Globális kripto központ kíván lenni az Egyesült Királyság

spot_img

Pár hete arról cikkeztünk, hogy a Brit Pénzügyi Felügyelet (FCA) kötelezte a bitcoin automaták üzemeltetőit, hogy azonnal állítsák le a gépeiket, ellenkező esetben jogi eszközökkel fog fellépni. Pár napra rá az is kiderült, hogy tizenhat kriptotársaság kényszerülhet bezárásra az Egyesült Királyságban az elhúzódó regisztrációs folyamatok miatt.

Mindezek ellenére nem várt fordulat következett be a briteknél! Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Egyesült Királyság globális kripto központ kíván lenni, a stabilcoinokat pedig szabályozás hatálya alá vonja, így a jövőben törvényes és elismert fizetési módként használhatóak fel az országban.

Ennek értelmében a kormány a 2009-es banki törvény és a 2013-as pénzügyi szolgáltatásokról (bankreform) szóló törvény módosítását tervezi, hogy bizonyos stabilcoinnal történő fizetéseket szabályozni tudjon.

Ezen felül John Glen gazdasági miniszter az is elmondta, hogy a Bank of England és a Financial Conduct Authority (Brit Pénzügyi Felügyelet) szabályozási keretet fog indítani az elosztott főkönyvi technológia (DLT) tesztelésére a pénzügyi piacon.

Glen hozzátette, hogy még az év folyamán konzultációt kezdeményeznek arról is, hogy a szabályozási kört kiterjesszék e további kriptoeszközökre, például a bitcoinra, figyelembe véve az iparág energiafogyasztását.

Az intézkedések között szerepel:

  • egy pénzügyi piaci infrastruktúra keret létrehozása a cégek innovációjának elősegítése érdekében,
  • az FCA által vezetett és a Királyi Pénzverdével való együttműködés kereteként NFT-k létrehozása idén nyáron,
  • az iparággal való szorosabb együttműködésre irányuló kötelezettségvállalási csoport felállítása,
  • az Egyesült Királyság adórendszerének versenyképességének fokozására irányuló lehetőségek feltárása a kriptoeszköz-piac további fejlődésének ösztönzése érdekében.

Mindez egy olyan intézkedési csomag része, amely biztosítja, hogy az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatási ágazata továbbra is a technológia élvonalában maradjon, beruházásokat és munkahelyeket teremtsen, és bővítse a fogyasztók választási lehetőségeit.

Felül fogják vizsgálni azt is, hogy a DeFi kölcsönök adózási szempontból hogyan kezelhetőek. A kormány konzultálni fog a befektetési alapkezelői mentesség hatályának a kriptoeszközökre való kiterjesztéséről is.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság májusban kétnapos “CryptoSprint” elnevezésű rendezvényt fog tartani az iparági szereplőkkel, hogy közvetlenül az iparág véleményét kérje ki a jövőbeli kriptoeszköz-rendszer kialakításával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről.

Az EU-ban nem alakulnak jól a kriptoszabályozással kapcsolatos lépések, hiszen annak tervezete heves vitákat és felháborodást váltott ki. Talán nem véletlen, hogy az Egyesült Királyság az EU szavazás után hozta nyilvánosságra saját tervezetét, nagyon úgy tűnik, hogy blokklánc technológia terén is felül akarja múlni az EU-t.

A Gemini legfrissebb jelentése szerint körülbelül minden ötödik (18%) brit felnőtt rendelkezik kriptovalutával, és tavaly közel felük (45%) vált befektetővé az eszközosztályban.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/gov.uk, forkast news, cnbc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img