Elindult a TON decentralizált fájlmegosztója

spot_img

A TON Alapítvány, a The Open Network (TON) blokklánc mögött álló non-protif csoportja a TON Storage nevű decentralizált fájlmegosztót, amely olyan projekteknek kíván a konkurenciája lenni, mint a Filecoin és a Storj.

A TON Storage hasonlóan működik, mint a torrentről ismert peer-to-peer fájlmegosztás. A TON viszont a blokkláncra támaszkodik a fájlok átviteléhez, amelyekről titkosítva vannak és amelyekről biztonsági másolat is készül. Mindezt decentralizált módon, anélkül, hogy központi webszerverekre lenne szüksége a hálózatnak.

A hagyományos torrentekből hiányzik a hosszú távú tárolási garancia. A TON Storage ezt úgy oldotta meg, hogy pénzügyi ösztönzőket kínál a hálózat csomópontjainak üzemeltetői számára. Okos szerződések biztosítják, hogy a felhasználók fix összeget fizetnek nekik toncoinban azért, hogy egy bizonyos ideig fájlokat tároljanak.

“Bárki lehet csomópont-üzemeltető a TON hálózaton, és kaphat fizetést más felhasználóktól a fájlok tárhelyéért – még akkor is, ha csak egy csomópontot üzemeltet” – áll a TON Alapítvány közleményében. “Ezzel új, független felhasználókat szeretnénk ösztönözni arra, hogy csatlakozzanak a TON-hálózathoz, ezzel is segítve a TON ökoszisztéma további növekedését” – tették hozzá.

A Telegram 2018-ban kezdett el foglalkozni a blokklánc technológiával, és fejlesztette ki az akkor még Telegram Open Network nevű hálózatot. Még ugyanebben az évben 1,7 milliárd dollárt gyűjtött a toncoin tokenek zártkörű eladásával, de a tőzsdefelügyelet vizsgálatai miatt felhagyott a projekttel. Belső viták után fejlesztők egy csoportja 2022-ben megmentette a projektet és nyílt forráskódúva tette, The Open Network néven.

Októberben a Telegram lehetővé tette a felhasználók számára, hogy userneveket vásároljanak az üzenetküldő alkalmazásához a The Open Network-ön alapuló Fragment decentralizált aukciós platformon keresztül. A TON Storage elindításával a TON által védett oldalak is hosztolhatók a hálózaton, ami a TON Alapítvány alapító tagja, Anatolij Makoszov szerint “a következő lépést jelenti a decentralizált, nyílt internetről szóló víziónk megvalósításában”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img