Figyelmeztetést adott ki a Brit Pénzügyi Felügyelet az FTX-szel kapcsolatban

spot_img

Az Egyesült Királyság legfőbb pénzügyi szabályozó hatósága a Brit Pénzügyi Felügyelet (Financial Conduct Authority – FCA) – azt állítja, hogy az FTX kriptotőzsde nem rendelkezik a szükséges engedéllyel ahhoz, hogy kereskedési szolgáltatásokat és termékeket nyújtson a szigetországban.

A Bloomberg tudósítása szerint a brit felügyeleti hatóság figyelmeztette a helyi fogyasztókat, hogy az FTX nem rendelkezik működési engedéllyel az országban.

A szabályozó még tovább ment, azt állítva, hogy a platform “az Egyesült Királyságban élő embereket célozza meg, a befektetők pedig valószínűleg nem kapják vissza a pénzüket, ha a dolgok rosszra fordulnának. Az ország ombudsmanja sem tud segíteni a felhasználóknak pénzügyi veszteség esetén.” Az FCA szóvivője még augusztusban a Cointelegraph-nak kifejtette:

„A sikeres regisztráció azon múlik, hogy egy adott cég teljesíti-e a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzése érdekében az elvárt minimum követelményeket.”

Az FCA több mint 50000 pénzügyi vállalatot felügyel az Egyesült Királyságban annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Idén áprilisban a hivatal a valamennyi kriptopénz szolgáltatást nyújtó cégtől megkövetelte, hogy megfeleljen bizonyos pénzmosás elleni előírásoknak. A Kraken és a Crypto.com már teljesítette ezt a lépést és megkapták a szükséges engedélyeket a felügyelőségtől.

Augusztus végéig az FCA-nál regisztrált kriptovállalatok listáján 37 cég szerepel. 2022-ben többek közt az alábbi kriptos cégeknek sikerült még átmenni a regisztrációs folyamatokon: az eToro UK, a DRW Global Markets LTD, a Zodia Markets (UK) Limited, az Uphold Europe Limited, a Rubicon Digital UK Limited és a Wintermute Trading LTD.

Az FTX az elmúlt hónapokban a medvepiac ellenére tovább tudott terjeszkedni. Az FTX.US elnöke, Brett Harrison nemrég azt nyilatkozta, hogy a tőzsde potenciális felvásárlási lehetőségeket keres. 

Az év elején megvette a Japán székhelyű Liquid Group-ot és annak minden leányvállalatát, beleértve a Liquid kriptotőzsdét, hónapokkal később pedig regionális központot hozott létre Dubaiban. Az FTX megkezdte a kiskereskedelmi szektor felé is a terjeszkedést, több mint fél éve bemutatta tőzsdei kereskedési platformját, az FTX Stocks-t amerikai ügyfeleinek.

Nem ez az első eset, hogy az FTX felkeltette a szabályozók figyelmét. Augusztus 19-én a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) felszólító levelet küldött ki a kriptováltónak azt állítva, hogy félrevezette a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogy bizonyos kriptovalutákkal kapcsolatos termékeket az FDIC biztosít. Az USA-ban az FDIC által biztosított bankoknál lévő betétek 250000 dollárig védettek nem teljesítés esetén, viszont a kriptos cégek számára egyelőre még nincs ilyen fedezet.

Részlet az FDIC által az FTX US-nek küldött leveléből (forrás: FDIC)

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Globális kripto központ kíván lenni az Egyesült Királyság

/cryptopotato, cryptobriefing, u.today, cointelegraph, financial times, bloomberg/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img