Enyhülhet a nyomás, törleszti adósságát az Evergrande

spot_img

Rövid távon rendeződni látszik a piacokat elmúlt napokban megrengető Evergrande ügy. A 300 milliárd dolláros adósságot maga előtt görgető kinai ingatlanfejlesztő az éjszakai órákban jelentette be, hogy mégis ki tudja fizetni hitelezőinek a héten esedékessé váló törlesztőrészletek egy részét, amivel (legalábbis egy időre) megúszhatják a csődbemenetelt. Ugyanakkor néhány napon belül (szeptember 29-én) egy másik fizetési kötelezettségnek is meg kellene felelniük, amivel kapcsolatban egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A hírre kedvezően reagáltak az ázsiai tőzsdék, amit remélhetőleg a világ más piacai is követni fognak. Habár a bitcoin az éjszakai órákban a 40 000-es szint alá is benézett, a bejelentést követően ismét 42 000 dollár fölé emelkedett.

Amennyiben kizárólag csak ez okozta az elmúlt napok gyengélkedését, a viharfellegek elültével kedvező fordulatot vehet az árfolyamok alakulása. Ehhez az első fontos megerősítés továbbra is a tegnapi bejegyzésünkben is említett, 43 500 – 44 500 dollár közötti régió visszaszerzése lenne, ami az elmúlt másfél hónap során több alkalommal is fontos támaszként segítette az emelkedést.

Még ha a kövekező napokban fizetnek is, a kínai gazdaságba mélyen beékelődő Evergrande-ról aligha most hallottunk utoljára. A jelenleg is több millió lakást építő és közvetve, vagy közvetlenül mintegy 8 millió embert foglalkoztató vállalatnak jövőre 7.4 milliárd dollárt kell majd törlesztenie, melyek közül az első részletek határideje 2022. márciusában fog lejárni.

Evergrande törlesztőrészletek esedékessége, feketével a dollárban, lilával a jüanban fizetendő összegek (negyedév / milliárd dollár)

Habár a kínai állam könnyen kimenthetné a nehéz helyzetbe került céget, sajtóhírek szerint ezt a megoldást igyekeznek elkerülni a döntéshozók, mert attól tartanak, hogy olyan trendet inditana el, ami felelőtlen költekezésre ösztönözne más nagyvállalatokat is.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img