörés tényleges irányával. 2018 végén és 2019 elején például több mint 4 hónapig volt negatív ez az érték, vagyis a rossz piaci hangulat miatt sokan próbálták meg shortolni a BTC-t, amiért hónapokon át fizették a jutalékokat az emelkedésre játszók számára. De a shortolók végül tévedtek és a bitcoin emelkedni kezdett. Az ehhez hasonló jelenséget szaknyelven crowded trade-nek nevezik, ami lényegében azt jelenti, hogy ha túl sokan számítanak egy bizonyos végkimenetelre, akkor nagy valószínűséggel éppen az ellentéte fog bekövetkezni. Ez történt az idei májust megelőző hónapokban is, amikor a sokáig 50 000 – 60 000 dollár között ingadozó árfolyam és a longolók magas aránya ellenére, végül egy jelentős korrekcióra került sor.

A funding rate jelenlegi helyzete szerint a traderek többsége most az árfolyam esésére spekulál, amire a korábbi tapasztalatok alapján jellemzően csak a lokális mélypontok közelében került sor.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img