Eséssel vette kezdetét a heti kereskedés

spot_img

Éles eséssel vette kezdetét a heti kereskedés, amihez köze lehetett annak a hajnali órákban sugárzott interjúnak is, amit az Egyesült Államok elnökével készítettek.

Joe Biden kijelentette, hogy országa katonai segítséget nyújtana Tajvannak, ha Kína megtámadná. Kína évtizedek óta szeretné magához csatolni a szigetországot, augusztusban pedig nagyszabású hadgyakorlatot folytatott az azt körülvevő vizeken.

Habár korábban is Tajvan oldalán állt és különböző módokon segítette is, az USA hagyományosan tartózkodik attól, hogy ebben a kérdésben ennyire határozott álláspontot képviseljen. Biden elnök egyszer ugyan már tett egy hasonló kijelentést, de azt később félreértésként magyarázta a Fehér Ház szóvívője. A mostani interjú után szintén megjelent egy nyilatkozat, ami szerint az elnök által mondottak nem jelentik azt, hogy ez lenne az USA hivatalos álláspontja.

A hetet a kripto és a hagyományos piacok is zuhanással kezdték

A hét ettől a kijelentéstől függetlenül is mozgalmasnak ígérkezik. Az amerikai jegybank szerdán újra kamatdöntő ülést tart, amin a várakozások szerint egy 0.75% vagy 1%-os emelés kerülhet majd bejelentésre. Ezzel az alapkamat 3 – 3.5%-ra növekedhet.

A piac 80%-ra teszi a 0.75%-os, és 20%-ra az 1%-os kamatemelés lehetőségét

A magasabb kamatok miatt egyre drágábbá váló hitelezés visszafogja a gazdasági növekedést, amitől hosszabb távon az infláció csökkenését várják a szakemberek. Mivel ilyenkor a kockázatmentesen, pusztán a dollár tartásával megszerezhető hozam is egyre nagyobb lesz, a kamatemelés tőkét von el a tőzsdei piacoktól, és hátráltatja azok növekedését.

A kedvezőtlen kilátások ellenére vannak, akik arra spekulálnak, hogy a legrosszabbon már túllehetünk, és a mostani bejelentés lesz a szigorító intézkedések csúcspontja. Szerintük jegybank a hamarosan enyhébb hangnemre válthat. Habár ez szembe megy azzal, amit annak képviselői nyilatkoztak az elmúlt hónapokban, statisztikák szerint a piacok általában 6-9 hónappal azelőtt érik el a mélypontjukat, hogy a jegybank végleg feladná a szigorító politikáját.

Erre játszani mindig hazárdjátéknak számít. Ha valaki eltalálja a pillanatot, akkor a medve trend mélypontjának közelében vásárolhat, ha viszont nem, akkor csak egy újabb lefelé tartó hullámba vehet bele, ami nagy veszteségeket okozhat.

A jegybank szerda este 20:00-kor jelenti be a kamatemelés mértékét, amit fél órával később az elnök sajtótájékoztatója fog követni. Mind a két esemény nagy kilengéseket idézhet elő az árfolyamokban.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img