Hardware tárca körkép – 1.

spot_img

Korábbi cikkünkben áttekintettük a digitális tárolási lehetőségeket. Meghatároztuk mi is az a kriptorárca, átnéztük a tárcák típusait, fontosabb jellemzőit. Átfutottuk a nagyobb letétkezelő szolgáltatók a BlockFi, Blockfolio vagy a hazánkban is egyre népszerűbb INLOCK tárca kínálatait, tárca szolgáltatásait. Mostani, többrészes írásunkban a hardware (fizikai) tárcákat járjuk körbe.

A hagyományos pénztárcával ellentétben, amelyben többnyire fizikai tárgyakat, például készpénzt, bankkártyákat és egyéb tárgyakat hordozunk, a kriptotárcák csak a kriptovaluták tárolására szolgálnak. Digitális eszközeinket a blokkláncon tároljuk, és csak egyedi privát kulcs segítségével férhetünk hozzájuk.

Ez a privát kulcs a mi tulajdonjogunkat képezi az adott digitális pénztárcában lévő kriptovalutákhoz. A privát kulcsok biztonságban tartása rendkívül fontos, mivel ha elveszítjük, akkor nem férünk hozzá  az adott tárcában lévő kriptovalutákhoz.

A kriptotárcák különböző formákban és méretekben léteznek, a hardvertárcáktól kezdve, mint például a Ledger, amely úgy néz ki, mint egy USB pendrive, vagy a mobilalkalmazások, mint a Coinbase tárca és a MetaMask, amelyek virtuális banki alkalmazásként működnek a kriptofelhasználók számára.

A kriptotárca jelentősége

A kriptopénz tárcák a kriptótulajdonosok számára a legbiztonságosabb lehetőséget kínálják, hogy kripto eszközeiket egy digitális (szoftveres tárca) vagy fizikai (hardveres tárca) tároló helyen tárolják, ahonnan könnyen kezelhetik azokat.

A felhasználók a tárcák segítségével kriptovalutákat vásárolhatnak, szerezhetnek és cserélhetnek. Bár egyes tárcák csak egy kriptovalutát támogatnak, a legtöbb tárca többeszközös megoldásokat kínál. Ezek a tárcák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerre több kriptovalutát tartsanak rajtuk, például Bitcoint, Ethereumot, Litecoint és sok más kriptovalutákat.

Ezek a rendszerek összetett jelszavak megkövetelésével, valamint egyéb biztonsági óvintézkedések, például kétfaktoros hitelesítés (2FA) alkalmazásával biztosítják, hogy a kriptovaluták és a blokklánc eszközök birtokosa az egyetlen olyan személy legyen, aki hozzáférhet a pénzeszközökhöz.

Hardware tárcák

A hideg tárcák (cold walletek) egyik változata a hardware tárcák, amelyek speciálisan épített eszközök, amit különböző kriptovaluták fizikai formában történő tárolására használnak. Ezeknek a hidegtárcáknak az egyik legjelentősebb előnye, hogy a kriptovalutákat bármikor magunkkal vihetjük fizikailag. Ezek a pénztárcák gyakran aprók és kompaktak, lehetővé téve, hogy diszkrét módon utaljunk kriptot vagy egyszerűen csak magunknál tartsuk kripto eszközeinket.

A következő részben megnézünk a piacon is kapható megbízható, általunk is tesztelt néhány hardware tárcát. Ha kriptovalutáidat megbízható hidegtárcában tárolnád, mi a Ledgert és a Trezor márkát ajánljuk.

/hardware.wallets.net, coinmarketcap/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img