A bitcoin energiafogyasztása nem egyenlő a szén-dioxid-kibocsátással

spot_img

Egyre többször lehet olvasni hazai és külföldi oldalak bejegyzéseiben, hogy a bitcoin bányászat globálisan hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez. Az úttörő kriptovaluta szerencséjére a kritikák nagy része hibás feltételezéseken és előrejelzéseken alapul. Lindsey Kelleher, a Blockchain Association vezető politikai menedzserének vendégbejegyzését olvashatjuk a Bitcoin Magazine tolmácsolásában.

“Az tény, hogy a bitcoin hálózat valóban jelentős mennyiségű energiát fogyaszt. Ezt a fogyasztást kontextusba kell helyezni, és az előnyökkel kell összevetni, ha következetes vitát akarunk folytatni. Nem igazán hallunk kritikát a Netflix vagy a Google adat- és energiafogyasztási költségeiről, akkor a bitcoin energiafogyasztását miért kéne feszegetni?

Egyes becslések szerint a bitcoin hálózat évente nagyjából 120 terawattóra villamos energiát fogyaszt, ami több, mint néhány kisebb ország fogyasztása, és a globális villamosenergia-termelés 0,55%-át emészti fel. A magas energiafogyasztás ellenére, azonban a Cambridge-i Egyetem bitcoin villamosenergia-fogyasztási indexe által arra a következtetésre juthatunk, hogy “a bitcoin környezeti lábnyoma jelenleg a legjobb esetben is mellékesnek tekinthető”.

A bitcoin hálózat energia fogyasztása éves szinten (forrás: https://ccaf.io/cbeci/index)

Először is, a bitcoin kevesebb energiafogyasztást igényel, mint a hagyományos pénzügyi szektor és az aranykitermelő ipar. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a bitcoin energiafogyasztása kevesebb, mint fele a két említett hagyományos rendszernek. Ez az index még csak nem is számol azzal, hogy a bankrendszer hozzájárul a bolygót melegítő fosszilis tüzelőanyagot felhasználó projektekhez.

Sok kritikus nem ismeri fel, hogy az energiafogyasztás nem egyenlő a szén-dioxid-kibocsátással. Egy egységnyi szélenergia nem okoz ugyanolyan környezeti hatást, mint egy egységnyi szén. Szerencsére a bitcoin hálózatot arra ösztönzik, hogy elsődlegesen a megújuló energiát keresse. A Cambridge-i Egyetem szerint a megújuló energiaforrások a bitcoin energiafogyasztásának nagyjából a  40%-át teszik ki világszerte, Észak-Amerikában ez a szám 66%. Mivel a bányászat migrációja továbbra is nyugatra tart Kína közelmúltbeli bányászati tilalma miatt, arra lehet számítani, hogy a megújuló energiaforrások még nagyobb szerepet fognak kapni.

Számos kezdeményezés van folyamatban a bitcoin energiahatékonyabbá tételére. A vezető észak-amerikai kriptobányász vállalatok vezérigazgatói által alapított Bitcoin Bányászati Tanácsot (Bitcoin Mining Council), az energia felhasználás átláthatóságának előmozdítására és a hatékonyság javításának érdekében hozták létre. A Crypto Climate Accord egy másik figyelemre méltó kezdeményezés, amelynek célja, hogy a teljes kriptoipar 2040-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

A bitcoin energiafelhasználásának és a szén-dioxid-kibocsátás megújuló energiaforrások felhasználásával történő csökkentésének meghatározásának módjai azonban csak egy kis szelete a vitáknak. A hálózat energiafogyasztását különösen két okból könnyű kritizálni: egyrészt a hálózat nyílt jellege miatt könnyen számszerűsíthető, másrészt a bitcoin által kínált előnyök nagyságrendjét még nem ismerik el általánosan. Valójában számos olyan szolgáltatást, amelyet a társadalom hallgatólagosan méltónak tart a magas energiafelhasználásra, például a modern légi közlekedést, vagy a Big Tech adatközpontokat, közel sem kritizálják olyan hevesen, mint a bitcoin energiafogyasztását.

Azzal, hogy a bitcoint kiemelik más, feltűnően magas kibocsátású iparágak közül, a bitcoin ellenzői az alábbiakkal érvelnek: szerintük a technológia ígérete és potenciálja nem éri meg a rá szánt energiafogyasztást. Ahelyett, hogy időnk nagy részében a bitcoin klímaváltozásban betöltött szerepéről vitatkozunk, inkább azt kellene bizonyítanunk, hogy a hálózat energiaigénye megéri azt a tagadhatatlan előnyt, amit ez a technológia kínál. Más szolgáltatások és iparágak esetében már meghoztuk ezt a döntést, és megbékéltünk a kibocsátási kompromisszummal, ha vonakodva is, egy egészséges jövőt kockáztatva. A társadalom egészeként ugyanezt kellene tennünk a bitcoin esetében is.”

/bitcoinmagazine.com, coinquora.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img