Évente 10 milliárd dolláros bevételt termel, de csütörtökön véget ér az Ethereum bányászat

spot_img

Magyar idő szerint valamikor a csütörtök reggeli órákban új korszak kezdődik az Ethereum életében. Ez a váltás többek között egy évente 10 milliárd dolláros bevételt termelő iparág, az Ethereum bányászat végét fogja jelenteni.

A bányászok az Ethereum 2015-ös indulása óta segítették a hálózat működését és vállalták az azon végbemenő tranzakciók feldolgozását. Ezért cserébe ETH token jutalmakban részesültek.

Az ethereum a hálózat indulásakor még csak néhány centet ért, ma 1700 dollárért lehet megvásárolni.

Az Ethereum bányászat az évek során hatalmas biznisszé nőtte ki magát, amivel az utóbbi időben még a Bitcoin bányászatnál is több pénzt lehetett keresni.

A fellendülésben hatalmas szerepe volt a DeFi, majd az NFT ágazatok térnyerésének, amik a sokszorosára növelték az Ethereumon végbemenő forgalmat és ezáltal a bányászok bevételét.

A Bitcoin (fekete) és Ethereum (kék) bányászat éves bevételei (milliárd dollár). (*A 2022-es nem teljes év.)

A hardveres erőforrásokat igénylő Ethereum bányászatot holnapután a staking, vagyis a letétben tartott tokenekkel végrehajtott bányászat fogja felváltani. Ennek során a tranzakciók feldolgozását már nem nagy energiaigényű gépekkel, hanem szoftveres úton valósítják meg, ám a program futtatásának feltétele egy legalább 32 ETH nagyságú zálog letétben tartása lesz. Ez a mai áfolyammal számolva ~54 000 dollár, vagyis nagyjából 21 millió forintnak megfelelő tőke lekötését jelenti.

Aki megpróbálja valahogy kijátszani a hálózatot, például hamis tranzakciós adatokat próbál meg azon elfogadtatni, az elvesztheti a lekötött pénzét. Aki viszont becsületes marad, az az elmúlt 6 hónap statisztikái/becslései alapján évente 6.1 százalék kamatot szerezhet a zálogban tartott ether tokenjeiért.

Aki nem rendelkezik a minimálisan elvárt 32 etherrel, az csatlakozhat a folyamatosan induló Ethereum pool szolgáltatók valamelyikéhez. Ezek az ügyfeleik által befizetett tokeneket egyesítve vállalják, hogy a kamatok egy részéért cserébe letétben tartják a náluk elhelyezett kisebb mennyiségű ethereumot. Egy ilyenhez való csatlakozás lehetőségét olykor annak is érdemes lehet megfontolnia, aki egyébként rendelkezik a minimálisan elvárt 32 ethereummal, mert a szolgáltatók minden ezzel kapcsolatos feladatot átvállalnak, így aki nem annyira ért a technológiához, annak nem kell a szoftver frissítéseivel, vagy más ügyes-bajos problémákkal foglalkoznia.

A staking indulásával az Ethereum működésének az energiaigénye minimálisra csökken, így a kor elvárásainak megfelelő zöld technológia lesz belőle, ami a jövőben újabb csoportok számára teheti vonzó befektetéssé.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Binance: egy hónapig ingyenes lesz az Ethereum kereskedés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img