Túlzóak a bitcoin bányászat körül kialakult aggodalmak

spot_img

A CoinShares jelentésében azt állítja, hogy a bitcoin bányászat energiafelhasználásával és szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak túlzóak. A cég szerint, a bitcoin bányászat, a globális szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint 0,1%-áért felelős.

Nehéz azt állítani, hogy a bitcoin bányászat önmagában jót tesz a környezetnek. A CoinShares újonnan összeállított kutatása szerint a BTC bányászat szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatása minimális, különösen a globális pénzügyi rendszerrel összehasonlítva.

A bitcoin részesedése a globális energiafogyasztásból (forrás: CoinShares Research 2022 január)

A CoinShares az elmúlt hónapokban igyekezte átformálni a bitcoin energiafelhasználása körül kialakult vitákat. Becslése szerint a bitcoin bányászhálózat 2021-ben 41 megatonna (Mt) szén-dioxid-kibocsátásért volt felelős, az előző évi 36 Mt-hoz képest. Bár ez a szám soknak tűnik, a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz viszonyítva azonban kevesebb mint 0,08%. A CoinShares megállapítása szerint ez a szám “jelentéktelen”. A Galaxy Digital 2019-es becslését felhasználva a teljes pénzügyi rendszer kibocsátását 130 Mt-ra teszi.

A jelentésben ez olvasható:

“A becslések szerint a papírpénzek nyomtatása által okozott kibocsátás évente 8 Mt körül mozog, az aranyipar pedig becslések szerint évente 100-145 Mt szén-dioxid-kibocsátást produkál. Összehasonlítási keretként a nagy ipari bázissal rendelkező országokban, mint például az Egyesült Államokban és Kínában 2016-ban 5830 Mt, illetve 11580 Mt szén-dioxid-kibocsátást mértek”.

A tanulmány, a bitcoin energiafelhasználása körül kialakult félelmeket túlzónak és nagyon félreértettnek nevezi. A cég megismétli azon meggyőződését, hogy “a bitcoin hasznos előny a társadalom számára”, amelynek környezeti költsége szükségesen kicsi.

A vállalat úgy gondolja, hogy a bányászat energiafogyasztása idővel csökkenni fog, mert a hálózatot úgy tervezték, hogy idővel ne hozzon létre BTC-t. Néhány évtizeden belül az energiafelhasználás át fog térni a BTC bányászatáról a bitcoin tranzakciók feldolgozására, a fogyasztók által, a bányászoknak felajánlott tranzakciós díjak elszámolására”.

A CoinShares elmélete szerint a felhasznált energia tisztább lesz, mert “a bányászok mobilabbak, mint a hagyományos iparágak, és képesek olyan helyekre rövid időn belül áttelepülni, ahol olcsó megújuló energiaforrások épülnek”.

Összes éves hálózati teljesítményfelvétel azokra az országokra nézve, amelyek kriptovalutát bányásznak (TWh) (forrás: CoinShares Research 2022 január)

Nem minden joghatóság alkalmaz azonban fenntartható módszereket. A jelentés szerint négy régió – Kazahsztán, az Egyesült Államok Montana és Kentucky államai, valamint a kanadai Alberta tartomány – felelős a bitcoin bányászat szén-dioxid-kibocsátásának a 43%-áért. Ehhez képest viszont, a hálózat teljes energiájának csak 26%-át biztosítják, köszönhetően a szén, az olaj és a földgáz felhasználásának.

A szén-dioxid-kibocsátás százalékos eloszlása havonkénti lebontásban bányaterületek szerint (forrás: CoinShares Research 2022 január)

Más régiók, például Svédország, valamint Quebec és Manitoba tartományok jobban teljesítenek, és a bitcoin hashráta arányának a 5,2%-át adják, miközben a szén-dioxid-kibocsátásuk elhanyagolható.

Ha bitcoint vagy nagyobb alt vásárlásán gondolkozol, a Binance felületét ajánljuk. További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/coinshares, bitcoinist/

Tanúkkal vitatták meg a kriptobányászat hatékonyságát a kongresszusi környezetvédelmi meghallgatáson

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img