Minden, amit a merülőhűtéses bányászatról tudni érdemes – 1. rész

spot_img

Az ASIC bányászok rengeteg hőt termelnek, ami káros lehet egyrészt a hardverre és a környezetre nézve is. Emiatt és az ASIC bányászgépek hatékonyságának optimalizálása érdekében a bányászok hűtőrendszereket telepítenek a bányászgépek hőmérsékletének csökkentése érdekében.

A nagyobb bányászok körében trend lett a bányászati ​​műveletek optimalizálására bevezetett úgynevezett merülőhűtés alkalmazása 2021 óta. Cikksorozatunkban átvesszük ezt a bányászati ​​innovációt, megnézzük, hogy mi is az a merülőhűtés, melyek a merülőhűtéses bányászat előnyei és hátrányai, számba vesszük a nagyobb bányászokat, akik merülőhűtést alkalmaznak, az otthoni merülőhűtéses praktikákat és a hidrohűtéses bányász​​gépeket.

Mi az a merülőhűtés?

A merülőhűtés a folyadékhűtési technológia egyik fajtája. A merülőhűtés (immerziós) a számítógép alkatrészek dielektromos hűtőfolyadékba történő merítése, ami valójában hővezető folyadék, de elektromosan nem. A keletkező hőt a folyadék áramlása vezeti el. A felmelegedett folyadékot a külső hűtőberendezés hűti le, majd lehűlve visszaáramlik a folyadék alatt lévő hardverbe.

A merülőhűtés nem újkeletű ötlet. A technológiát már 2006-ban a PC-s játékok, gamer gépek hatékonyabbá tételére is használták. Néhány évvel később a Green Revolution Cooling előállt a nyitott fürdőbe merítés ötletével a számítástechnikai ipar számára, majd 2010-ben  a Midas Green Technologies  megalapította a világ első merülőhűtéses kereskedelmi adatközpontját.

A bányászok hőmérsékletét hagyományosan ventilátorok, szellőztetés és a légkondicionáló berendezések szabályozzák. Merülőhűtéses bányászat során ezekre nincs szükség. A nem vezető hűtőfolyadék sokkal hatékonyabb hűtőközeg, mint a levegő. Ezért a bányászok nagyobb sebességgel tudnak futni anélkül, hogy túlmelegednének, növelve az energiahatékonyságot, ami viszont magasabb TH/s-t eredményez.

Dielektromos hűtőfolyadékba merített ASIC bányászgépek

A merülőhűtés hatékonyabb, mint a léghűtés. Az Engineered Fluids azt állítja, hogy az ASIC gépek esetében a léghűtésre használt energia, a teljes energiafelhasználás 40-50%-át teszi ki. Azok a bányászok, akik a merülőhűtést választják, gépeiket magasabb hashrátával üzemeltethetik. A merülőhűtés nem igényli, hogy a bányászok rendszeresen tisztítsák gépeiket a portól, szennyeződésektől és a természetes lerakódásoktól, a merülőfolyadék gondoskodik erről.

A merülőhűtéses bányászat hatékonyabban kezeli a bányász​​gépek hőjét és zaját, mint a léghűtéses berendezések. A folyadékokkal ellentétben a levegő nem jó hővezető és bár lehetséges alacsony zajszintű vagy akár zajmentes ASIC tartályt építeni léghűtéses rendszerben, a merülőhűtéses beállítások átlagosan sokkal csendesebbek.

Ki építsen merülőhűtéses rendszert?

A bányászoknak figyelembe kell venniük, hogy a merülő hűtőrendszer kiépítése drágább, mint egy szabványos léghűtő berendezés építése. A merülőhűtés viszont a bányászgépek élettartamát hosszabbíthatja meg. Gazdasági szempontból a merülőhűtéses rendszer felépítése ésszerű lehet azoknak a bányászoknak, akik hosszú élettartamot, zajcsökkentést szeretnének elérni. A merülőhűtéses rendszerek kiépítése néhány száz dollártól több ezer dollárba is kerülhetnek, de vannak olyan cégek, amelyek egyszerű, otthon is elhelyezhető folyadékhűtéses rendszereket kínálnak. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Átalakíthatja a bitcoin bányászat az energiaipart – 2. rész

/compass mining, ungovernablemisfits, fog hashing, engineered fluids, DCX Immersion Cooling/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img