A tőzsdefelügyelet szerint az Ethereumon végbemenő tranzakciókra az amerikai jogszabályok érvényesek

spot_img

Az egész Ethereum hálózat jövőjére kihathat az az állítás, amire egy most induló perben hivatkozik az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC).

A SEC eljárást indított egy influenszer ellen, aki még a 2017-18-as bika piac során vált ismertté.  Ian Balinára sokan emlékezhetnek ebből az időszakból. A srác ICO-k elemzésével és azokba történő befektetéssel foglalkozott, amivel 20 000-ből több milliódollárt csinált. A folyamatot saját YouTube csatornáján is dokumentálta.

Később ugyanez a Youtube fiók lett a végzete, egy élő elemzésének közvetítése során ugyanis figyelmetlen volt és egy pillanatra láthatóvá tette az egyik jegyzetét, amivel hozzáférést lehetett szerezni a kripto tárcájához. Ezt követően csak néhány másodpercre volt szükség, hogy valaki lenyúlja az abban tárolt 1.2 millió dollár értékű kriptopénzt. Erre az adás nézői hívták fel Balina figyelmét, amikor rákérdeztek, hogy miért utal át a műsor közben ennyi pénzt a számlájáról.

Amikor Balina rájött, hogy mi történt

Bár vannak, akik szerint Balina csak “adóoptimalizálás” miatt játszotta el a hack-et, az elemző ezt követően visszavonult, és csak nemrégiben kezdett el újra aktívan tevékenykedni.

A tőzsdefelügyelet által most indított eljárásban azt vizsgálják, hogy Balina tényleg csak a saját elemzéseivel keresett-e pénzt, a vád szerint ugyanis több millió dollárt kaphatott azért, hogy bizonyos ICO-kat jó színben tüntesse fel a csatornáján.

A vádirat azonban tartalmaz egy olyan mondatot is, ami szerint a tőzsdefelügyelet nem csak ezen feltételezés miatt jogosult a vizsgálat lefolytatására, hanem azért is, mert az Ethereum tranzakciókat hitelesítő node-ok koncentrációja az Egyesült Államokban a legmagasabb, amit ők úgy értelmeznek, hogy ezzel az Ethereum blokkláncon végbemenő bármilyen tevékenység (így az ICO-kba való korábbi befektetések is) az amerikai kormányzat fennhatósága alá tartoznak.

A node-ok 46%-a az Egyesült Államok területén üzemel, a második Németország 18%-kal

Ez az állítás jelenleg semmilyen jogi erővel nem rendelkezik, később azonban olyan hivatkozási alappá válhat, amit más eljárások során is felhasználhatnak.

A tőzsdefelügyelet elnöke éppen a múlt héten mondta azt egy meghallgatáson, hogy őt a sok kriptovaluta által használt staking eljárás a banki betétkezelésekre és hitelezés folyamatára emlékeztetik, és ezért az ezekre vonatkozó jogszabályokat kellene a kriptók esetében is érvényesíteni. Habár a nevét nem mondta ki, de az Ethereum éppen a napokban váltott ugyanerre az algoritmusra, így nem volt nehéz kitalálni, hogy kinek címezte a mondatait.

Mivel jelenleg az Ethereum ad otthont a DeFi és NFT aktivitás túlnyomó részének, ha a bíróság elfogadná a SEC érvelését, a precedens később az egész ágazatra kiható szabályok meghozatalára jogosíthatná fel a tőzsdefelügyeletet, vagy más amerikai szerveket. Ez alapvető változást hozhatna a decentralizált hálózatok megítélésében, vagy akár működésében is.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img