Kriptoszabályozási keretrendszert adott ki a Fehér Ház

spot_img

Joe Biden amerikai elnök végrehajtói rendelete szerint a Fehér Ház közzétette a bitcoin és a kriptovaluták szabályozására vonatkozó jogi keretrendszerét. Ezt megelőzően körülbelül két hete, a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Hivatala kiadta a bitcoin bányászat klímára gyakorolt hatásáról szóló jelentését, amit az iparág erősen kritizált már rögtön a megjelenést követően, bizonyos iparági szereplőkkel szemben tanúsított elfogultság és félinformációk terjesztése miatt. Az egyik ilyen kiigazítási javaslatot innen éred el.

Az USA elnökének végrehajtói rendelete felszólította a kormányzati szerveket, hogy készítsenek különböző kutatásokat többek közt a fogyasztók védelmével, az energiafelhasználással, valamint a központi banki digitális valuta (CBDC) előnyeivel és kockázataival kapcsolatban.

A benyújtott kutatásoknak megfelelően a Fehér Ház fel fogja hatalmazni az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC) és a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottságot (CFTC), hogy “folytassanak mélyreható vizsgálatokat” a digitális eszközök területén.

Emellett a kormány azt kéri a Fogyasztói Pénzügyi Védelmi Irodától (Consumer Financial Protection Bureau – CFPB) és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (Federal Trade Commission-t – FTC), hogy “duplázzák meg erőfeszítéseiket az ökoszisztéma megfigyelésére” a “tisztességtelen, megtévesztő vagy visszaélésszerű gyakorlatok” tekintetében.

A keretrendszer az ügynökségeket arra is felszólítja, hogy kezdjék el elfogadni az “azonnali fizetési rendszereket“, például a FedNow-t és fontolják meg a nem banki fizetési szolgáltatók szabályozását.

A Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation – NSF) “műszaki- és társadalom tudományágak, valamint viselkedés közgazdaságtan” területein fog kutatásokat végezni a digitális eszközök ökoszisztémáinak megértése érdekében.

A Fehér Ház Tudományos és Technológiai Politikai Hivatalának (Office of Science and Technology Policy – OSTP) nemrégiben kiadott jelentése nyomán az Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy – DoE) és a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) feladata lesz “a digitális eszközök környezeti hatásainak nyomon követése, adott esetben a teljesítményszabványok kidolgozása, valamint a helyi hatóságoknak a környezeti károk enyhítéséhez szükséges eszközök, erőforrások és szakértelem biztosítása“.

Emellett a banktitoktartási törvényt úgy fogják módosítani, hogy az a digitális eszközökre is vonatkozzon, ami nagyobb bírságokat vonhat majd maga után az engedély nélküli pénzátutalásokért és szigorúbb végrehajtást eredményezhet a digitális eszközszolgáltatókkal szemben.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztérium feladataként (U.S. Treasury) kockázatértékelést fog végezni a decentralizált pénzügyekkel (DeFi) kapcsolatban.

Végezetül a Biden kormányzat kidolgozta az “Amerikai CBDC rendszer irányelvei” (Policies for a U.S. CBDC System) című dokumentumot, amely részletezi a kormány prioritásait a digitális dollár kibocsátásával kapcsolatban. A közlemény azonban leszögezi, hogy “további kutatásokra van szükség“.

A CBDC kutatásával és lehetséges fejlesztésével foglalkozó munkacsoport tagjait az alábbi ügynökségek közül választották ki: a Federal Reserve, a Nemzeti Gazdasági Tanács, a Nemzetbiztonsági Tanács, a Tudományos és Technológiai Politikai Hivatal és a Pénzügyminisztérium. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Jelentést adott ki a Fehér Ház a bitcoin bányászat éghajlati hatásairól

/bitcoin magazine, white house/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img