Minden, amit a merülőhűtésről tudni érdemes – 2. rész

spot_img

Cikksorozatunkban átvesszük a merülőhűtéses bányászatról, amit tudni érdemes. Az előző részben átnéztük, hogy mi is az a merülőhűtéses bányászat és azt, hogy ki építsen magának merülőhűtéses rendszert. Második részünkben megnézzük a merülőhűtéses rendszerek kiépítése során alkalmazott kifejezéseket, szót ejtünk az egyhurkos és a kéthurkos hűtésről, végezetül néhány praktikus lépést árulunk el a merülőhűtéses rendszer kiépítéséhez.

A merülőhűtéses rendszerek kiépítése során alkalmazott fontosabb kifejezések

Dielektromos hűtőfolyadék: olyan folyadék, amelynek elektromos vezetőképessége nulla, de hővezető képessége igen jónak számít. 

ASIC tartály: tartály vagy ház, amely ASIC bányászgépeket és a dielektromos hűtőfolyadékot fogadja be. Ezek készülhetnek acélból, alumíniumból, üvegből (például akváriumból) vagy üvegszállal bevont fából.

Forrasztott lemezes hőcserélő: arra szolgál, hogy hőt adjon át a gát egyik oldalán lévő folyadékról a másik oldalon lévő folyadékra anélkül, hogy a folyadékok közvetlen érintkezésbe kerülnének.

Víz-levegő hőcserélő: a folyadék hő eltávolítására és levegőbe juttatására szolgál.

Szivattyú: keringeti a dielektromos hűtőfolyadékot és biztosítja, hogy az folyamatosan áramoljon a rendszerben.

Egykörös hurok: a dielektromos hűtőfolyadékot közvetlenül egy radiátoron keresztül szivattyúzzák, a radiátor lehűti ezt a folyadékot, majd visszavezeti az ASIC tartályba.

Kettős hurok: a hűtőfolyadékot először egy hőcserélőbe szivattyúzzák. A hőcserélőből származó hő ezután egy vízvezetékbe kerül. A felmelegített vizet ezután a saját köréből egy száraz hűtőbe pumpálják, majd lehűtik. A második hurok általában víz/glikol keveréket tartalmaz, mivel a glikol jobb hővezető, mint a víz.

Egyhurkos és kéthurkos hűtés

Az egyhurkos hűtés az, ahol a teljes rendszer dielektromos hűtőfolyadékból áll. A hűtőfolyadék hője a levegőn cserélődik. Ez a legkönnyebben beállítható, de a legkevésbé méretezhető módszer. Ezenkívül a rendszer szivárgása esetén fennáll annak a veszélye, hogy a drága dielektromos hűtőfolyadék egy részét vagy egészét elveszíthetjük.

A kettős hurok az, ahol van egy olajhurok, amely egy keményforrasztott lemezes hőcserélőn megy keresztül, és átadja a hőjét egy másik folyadéknak, például víznek vagy glikolnak. A duplahurkos rendszer előnye, hogy kevesebb dielektromos hűtőfolyadékot használ fel.

Mielőtt nekikezdenél a merülőhűtéses rendszer kiépítéséhez!

Mielőtt az ASIC bányászgép a dielektromos hűtőfolyadékba kerülne, fel kell készíteni a bányászt, és meg kell győződni arról, hogy az összes megvásárolt alkatrész kompatibilis a dielektromos hűtőfolyadékkal. Hűtőfolyadékba merítés előtt az ASIC gépekről a hőpasztát el lehet távolítani. Azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez a lépés szükséges vagy hasznos lenne e, de ez a bevett eljárás.

A gépek előkészítéséhez a bányászoknak ventilátor spooferekre vagy speciális firmware-re van szükségük. Erre azért van szükség, mert egyes eljárások szerint az ASIC-on lévő ventilátorokat le kell szerelni. Az olajba merítés ugyanis megváltoztatja a ventilátor sebességét és befolyásolja az ASIC működését. Ebben az esetben a tartályban biztosítani kell az olaj áramlását az ASIC gépeken keresztül. Ennek eléréseként érdemes a tartály aljába minimum 3-4 cm magas rácsos lemezt elhelyezni, hogy a hűtőfolyadék szabadon áramolhasson. A ventilátor spooferek helyett jobb megoldás az, ha a gépekre immerziós firmware-t telepítenek, mint például a Braiins OS+. A Whatsminer kínál még saját, merülőhűtésre kész firmware-t. Ezekkel a firmware-kkel monitoringozni lehet a bányászgép teljesítményét és működését is, valamint különböző statisztikai adatokat lehet kimenteni. Minden esetben a merülőhűtéses tevékenység érvényteleníti a gyártói garanciát. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

/compass mining, ungovernablemisfits, fog hashing, engineered fluids, DCX Immersion Cooling, vantage data center/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img