Nigéria központi bankja 2021 végére tervezi saját CBDC elindítását

spot_img

A nigériai központi bank (CBN) egyik tisztviselője helyi hírforrásoknak elmondta, hogy az intézmény azt reméli, “még az év vége előtt” elindíthatja saját központi banki digitális valutáját (CBDC-t).

A bejelentést a CBN informatikai igazgatója, Rakiya Mohammed tette egy online sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy a bank már jó két éve foglalkozik a kérdéssel és biztosak abban, hogy még 2022 előtt életképes projektet fognak létrehozni.

“Még az év vége előtt a központi bank egy kísérleti programot fog elindítani annak érdekében, hogy ilyen típusú valutát tudjunk biztosítani a lakosság számára” – jelentette ki Mohammed.

A CBN digitális valutája nem fogja felváltani a helyi nairát, mint készpénzt, hanem inkább kiegészítő valutaopcióként fog működni. A digitális valuta várhatóan a külföldi átutalásokat is megkönnyíti majd Nigéria számára. A digitális valuták nagyobb rugalmasságot kínálnak az átutalásokhoz, elsősorban a devizadíjak hiánya miatt. Ez az egyik oka annak, hogy El Salvador nemrég elfogadta a Bitcoint törvényes fizetőeszközként.

2021 végéig a szakértők az architektúra kialakításával és az adatvédelmi aggályok kezelésével foglalkoznak. Hasonlóan ahhoz, ahogy Kína tette a digitális jüannal, Nigéria is tervezi, hogy az országos bevezetés előtt kísérleti programot indít egyes kiválasztott területeken. Mohammed hozzátette, hogy a CBN becslései szerint a központi bankok 80%-a foglalkozik a digitális valutákkal világszerte, és Nigéria sem akar kimaradni belőle.

Több afrikai ország is hasonlóan gondolkozik CBDC-k tervezése kapcsán. A napokban számoltunk be arról, hogy Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök azt kérte a tanzániai központi banktól, hogy kezdje el vizsgálni a CBDC-ket. Ghána is kijelentette, hogy a digitális cedi úton van a bevezetés felé. A Dél-Afrikai Tartalékbank (SARB) szintén tervezi, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a jövő év végéig saját digitális valutát bocsásson ki.

További hasznos híreket és elemzéseket Discord és a Youtube csatornánkon találtok. Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

Tanzánia nemzeti bankja is nyithat a kriptovaluták felé

/beincrypto, thecoin/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img