Új ASIC bányász chipet dob piacra az Intel

spot_img

Az Intel hétfőn jelentette be legújabb bitcoin bányász chipjének, az Intel Blockscale ASIC-nek a részleteit, amely a vállalat több évtizedes kutatás és fejlesztési munkája révén igyekszik növelni a Proof-of-Work (PoW) bányászat energiahatékonyságát – derül ki a Bitcoin Magazine-hoz eljuttatott sajtóközleményből.

“Az Intel Blockscale ASIC jelentős szerepet fog játszani abban, hogy a bitcoin bányászattal foglalkozó vállalatok az elkövetkező években elérjék mind a fenntarthatósági, mind a hashráta skálázási céljaikat” – mondta Jose Rios, az Intel gyorsított számítási rendszerek és grafikus rendszerek csoportjának blokklánc és üzleti megoldásokért felelős általános igazgatója.

Az Intel csak magát az ASIC chipet fogja biztosítani ügyfeleinek, ahelyett, hogy egy komplett ASIC bányász rendszert szállítana, ahogyan az jelenleg az iparágban megszokott.

Minden egyes Blockscale ASIC chip körülbelül 580 GH/s sebességet fog biztosítani 26 joule/terahash (J/TH) energiahatékonyság mellett, valamint chipen belüli hőmérséklet- és feszültség érzékelő képességekkel is rendelkezik.

Ezért egy 256 darab Intel Blockscale ASIC chipből álló bányász rendszer feltételezhetően nagyjából 148 TH/s teljesítményt adna le és körülbelül 3860 watt (W) energiát fogyasztana. A jelenlegi piacvezető Bitmain léghűtéses bányász rendszerének zászlóshajója 140 TH/s teljesítményre képes 3010 W energiafogyasztás mellett, ami 21,5 J/TH energiahatékonyságot eredményez.

A bitcoin bányászat a jelenlegi globális chiphiány miatt elégtelen ASIC kínálattal küzd. Az Intel a jelenlegi piacvezető cégek fej-fej melletti versengésében vitathatatlanul nagyobb értéket fog teremteni rövid- és középtávon az iparág számára a bányász chipek elérhetőségének növelésével. Ahogy a korlátok csökkenni fognak, a hosszú távú verseny a teljesítmény és a tulajdonlási költségek irányába fog elmozdulni.

Az Intel legújabb bitcoin bányász chipje 2022 harmadik negyedévében kerül kiszállításra elsőként a szerződött partnerek számára. Az Intel szállítmánya egy referencia hardvertervet és egy szoftvercsomagot fog tartalmazni, hogy az ügyfelek rendszerfejlesztését elősegítse.

Szerződött bányászcégek között van az Argo Blockchain, a Block Inc., a Hive Blockchain és a GRIID Infrastructure, amelyek elsőként juthatnak hozzá az Intel közelgő chipjéhez. Az Intel azt is közölte, hogy 2023-tól kezdve csak azokkal a leendő ügyfelekkel fog együttműködni, akik a vállalat fenntarthatósági céljaival ért egyet.

Az Intel januárban került még reflektorfénybe, amikor az ISSCC konferencián egy “ultraalacsony feszültségű, energiahatékony bitcoin bányász ASIC-ról” és korábbi ASIC kutatásairól tartott előadást. Ugyanebben a hónapban a vállalat azt is megosztotta, hogy a legújabb bányász chipje, a Blockscale ASIC még idén piacra fog kerülni.

További bányászattal kapcsolatos híreket, kereskedési elemzéseket és tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

Az Intel csatlakozni fog a bitcoin bányász iparághoz?

/bitcoin magazine, intel/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img