Minden, amit a merülőhűtésről tudni érdemes – 3. rész

spot_img

Cikksorozatunkban átvesszük a merülőhűtéses bányászatról mindent, amit tudni érdemes. Az előző részekben átnéztük, hogy mi is az a merülőhűtéses bányászat és azt, hogy ki építsen magának merülőhűtéses rendszert, megnéztük a merülőhűtéses rendszerek kiépítése során alkalmazott kifejezéseket, szót ejtettünk az egyhurkos és a kéthurkos hűtésről, végezetül néhány praktikus lépést árultunk el a merülőhűtéses rendszer kiépítéséhez. A harmadik részben sorra vesszük az immerziós bányászat előnyeit és a hátrányait, majd megvizsgáljuk az ASIC gépek technológiai görbéjét.

Az immerziós bányászat előnyei és hátrányai

A merülőhűtéses bányászatnak számos előnye van a léghűtéses bányászathoz képest.

A bányászgép hatékonyságának növelése: a bányászok magasabb hashráta szintet érhetnek el, mert a teljesítmény növelésekor nem működnek olyan forrón, mint a léghűtéses bányászat során. A léghűtéses bányászokban használt ventilátorok is eltávolíthatóak, ami csökkenti az áramfelvételt, mivel a környezeti hőmérséklet kevésbé fontos.

A merülő hűtőrendszerek alkalmazásával akár 50%-kal is csökkenthető az energiafogyasztás. A villamos energia a bányászati költségek közül a legnagyobb tételt teszi ki. A villamos energia fogyasztásának csökkentése jelentősen pozitív hatással van a jövedelmezőségre.

A bányászok hosszabb élettartama: a hűtőfolyadék használata javítja az ASIC gépek tartósságát, mivel a bányászok optimális hőmérsékleten tudnak működni, valamint a hőmérsékletet könnyebb stabil szinten tartani. Ezenkívül a hashboardok és a bányászgép egyéb alkatrészei nem porosodnak.

Megkönnyíti a bányászatot akár a meleg és párás éghajlaton is: merülőhűtéssel a bányászok hőmérsékletét jobban lehet szabályozni, így viszonylag zordabb körülmények közt is lehet működtetni őket. A merülőhűtés azok számára is vonzó lehet, akik meleg, párás vagy száraz, poros és szeles, hideg helyeken szeretnének bányászni.

Csökkenti a bányászati ​​létesítmény helyigényét: a merülőhűtés lehetővé teszik, hogy több ASIC bányászt lehessen elhelyezni kisebb helyen, összehasonlítva a léghűtéses bányászattal, ahol hatalmas csarnokokat és szélcsatornákat kell kialakítani.

Zajcsökkentés : a léghűtéses ASIC alaphangon 70-85 decibeles hangot produkál (hasonlóan a porszívóhoz vagy turmixgéphez). A merülőhűtés használatával a zaj jelentősen csökken, ami lehetővé teszi, hogy a bányászok olyan helyeken dolgozhassanak, ahol egyébként a zaj miatt nem tudnának (pl. lakott területen).

Számos hátránya is van a merülőhűtésnek, amelyeket szem előtt kell tartani, ha valaki ezt a hűtési megoldást választja:

Magasabb kezdeti tőkebefektetést igényel: bár olcsóbbnak számít egy merülőhűtéssel ellátott létesítmény építése, mint néhány évvel ezelőtt volt, az infrastruktúra kezdeti kiépítése még így is költségesebb, mint egy léghűtéses létesítménynél. A merülőhűtéses rendszer felállításához szükséges kezdeti tőke viszonylag magas, de az üzemeltetési költségek jóval alacsonyabbak. Ezért minél több ASIC fut, annál vonzóbb lehet a merülő hűtőrendszer kiépítése.

Mivel innovatív technológiáról van szó, speciális szakértelemre van szükség, amelyet nehezebb megszerezni.

Az ASIC gépek technológiai görbéje

A fent ismertetett előnyök mellett egy másik fontos tényező is áll a merülőhűtés iránti növekvő érdeklődés mögött. Az első ASIC bányászgépek 2013-as gyártása óta óriási ütemben fejlődtek. A bányász​​gépek egyre több hashrátát képesek előállítani, egyre kevesebb energia felhasználásával. A hatékonyság növekedése (J/Th) azonban ellaposodik, és a várakozások szerint ez a következő években is így lesz.

Emiatt a bányászok a hatékonyság optimalizálása érdekében változtatásokat eszközölnek a működési folyamatban. A merülőhűtés és az automatikus hangolású bányász firmware-ek két olyan újítás, amelyeket egyre gyakrabban alkalmaznak annak érdekében, hogy a lehető legtöbb TH/s-t hozzák ki a gépekből.

A bitcoin bányászgépek megjelenési dátumának és a korrelált hatékonyságának grafikonja. Jócskán beleértünk a logaritmikus görbe lapos részébe. Az ábra szerint a bányászok hatékonyságának egyre kisebb növekedésére lehet számítani a jövőben (forrás: Miner4 Heat)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Minden, amit a merülőhűtésről tudni érdemes – 2. rész

/compass mining, ungovernablemisfits, fog hashing, engineered fluids, DCX Immersion Cooling/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img