CBDC verseny Afrikában, Ghána lépéselőnyben

spot_img

Ghána nagy lépést tett a központi banki digitális valuta bevezetése felé vezető úton, ugyanis technológiai partnert választott magának CBDC kísérleti projektjéhez. A Bank of Ghana a közelmúltban jelentette be, hogy egy német céggel kötött partnerséget a digitális cedi megtervezéséhez és megvalósításához.

A szomszédos Nigéria is igyekszik lépést tartani Ghánával. A legfrissebb jelentésekből kiderült, hogy az ország, amely Afrika legnagyobb gazdasága, a digitális naira-t “kritikus nemzeti infrastruktúrának” fogja minősíteni.

Korábbi cikkünkben már lehoztuk, hogy Nigéria még ez év végéig szeretné befejezni saját CBDC kísérletét. Több afrikai ország is hasonlóan gondolkozik CBDC-k tervezése kapcsán.

Nigéria központi bankja 2021 végére tervezi saját CBDC elindítását

Még nyár elején számoltunk be arról, hogy Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök azt kérte a tanzániai központi banktól, hogy kezdje el vizsgálni a CBDC-ket. Ghána is kijelentette még júniusban, hogy a digitális cedi úton van. A Dél-Afrikai Tartalékbank (SARB) szintén azt tervezi, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy még a jövő év végéig saját digitális valutát bocsásson ki.

Ghána központi bankja sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a bankjegy- és értékpapírnyomtatásra, valamint készpénzkezelő rendszerekre szakosodott müncheni székhelyű Giesecke+Devrient (G+D) vállalattal kötött partnerséget. A G+D biztosítja a technológiát és fejleszti majd ki a megoldást a bank követelményeinek megfelelően. A technológiai vállalat részt fog venni a helyi bankok, pénzforgalmi szolgáltatók, kereskedők és fogyasztók bevonásával zajló kísérleti szakaszban is.

Jelenleg Ghána az egyik legagresszívabb nemzet Afrikában CBDC fejlesztés terén. A nyugat-afrikai ország ugyanis még szeptemberben akarja elindítani CBDC kísérleti fázisát. A Bank of Ghana már most egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Afrikában elsőként legyen CBDC.

A bejelentés szerint az e-Cedi projekt három fázisból fog állni – tervezés, megvalósítás és a pilot.

Az első fázisban a hangsúly a CBDC összes keretparaméterének meghatározásán lesz, a gazdasági és technikai követelményektől kezdve a szabályozási követelményekig bezárólag. A következő fázisban a G+D, a CBDC kiépítése során mindezeket a követelményeket figyelembe fogja venni. A végső fázisban a különböző hátterű – demográfiai és társadalmi-gazdasági – felhasználók, különböző csatornákon keresztül fogják tesztelni az e-Cedi-t, a mobilalkalmazásoktól az intelligens kártyákig.

A központi bank tanulmányt kíván készíteni az e-Cedi elfogadottságáról a végfelhasználók szemszögéből. Értékelni fogja továbbá a digitális valuta monetáris és fizetési rendszerekre gyakorolt hatását, jogi vonatkozásait és biztonságát.

A BoG elnöke, Ernest Addision megjegyzéseiben kijelentette, hogy szerinte az e-Cedi “jelentős lépés affelé, hogy Ghána teljes mértékben kihasználhassa a CBDC-k előnyeit. Minden jel arra utal, hogy a CBDC-nek jelentős szerepet kell játszania a pénzügyi szolgáltatás jövőjében világszerte”.

Az e-Cedi a Filia, a G+D CBDC megoldásán keresztül kerül bevezetésre, amely a vállalat állítása szerint “ötvözi a mai készpénz előnyeit a felhasználók igényeivel az egyre inkább digitalizált világban”.

Míg Magyarországon egyenlőre csupán a CBDC elvi lehetőségét említik, addig Afrika több országa már előrehaladott fejlesztési fázisban van.

További hasznos híreket és elemzéseket Discord és a Youtube csatornánkon találtok. Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

/coingeek, ledger insights, bank of ghana/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img