A kereskedelmi bankok orrára koppintott a Nigériai Központi Bank elnöke

spot_img

Kilenc hónappal az eNaira digitális valuta bevezetése után a Nigériai Központi Bank – Central Bank of Nigeria (CBN) – vezetője kritizálta a kereskedelmi bankokat az elfogadás hiánya miatt.

Godwin Emefiele, a Nigériai Központi Bank (CBN) elnöke egy konferencián elmondta, hogy az eNaira elfogadási aránya elmaradt a várakozásoktól – írja a Bloomberg. 

Az eNaira tavaly októberben nagy felhajtással indult útjára és az afrikai kontinens első központi banki digitális valutája (CBDC) lett. A digitális valuta körüli mérőszámok azonban azt mutatják, hogy az országban működő 55 millió bankszámlából mindössze 700000 magánszemély hozott létre eddig eNaira számlát. 

Emefiele kijelentette, hogy a kereskedelmi bankok állnak az elfogadás lassúsága és akadályozása mögött, mivel az eNaira használata szinte díjmentes. Az eNaira betétek nem számítanak készpénznek a bankok mérlegeiben, így nem generál banki szolgáltatásból származó bevételt.

Emefiele a konferencia résztvevőinek azt nyilatkozta, hogy a bankok és a fintech cégek közömbösek az eNaira-val szemben a bevételszerzési lehetőségek hiánya miatt. Arra buzdította a polgárokat, hogy fogadják el a digitális valutákat, mert azok más banki szolgáltatásokhoz képest jóval olcsóbbak, ami a használatukat illeti.

Bennfentes források szerint a nigériai hitelezők attól tartanak, hogy a működésük rovására reklámozza a CBN az eNaira-t. A nemzeti bank és a szabályozó hatóság védelmében az elnök kijelentette, hogy a digitális pénzügyi befogadás előmozdítása, a fogyasztók tranzakciós költségeinek csökkentése és a bankszámlával nem rendelkező lakosság elérése kulcsfontosságú és szükségszerű.

Nigéria még tavaly októberben indította el az eNaira-t a Bitt Inc-vel (egy barbadosi székhelyű fintech cég) közösen. Azóta a CBN két mobilalkalmazást hozott létre, amelyek Apple és Android eszközökön egyaránt elérhetőek az ügyfelek számára, hogy használni tudják az eNaira-t.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Nigéria központi bankja 2021 végére tervezi saját CBDC elindítását

/beincrypto, bloomberg, enaira.gov.ng, cryptoslate, the guardian nigeria news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img