A DeFi nem decentralizált és szabályozni kell – figyelmeztetett Gensler

spot_img

Gary Gensler, aki idén lett az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet elnöke a Wall Street Journal-nak azt mondta, hogy a DeFi projektek szerzőinek regisztrálniuk kéne a SEC-nél.

Gensler felhívta a figyelmet, hogy a decentralizált pénzügy (DeFi) kifejezés helytelen, hiszen a projektek nagy része nem felel meg a saját definíciójának sem. Annak ellenére, hogy olyan autonóm platformoknak pozícionálják őket a piacon, akik centrális beavatkozás nélkül működnek, a valóságban egy szűk, centralizált fejlesztőcsapat ellenőrzi és fejleszti a terméket. Ők annak népszerűsítésében is érdekeltek.

“Még mindig ott van egy csoport, akik nem csak egy nyílt forráskódú szoftvert fejlesztenek, hanem ellenőrzést gyakorolnak például a jutalékok felett is. (…) ezen belül van egy kiépített struktúra a különböző promótereknek és szponzoroknak.”

“A valóságban a decentralizált pénzügyi platformok igencsak centralizáltak. Ezeket vállalkozók működtetik. Emiatt elő kéne jönniük és regisztrálniuk nálunk.”

A SEC-en belül nem csak Gensler véleménye hasonló. Nemrég Hester Peirce – aki a kriptobarát szabályozások élharcosa a szervezeten belül, is úgy nyilatkozott, hogy a szabályozó szervek megtalálják és elkapják azokat a csoportokat, akik működtetik ezeket az alkalmazásokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img