Az inflációs adatok közzététele és az Ethereum staking indulása lehetnek a hét meghatározó eseményei

spot_img

A héten két előre bejelentett esemény lehet hatással az árfolyamok mozgására. Az ezek közül elsőként érkező keddi inflációs statisztikák kapcsán további csökkenésre számít a piac. A számok az elmúlt hónapokban így alakultak:

A múlt hónapban publikáltak először csökkenő inflációra utaló eredményeket. Holnap kiderül, hogy folytatódik-e a trend, és bejön-e a közzétételt megelőző 8.1%-os várakozás.

Az infláció tetőzése jó hírnek számítana, igaz a jegybank elnöke az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a részükről rövid távon ettől még semmilyen gazdaságpolitikai enyhítésre nem lehet számítani, mert ezt csak egy hónapokon át tartó, lefelé mutató trend esetén fontolnák meg.

A keddi 14:30-as közzétételt ennek ellenére sokan fogják figyelni, ami valószínűleg ezúttal is nagy kilengésekhez vezethet.

Csütörtökön fog sor kerülni a Merge-re, vagyis az Ethereum hálózat ekkor áll át a hardveres bányászatról a stake-elést lehetővé tevő algoritmusra. Az ezzel kapcsolatos érdeklődésről sokat elárul, hogy a napokban a Google egyik mérnöke is megemlítette, hogy a kereső már egy integrált visszaszámlálót is megjelenít, ha valaki rákeres az Ethereum Merge kifejezésre.

A Merge árfolyamokra gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak az elemzők várakozásai. Van aki szerint egy sell the news eseményre számíthatunk, amikor sokan végérvényesen leveszik az asztalról az elmúlt hetekben elért profitjukat.

A Merge szeptemberi időpontját még július 15-én jelentették be. Egy ETH akkor 1200 dollárba került, de azóta már 2000 dollár fölé is benézett.

Mások szerint viszont nem kizárt, hogy egy újabb rally következhet, mivel már most nagyon sok short pozíció van megnyitva a piacon. Szerintük ha egy nagyobb piaci résztvevő kicsivel feljebb tudná tornászni az árfolyamot és a shortjaik zárására (vagyis kényszeres vásárlásra) bírná az esésre játszó tradereket, azzal egy önmagát erősítő emelkedést idézhetne elő.

Vannak azonban olyanok is, akik nem kimondottan árfolyam spekulációs célból nyitottak shortokat, hanem egyfajta biztosítékként az átállás esetleges technikai kudarca ellen.

Ha bármi történne az Ethereummal, az sok hosszú távú befektető számára okozna jelentős veszteségeket. Ezek a szereplők most az ETH kitettségüknek megfelelő shortokat nyithattak, amivel akár emelkedni, akár esni fog az árfolyam, ők mindenképp megőrizhetik a befektetésük jelenlegi értékét. Ha egy fatális kudarc miatt az átállás során leállna a hálózat, ők akkor is a pénzüknél maradnának.

(Ha bezuhanna az árfolyam, az ETH tokenjeikkel vesztenének, de a shortjaikon nyernének, összességében viszont a kettő kiegyenlítené egymást, tehát az ETH-ben lévő kitettségük értéke nem változna.)

Az átállás technikai folyamatát hónapokon keresztül tesztelték, így a kudarc esélye minimálisnak tekinthető, de akik dollármilliókat, vagy még több pénzt tartanak etherben, nyilván nem szeretnék a véletlenre bízni a vagyonuk elvesztését.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img