Lobbisták riadót fújnak az uniós kripto jogszabállyal kapcsolatban

spot_img

Az Európai Unió kriptovaluta piacokról szóló jogszabálya mind a 27 tagállamban gyakorlatilag betilthatja a dollárhoz kötött stabilcoinokat, akár az USDT-t és az USDC-t is. A lobbisták arra figyelmeztetnek, hogy a kriptopiacra gyakorolt tiltások következményei súlyosak lehetnek.

A Blockchain for Europe és a Digital Euro Association szerint a döntés “rendkívüli rövid távú volatilitást” és “a kripto tevékenységek jelentős kiáramlását okozhatja az EU-ból“.

A kriptolobbisták arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európai Unió kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslata katasztrófát okozhat az iparág számára, ha a jelenlegi formájában lépne életbe.

Az EU Tanácsához intézett levelében a szervezet arra figyelmeztet, hogy a MiCA kriptovalutákra vonatkozó korlátozások bevezetése hatással lehet a stabilcoinokat használó iparági szereplőkre. Levelük szerint a jelenlegi MiCA irányelvek 2024-ben gyakorlatilag betiltaná a három legnagyobb stabilcoint, aminek súlyos következményei lennének az egész iparágra nézve. A levélben megjegyezték, hogy a tiltás a piac “destabilizáló hatásához és a kripto tevékenységek jelentős kiáramlásához vezetne az EU-ból“.

Az EU MiCA szabályozása az olyan tokenek kibocsátásának és használatának korlátozását javasolja, amelyek nem az unió 27 tagállamának valamelyik hivatalos pénznemében vannak denominálva. A javaslat tartalmazza a csereeszközként használt tokenekre vonatkozó korlátozások bevezetésének tervét is. A Blockchain for Europe és a Digital Euro Association ezt kifogásolta, mivel a tervezet a kereskedésre használt stabilcoinokra is vonatkozhat. 

Az EU Tanácsának küldött levél szerint, ha a javasolt jogszabály végrehajtásra kerülne, az “rendkívüli rövid távú volatilitást“, “diszlokációs hatásokat“, “széttöredezett likviditást” és a kriptoinnováció elvándorlását okozná az EU-ból. A levél szerint a korlátozások arra ösztönöznék a felhasználókat, hogy szabályozatlan szolgáltatásokat vegyenek igénybe az EU-n kívül és “veszélyeztetné az EU azon terveit, hogy kihasználja a kriptovalutákban és a blokkláncban rejlő lehetőségeket“.

Az euróhoz kötött stabilcoinok nem tudnak versenyezni

A jogszabály nem érintené az euróban denominált stabilcoinokat, de a szervezet szerint a piacot így is súlyosan érintené. Ezt azzal magyarázzák, hogy az euró alapú stabilcoinok az USDT-hez, az USDC-hez és a BUSD-hez képest a piacnak csak egy apró töredékét teszik ki. A levélben az Európai Központi Bank kutatásaira hivatkoznak, miszerint az euró alapú stabilcoinok kereskedési volumene 21 millió dollár körül mozog az USDT 53 milliárd dollárjával szemben.

“Nem reális azt várni, hogy az euró alapú stabilcoinok belátható időn belül utolérjék az amerikai dollár alapú stabilcoinokat kereskedési volumen tekintetében” – áll a levélben.

A korlátozások által, a kriptoipar számára okozott potenciális problémák leküzdése érdekében a lobbisták azt szeretnék elérni, ha az EU figyelembe venné a dollár alapú stabilcoinok kriptokereskedésben és a DeFi-ben betöltött szerepét és tisztázná a csereeszközként használt tokenek meghatározását.

Az Európai Bizottság először 2020 szeptemberében tett javaslatot a MiCA-ra, a jogalkotók pedig 2022 júniusában hagyták jóvá. A részletek véglegesítése még várat magára, mivel az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a tervezetet, mielőtt azt hivatalosan elfogadják.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Törölték a vitatott bekezdést az európai kriptoszabályozás tervezetéből

/cryptobriefing, blockchain for europe/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img