Minden, amit a merülőhűtésről tudni érdemes – 4. rész

spot_img

Cikksorozatunkban átvesszük a merülőhűtéses bányászatról mindent, amit tudni érdemes. Az előző részekben átnéztük, hogy mi is az a merülőhűtéses bányászat és azt, hogy ki építsen magának merülőhűtéses rendszert. Megnéztük a merülőhűtéses rendszerek kiépítése során alkalmazott kifejezéseket, szót ejtettünk az egyhurkos és a kéthurkos hűtésről, majd néhány praktikus lépést árultunk el a merülőhűtéses rendszer kiépítéséhez. A harmadik részben sorra vettük az immerziós bányászat előnyeit és a hátrányait, majd megvizsgáltuk az ASIC gépek technológiai görbéjét. Negyedik, befejező részünkben megnézzük azokat a nagyobb bányásztársaságokat, amelyek merülőhűtéses technológiát használnak, otthoni merülőhűtéses közösségi csoportokat, majd végezetül listába szedjük a piacon lévő folyadékhűtéses bányászgépeket.

Bányász társaságok, amelyek merülőhűtést használnak

Az elmúlt évben a nagyobb bányászok költséghatékonyság és a bányászat jövedelmezősége miatt elkezdték vizsgálni a merülőhűtéses techonlógiát, hogy mennyire tudják integrálni a már meglévő infrastruktúrájuk mellé. Íme néhány jól sikerült integrációs példa a bányásziparból.

A CleanSpark immerziós hűtési infrastruktúrája a Norcross bitcoinbányász ​​létesítményében. A telephelyen 5940 darab Antminer S19j Pro bányászgépet üzemeltetnek merülőhűtéssel, ami összesen körülbelül 600 PH/s-os számítási kapacitást jelent. A bányász szerint várhatóan több mint 20%-kal növelni tudják az immerziós eljárással a gépek hatékonyságát. Olyan folyadékot használnak, amely 100%-ban biológiailag lebomló és biztonságos.

Az Argo Blockchain zászlóshajó telephelye Texasban található, jelenleg még építés alatt áll. Az építés első fázisa egy 38000 m2-es adatközpontot tartalmaz, amely 200 MW villamos energiára, körülbelül 50000 bányászgép befogadására van tervezve. A létesítményt az Argo szabadalmaztatott merülőhűtéses technológiájának felhasználására tervezték. Ha elkészül a telephely, a világ egyik legnagyobb merülőhűtéses bányászati ​​létesítménye lesz.

Az Argo zászlóshajó bányász ​​létesítménye a Helios Dickens megyében Texasban

A Riot Blockchain létesítménye a Whinstone Texasban található, teljesítménye 750 MW lesz. Jelenleg 400 MW fejlesztése folyik. A cég telephelye magába foglalja mind a saját részre történő bányászati műveleteket, mind pedig két intézményi ügyfél számára történő hosting szolgáltatást. A whinstone-i létesítményben teljes egészében saját fejlesztésű merülőhűtéses technológiát alkalmaznak bitcoin bányászatra.

A Riot Blockchain merülőhűtéses létesítménye Whinstone Texasban

Otthoni bányászat és a merülőhűtés

A viszonylag nagy kezdeti beruházást és a szükséges technológiai ismereteket tekintve úgy tűnik, hogy a merülőhűtés csak a nagyobb bányavállalatok számára lehet vonzó. Azonban számos kisebb gazdasági szereplő és otthoni bányász alkalmaz szintén merülőhűtéses megoldást. Létrehoztak otthoni bányászoknak egy olyan közösségi csoportot, ahol megosztják egymás közt a beállításokat, és megmutatják, mi működik és mi nem. A tapasztalatcsere magába foglalja a hő visszanyerésére és újrahasznosítására vonatkozó ötleteket, valamint az úszómedence és a padlófűtéses megoldásokat is. Vannak Telegram csoportok, ahol szintén tippeket és trükköket osztanak meg. Ilyen például a  HomeMiningWizards. Vannak olyan cégek, amelyek otthoni merülőhűtéses szetteket kínálnak, ilyen például a DCX Immersion Cooling, a Fog Hashing, az Engineered Fluids és az AIPROENERGY.

Folyadékhűtéses bányászgépek

Az adatközpontokban és bányafarmokban használt merülőhűtéses infrastruktúra ihlette az ASIC gyártói vízhűtéses bányászati ​​hardvereket.

A Bitmain folyadékhűtéses bányásza az S19 XP Hydro, lényegében az S19 XP továbbfejlesztett változata. A gép hatékonysága is sokkal jobb, valamint 5 nm-es chipet építettek bele a többi Bitmain géphez használt 7 nm-es chip helyett. A tömörített lapkaméret növeli a hashboardon lehetséges számítási mennyiséget, ami több hashrátát jelent.

Bitmain Antminer Bitcoin Miner S19 XP Hyd

A Whatsminert gyártó MicroBT is bejelentette folyadékhűtéses bányászgépét, az M53-at még ez év áprilisában. A cikk írásakor az ASIC még fejlesztés alatt áll. A bányászgép számítási kapacitása várhatóan 226 TH/s lesz 29 J/T hatékonyság mellett. Rendkívül alacsony hangerővel, +95%-os hővisszanyerési rátával és a Samsung 5 nm chipjével fog működni.

A MicroBT Whatsminer M53-as folyadékhűtéses modellje

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Minden, amit a merülőhűtésről tudni érdemes – 3. rész

/compass mining, ungovernablemisfits, fog hashing, engineered fluids, DCX Immersion Cooling/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img