Ezekről fog rendelkezni az első európai kripto törvény

spot_img

Elfogadásra került az első egységes európai kripto törvény végső tervezete. A 2024-től életbe lépő szabályok tartalmát azok egyik megalkotója foglalta össze.

A MiCA (Markets in Crypto Assets) szabályozni fogja az európai piacon megjelenő stabil coinokat. Azoknak, amiket szélesebb körben használnak fizetésre és napi 200 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolítanak, regisztrálniuk kell egy működésüket felügyelő szervezetnél.

A stabil coinok kibocsátóinak tartalékot kell fenntartaniuk, amiből fedezni tudják a felhasználók által igényelt stabil coin – fiat átváltásokat. A tartalékok letétbe helyezésekor jogi kötelezettséggel kell garantálniuk a fizetésképtelenség elleni védelmet.

Létrejön egy európai kriptopénz szolgáltatókat szabályozó szervezet, az ESMA, aminek jogában áll majd felülvizsgálni, vagy akár meg is tiltani az egyes kripto eszközök, vagy szolgáltatók helyi működését, elérhetőségét.

Az Európán kívüli szolgáltatóknak regisztrálniuk kell magukat ennél szervezetnél, és eleget kell majd tenniük az itt érvényes jogszabályoknak, különös tekintettel a pénzmosás ellen hozott intézkedésekre. Ez a gyakorlatban valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy az utolsó ügyfélazonosítás mentes tőzsdék is kiszorulhatnak majd az EU-s piacról.

Az EU-n kívüli cégek csak akkor nyújthatnak majd szolgáltatást egy tagállamban, ha irodát létesítenek az adott országban, annak élére pedig helyben élő vezetőket neveznek ki.

Minden kriptós szolgáltatónak felelősséget kell vállalnia az oldalán elérhető kripto eszközökért, melyekről részletes információkat kell közzétenniük. A felhasználókat egyértelmű módon tájékoztatni kell az ezekbe való befektetés veszélyeiről.

A szolgáltatóknak követniük kell a fair marketing irányelveit és úgy kell kezelniük az esetleg rendelkezésükre bocsátott belsős információkat, hogy azok ne adjanak lehetőséget a piaci visszaélésekre, manipulációra.

A törvény nem tiltja meg a PoW bányászatot, de egy későbbi kiegészítése ajánlásokat tehet majd a zöldebb konszenzus mechanizmusok használatára.

A tervezet nem tér ki a staking, lending, NFT és DeFi piacok működésére, amire néhány nappal ezelőtt az Európai Központi Bank vezetője is reagált. Christine Lagarde szerint habár még az első sem lépett életbe, mihamarabb el kellene kezdeni a MiCA 2 kidolgozását, aminek már foglalkoznia kell az újabb technológiai megoldásokkal.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img