Egy múmia bosszúból megvétózta az amerikai kripto törvény módosítóit, a szigorúbb verzió kerülhet elfogadásra

spot_img

Amint arról az elmúlt napokban már többször is beszámoltunk, egy salátatörvénybe az utolsó pillanatban becsempészett új amerikai jogszabály 2023-tól kezdve brókernek minősítené a kripto iparág legtöbb szereplőjét.

A brókereket törvény kötelezi arra, hogy pénzügyi szolgáltatóként feljegyezzék az ügyfeleik személyes adatait és azokat továbbítsák az adóhatóság felé. Az új jogszabály értelmében a kriptós cégektől is ugyanezt várnák el, miközben annak megvalósítása sok esetben kivitelezhetetlen lenne. Például.:

  • Egy bányász / staking node számára technikailag lehetetlen volna, hogy név szerint azonosítsa az általa létrehozott blokkokban szereplő tranzakciók küldő és fogadó feleit.
  • Egy nyílt forráskódú és szabadon terjeszthető tárca szolgáltatás fejlesztője nem tud adatokat gyűjteni, az azt letöltő és használó emberekről.

Vagyis a törvény olyan információk begyűjtésére kötelezne egyes szolgáltatókat/fejlesztőket, amik nem állnak a rendelkezésükre, ennek elmulasztása esetén viszont felelősségre vonná őket. Ha a javaslatot ebben a formában hatálya lép, akkor az eredmény az amerikai kripto ipar egy részének megszűnése, illetve más országokba való átköltöztése lehet, de ami még rosszabb, hogy vezető gazdasági hatalomként az USA ezzel olyan precedenst teremthet, amit később más országok is átvehetnek.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a fentinél egy sokkal kedvezőbb tervezet kerülhet majd elfogadásra és az eredetileg benyújtott, szigorú szöveget olyan kiegészítésekkel látják majd el, amik konkrétan kiemelik, hogy lényegében csak a tőzsdék és a konkrét pénzváltással foglalkozó kriptós cégek tartoznak bele a bróker kategóriába, a mögöttes infrastruktúrát szolgáltató, bányászok és fejlesztők már nem. Az erről szóló egyeztetések már több napja tartottak, viszont maga a kriptós szabályozás egy 14 pontból álló, 1200 millió dollárról rendelkező gazdaságélénkítő csomag sorai közt lett elrejtve, aminek elfogadását már napok óta csak ennek az ügynek a tárgyalása tartotta fel.

Eredetileg a jogszabályt enyhítő módosítók elfogadásához a 100 tagú szenátus felének a szavazatára lett volna szükség, tegnap azonban a szenátorok véglegesítették a törvény tervezet szövegét és azt előterjesztették a keddre beütemezett végső szavazásra. Még ebben az állapotban is lehetőség lett volna a módosítók elfogadására, ha a szenátus összes tagja beleegyezik a kiegészítő részek csatolásába. Ez a tegnap esti órákig még úgy tűnt, hogy meg is valósulhat. Több demokrata és republikánus képviselő is összefogott, hogy meggyőzzék saját pártjuk képviselőit az enyhítő passzusok támogatásáról. Az új szövegről még a pénzügyminisztérium is úgy nyilatkozott, hogy támogatnák annak bekerülését a tervezetbe.

Éjjelre azonban kiderült, hogy ezek az erőfeszítések nem járhatnak sikerrel, egy képviselő ugyanis bosszúból nemet mondott a módosító megszavazására. Az illető az Egyesült Államok legöregebb szenátora, a 87 éves Richard Shelby volt, aki azért utasította el a felkérést, mert ő korábban ugyanennek a gazdaságélénkítő csomagnak a keretében az amerikai védelmi célra fordított kiadásokat szerette volna 50 milliárd dollárral megnövelni (a már elfogadott 700 milliárdon felül), de felvetését végül leszavazta a szenátus, és ezért úgy döntött, hogy ő sem fog támogatni más beadványokat. Shelby egyébként jövőre már nyugdíjba készül, de fél lábbal a koporsóban azért még sikerült belerúgnia egy olyan iparágba, amiről az égvilágon semmit sem tud.

Ha Shelby nem gondolja meg magát a holnapi szenátusi szavazás előtt, akkor a törvény tervezetet várhatóan elfogadják. Ekkor az átkerül a törvényhozás következő szintjére (Képviselőház), ahol még szintén megvitatják és szavaznak róla, mielőtt az elnök is aláírhatná és hatályba léptethetné a csomagban foglalt rendelkezéseket. Elvileg még ezen a szinten is lehet esély arra, hogy a kriptókat érintő részeken módosítsanak, de itt már egy teljesen új csata veszi kezdetét.

Érdekesség, hogy miközben ezt a gazdasági csomagot még el sem fogadták, tegnap bejelentették, hogy az USA már megkezdte egy következő előkészítését, ami a mostani 1200 milliárdos csomag többszöröséről, 3500 milliárd dollárról fog rendelkezni. A pénznyomtatók tehát továbbra is izzanak és talán ez a hír is közrejátszhatott abban, hogy a bitcoin árfolyama ma éjjelre már átlépte a 46 000 dolláros szintet.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img