Otthoni bányából az energetika élvonalába – Enerhash sztori I.

spot_img

Argentína, Új-Zéland, Svédország, Texas, csak néhány állomás egy alig két éves magyar startup életében. Két budapesti fiatal dollár-százmilliókat pörgető erőművek problémáit oldja meg, szó szerint gombnyomásra. Jogg Dániellel, az Enerhash társalapítójával beszélgettünk.

Először mesélj magadról egy kicsit, aztán vágjunk bele az Enerhashbe!

Önmagáról mindig nehéz beszélnie az embernek, ez talán nem is olyan érdekes. Egerben születtem, most 30 vagyok, államigazgatást tanultam a Közszolgálati Egyetemen. Svájcban ismerkedtem meg először az energetikával, amikor ott éltem és gyakornokként dolgoztam a MET-nél. Majd újra hazatérve, szintén a MET-nél később földgáz-nagykereskedelmi szakértő voltam éveken át.

Itt tanultam ki a szakmát, a különböző technológiákat, és persze a gazdasági oldalát az energetikának.

Hogy találkoztál a kriptopénzekkel?

Először csak otthon bányásztam egy átlag bányagéppel, ezért utólag nagyon hálás vagyok a sorsnak, hiszen így fedeztem fel azt a problémakört, amire ma már cégként adunk működőképes választ.

Mit fedeztél fel?

Nyilván egy bányagép, még akkor is ha csak egy otthoni, kisebb megoldásról van szó sok áramot fogyaszt, a lakossági áramárak mellett ez egy kihívás, amikor az üzemgazdaságodat tervezed bányászként. Ha nagyban akarsz játszani, akkor ezzel kezdened kell valamit, olcsóbb áramra lesz szükséged.

Először az merült fel, hogy hogyan lehetne nagyban bányászni gazdaságosan, elsőként raktunk konténerekbe ASIC-okat, akkoriban ez még nagyon ritka megoldás volt. Ezzel megoldottuk a kedvezőbb árú áram kérdését, hiszen a konténereket lehet szállítani, mozgatni, oda visszük, ahol jobb az ár, jellemzően egy-egy erőmű közvetlen szomszédságába.

Az Enerhash alapítói: Jogg Balázs és Jogg Dániel

Hamar rájöttem, hogy ezzel nem csak a bányász életét lehet vidámabbá tenni, de az erőművek termelését is lehet optimalizálni, hiszen folyamatos, egyenletes áramleadást teszünk lehetővé, valamint az adatközpont fogyasztása is rugalmasan szabályozható, így az erőmű termelésének megfelelően tudjuk szabályozni az adatközpont fogyasztását.

Ez egy nagy és általános probléma minden erőmű életében, ha többlet termelés van, akkor le kell állni, amennyiben hiány van az áramhálózaton akkor pedig gyorsan kell reagálni és az erőműveket beindítani. Ez költséges és kevésbé energiahatékony megoldás, ráadásul erősen amortizálódik is az infrastruktúra.

A jelenlegi hazai körülmények között úgy kell elképzelni, hogy a hagyományos áramtermelők – főként a gázerőművek – a rendszerirányító igényeire reagálva növelik vagy csökkentik hírtelen kapacitásaikat, attól függően, hogy a megújulók mennyi áramot képesek a hálózatba juttatni adott pillanatban.

Olyan ez, mint amikor egy autót folyamatosan sűrű városi forgalomban használunk, rengeteg lassítással, gyorsítással, és a motor folyamatos leállításával majd újraindításával. Üzemanyagfogyasztás és a gépjármű élettartama szempontjából ez a lehető legkevésbé hatékony közlekedési mód, és így van ez az erőművek esetében is. A mi megoldásunk ennél az analógiánál maradva, a „tartós autópálya használatot” tudja biztosítani az erőműveknek, azaz növeljük az energiahatékonyságot, hatékony, kiszámítható működést biztosítva.

Pontosan ugyanez a helyzet az erőművekkel is, ezért jelent nagy értéket számukra a mi megoldásunk. Odaviszünk egy-két-három vagy akár jóval több konténert, tele ASIC-okkal, ezzel biztosítjuk az egyenletes áramleadás lehetőségét az erőműveknek. Ezzel megoldunk számukra egy fontos problémát, mi pedig nagyon jó áron kapunk áramot.

Mikor kezdtétek az Enerhasht?

2018-ban jöttem el az utolsó munkahelyemről, ezután kezdtem el intenzíven, full-time az Enerhash ötletén dolgozni. 2019 közepére kristályosodott ki minden részlet, ekkor kaptuk meg az első befektetésünket is. Egy üzleti angyaltól kaptunk elsőként kisebb befektetést, ekkor még gyakorlatilag csak az ötletünk volt és persze a tudásunk.

A befektetés után első lépésként vettünk pár gépet, összeraktunk egy konténert, egy telephelyen elkezdtük tesztelni. Pár hónap felállt az első, éles üzem. Ezt még nem egy erőművel együttműködésben, de egy ipari parkban raktuk össze, hogy bizonyítsuk a modellünket. Az első kísérletek jól sikerültek, bizonyítottuk, hogy megoldást nyújthatunk az erőműveknek az egyenletes leadás kapcsán.

Nem sokkal később, 2020 márciusában meg is kaptunk a második körös befektetésünket 500 ezer dollárt, ugyanattól az üzleti angyaltól. Közben persze intenzíven beszéltünk különböző erőművekkel, hogy előkészítsük az első együttműködéseket.

Lehet ezt egységesíteni, “dobozos termékké” alakítani?

Minden erőmű más és más, mások a csatlakozási lehetőségek, specifikus igények vannak mindenhol. A konténereket természetesen egységesítjük, amennyire csak lehet. Persze az elején vagyunk még, majd szép lassan kialakulnak a standard megoldásaink, de egyedi igények és problémák mindig lesznek.

Mennyire könnyű meggyőzni egy erőművet arról, hogy érdemes veletek dolgozniuk?

Sokan hallottak már a kripto-bányászatról, de a legtöbbeknek még mindig nagyon távoli és idegen az egész. Kár lenne tagadni, nem egyszerű ezeket összehozni, de nem is lehetetlen, jól haladunk az új, és meglévő partnerekkel.

Az üzleti része amúgy legalább annyira összetett és nehézkes, mint a technológia, az első megállapodás éppen ezért fél, sőt, háromnegyed év volt. Az biztos, hogy 2021 elején már éles üzemben dolgozott az első konténerünk, azóta úgy tűnik nincs megállás, már hetente 2-3 megkeresést kapunk.

Említetted az egyenletes áramleadást, de ezen túl mit nyújt az Enerhash egy erőműnek?

Kapnak egy helyi fogyasztót, amire tudnak tervezni és áramot átadni. Optimalizáljuk, hogy melyik állapotában, milyen paraméterekkel a leghatékonyabb az erőmű működése. Ahogy mondtam, ez olyan, mint városban, vagy az autópályán menni kocsival. Mi az autópályán szükséges üzemet tesszük lehetővé folyamatosan, ez a nagy érték számukra.

Hatékonyságot növelünk, összehasonlíthatatlanul hatékonyabb lesz egy erőmű üzeme, miután elkezdenek velünk dolgozni. Rugalmasan tudják szabályozni a leadást, ha kevesebbet akarnak leadni, akkor kevesebbet veszünk át, ha többet, annak van egy felső határa.

A folyamatos üzemet tesszük lehetővé, nem kell például a gázmotorokat ki-be kapcsolgatni a hálózat aktuális igényei szerint. A gázmotorokat kikapcsolni például 10-15 perc is lehet, ez szintén bonyolítja a folyamatot, mi ezt a problémát is megoldjuk.

Ha a hálózatban éppen hiány van, áramra van szükség, akkor minket lekapcsolnak, majd ha szükséges, másodperceken belül vissza is tudnak kapcsolni. Kell a rugalmasan szabályozható áramfelvétel, de ennek költséges a kiépítése, mi kulcsrakész megoldást nyújtunk. Fogyasztó oldali kiegyensúlyozó rendszert kínálunk.

Mi a helyzet a megújuló energiaforrásokkal, ott is tudtok értéket adni?

A megújulók nagyon volatilisek a termelésükben, így igen, ott is értéket tudunk teremteni. Ráadásul ezek a technológiák rohamosan terjednek a világban, ez nagy lehetőséget jelent nekünk.

Egy kisebb falu fogyasztása fér el egy konténerben, így komoly felvételi lehetőséget adunk.

Mennyivel kaptok jobb árat?

20-30%-al kapunk jobb árat, kvázi cserében az értékteremtésért, amit végzünk. Az áramszolgáltatóknak nem kell beruházni rugalmassági eszközökbe, ez nekik nagy könnyebbség.

Minden erőmű-típussal együtt tudtok dolgozni?

Alapvetően igen. Mondok egy másik jó példát, egy vízerőmű szabályozásiideje akár hat perc is lehet, az atomerőművekről nem is beszélve, nehézkes és nagyon drága a ki-bekapcsolás. A mi konténereinket viszont azonnal le lehet kapcsolni hálózati hiány esetén és a többlet áramot pedig folyamatos üzemben át tudják adni nekünk az év bármelyik időszakában.

A fogyasztás mértéke a lakosság részéről változik, értelemszerűen éjjel alszunk, akkor nem megy a mosógép.

Voltak már, vannak hasonló megoldások, mint a tiétek?

Decentralizált blockchain adatközpontok kisebb erőművekre történő csatlakozásában és energetikai megoldásokban úttörők vagyunk nemzetközi szinten is, de megjelent már egyre több bányász cég Texasban és Oroszországban is, akiknek a kapacitásait felhasználják már a szabályozásban.

Az energetikai cégekre nagyon kevés vállalkozás specializálódott, mert javarészt az olcsó áramot keresték csak a cégek és a bányászathoz értettek, mi az energetikához értünk és a blockchain és kripto bányászatba tanultunk bele. Vannak amúgy adatközpontok, amik streamelést végeznek, ugyanaz a cél, egyenletes leadást biztosítani az erőműveknek.

Ez egy trend az energetikában, mármint a rugalmassági eszközök bevezetése, mi is ebbe illeszkedünk, de egy egyedi, merőben új megoldással. Arról nem is beszélve, hogy mi ezt nagyon kis méretben tudjuk megvalósítani, ez szintén egy komoly előny. Konténerekről van szó, viszonylag kis a helyigényünk. Minket egy napon belül is lehet akár többször is ki-bekapcsolni, ez is óriási előnyünk.

Hol futnak most éles Enerhash projektek?

Itthon van egy stabil együttműködésünk az egyik legnagyobb energetikai céggel, ezt most fogjuk bővíteni, egészen három-négy, vagy akár öt konténerig. Több erőművel rendelkeznek az ország területén belüli, vannak még lehetőségek további projektekre is. Ezek mind gázüzemű távhős megoldások.

Ezeknek mi a lényege?

Gázmotoros egységek kapcsoltan hőt és villamos energiát termelnek, hőenergiát adnak a távhő szektorba, villamos energiát a hálózatba. Itt is ugyanaz a lényeg, mint minden partnerünk esetében, a termelés sokkal magasabb hatásfokon tudják megvalósítani az együttműködésünkkel. Akár 80%-os hatásfokkal is működhetnek, így jóval alacsonyabb az ökológiai lábnyomuk és az erőművek energiahatékonysága is növekszik, amellett hogy kiszámítható stabil működést tudnak egész éves üzemre tervezni.

Térjünk vissza a futó projektekre, külföldön mi a helyzet?

Új-Zélandon van egy projektünk, már adott a joint-venture, amivel egy helyi partnerrel dolgozunk együtt. Ott 86% a megújulók aránya az energiaszektorban, ezért folyamatosan keresik az új lehetőségeket a leadásra, egy vízerőműhöz tervezünk 2MW kapacitást bekötni és a rendszerszintű szolgáltatások piacán részt venni a szabályozási kapacotással

Argentínában a legnagyobb olajvállalattal dolgozunk együtt, 200 olajfúró tornyuk van, nagy probléma a folyamatosan megjelenő fáklyagáz, amit most egyszerűen elégetnek, ezek a fáklyatüzek. Ezzel az a baj, hogy ezzel csak tovább növelik a környezeti terhelésüket.

Infrastruktúra viszont nincs körülöttük, nem tudnak villanyhálózatot létesíteni, ezért jön jól nekik az Enerhash, mint áramfelvételi lehetőség. Gázmotoros egységeket telepítünk, ezekre kapcsolódnak a konténereink, az ASIC-okkal pedig műholdas kapcsolatban vagyunk.

90%-al tudjuk csökkenteni a károsanyag kibocsátást.

Texasból is van már érdeklődés, tengernyi kitermelő mező van ott is, szintén a fáklyagáz okozza a problémát, a fáklyatüzeket meg akarják szüntetni. Úgyhogy valószínűleg hamarosan kiutazom, hogy felmérjem a terepet, szeretnének egy crypto központot létesíteni velünk együttműködésben, ahol jelentős erőművi kapacitás kerülne telepítésre olajfúró telepeken.

Svédországban az állami áramszolgáltatóval és egy holland céggel együttműködésben dolgoztunk ki egy projektet, északon rendelkeznek jelentős megújuló áram kapacitásokkal, amiket rendszerszinten nehezen tudnak szabályozni. 10 MW kapacitásra van már megállapodásunk, amit az idén folyamatosan kezdünk el telepíteni.

Ausztráliában egy elhagyatott szénbánya területén syngas hasznosításáról beszélünk egy energetikai céggel, de borzasztó lassú a folyamat, legkorábban jövő márciusban lehet ebből valami. Bulgáriában pedig egy kisebb vízerőművel van kapcsolatunk. Többet termelnek, mint amennyit el tudnak adni a hálózatnak, ezért szeretnék, ha csatlakoznánk, ugyanaz az alapelv, mint mindenhol máshol.

Kapunk megkereséseket Spanyolországból, Peruból, Kambodzsából is.

De hogy néz ki a konkurencia?

Említettem az adatközpontokat, hasonló megoldást nyújtanak. De a legtöbb ilyen profilú cégnek nincsenek még referenciái, nem tudnak sokat felmutatni. Nekünk óriási előnyünk, hogy időben kapcsolatunk, cselekedtünk, elkezdtünk partnereket keresni. A többi céggel ellentétben mi már évek óta az energetikai hasznosításán dolgozunk az adatközpontoknak, értjük az energiaipar problémáit, így megoldást tudunk nyújtani rá.

Beszélj még egy kicsit a partnerekről!

Eleinte kisebb cégekkel próbálkoztunk, úgy gondoltuk, hogy ott tudunk nagy hatást elérni. De kiderült, hogy egyszerűen nincs elég emberük, hiába szeretnének, nem tudnak velünk foglalkozni. Ezért mentünk egy idő után a nagyobb cégekhez, ahol van akár saját kutatás fejlesztés részlegük is. Azt kell látni, hogy még mindig nagyon gyerekcipőben jár ez az egész, az energetika és a mining kapcsolata még nagyon új mindenkinek.

Mostanra viszont már inkább az energetikai cégek keresnek meg minket, nagyjából a világ bármelyik pontjáról és nemzeti, valamint nemzetközi multicégek is.

Vannak minimumok, van, ami egyszerűen nem éri meg nektek?

Small scale-ben ez nem éri meg, fél megawatt a minimum nekünk. Ami a befektetést illeti, egymillió euró a legalja, ez a nagyságrend kell ahhoz, hogy ezzel mindenkinek megérje foglakozni.

Mi a titok?

Nincs titok, csak nagyon összetett az egész, energetika, üzlet, blockchain, bitcoin, villamosmérnök, IT, könyvelés, jog, pénzügy egyebek, ehhez mind érteni kell. Kevesen látnak rá erre az egészre így együtt. Mi pontosan azt nyújtjuk, hogy ezt egyben, együtt, egyszerre kapják meg az erőművek.

Az Enerhash sztori bemutatását folytatjuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img