Törölték a vitatott bekezdést az európai kriptoszabályozás tervezetéből

spot_img

A hét elején arról szóltak a hírek, hogy az Európai Unió parlamentje, a kriptovilág felháborodására reagálva elhalasztotta a régóta várt kriptovaluta szabályozásról szóló szavazást. A MiCA néven ismert kriptopiaci eszközökről szóló irányelv szavazása február 28-ra volt kiírva.

Az elsődleges vitás pontok a késői módosítások voltak, amelyeket egyesek a proof-of-work hálózatok betiltásaként értelmeztek, elsősorban az energiafelhasználásukkal kapcsolatos aggodalmak miatt. Újabb fordulat érkezett az ügyben, úgy néz ki, hogy az illetékes bizottság törölte a vitatott bekezdést, így a bitcoin és a proof-of-work betiltása egyelőre lekerült a napirendről az EU-ban.

A BTC-ECHO megszerezte az Európai Parlament MiCA tervezetének legújabb változatát, amelyben a vitatott 61. bekezdés (9c) bekezdését teljesen törölték. Stefan Berger, az illetékes Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) elnökének képviselői irodája is megerősítette az említett bekezdés törlését.

A bekezdés a proof-of-work alapú kriptovaluták, például a bitcoin betiltásáról szólt volna. A baloldal, a zöldek és a szociáldemokraták parlamenti frakciói a tárgyalások során eredetileg keresztülvitték a passzust. 

“A kriptoszolgáltatók, nem könnyíthetik meg az ilyen típusú kriptoeszközök vásárlását vagy kereskedelmét, és nem kínálhatnak letéti szolgáltatásokat sem ilyen kriptoeszközökhöz – állt a bekezdésben.”

Ez a bejelentés nemzetközi szinten heves reakciókat váltott ki, főleg a kriptoipar részéről. Berger a szavazás felfüggesztésről így nyilatkozott a BTC-ECHO-nak:

“Megerősítést nyert, hogy a többség támogatta a MiCA szavazás elhalasztását. Ennek oka a proof-of-work kérdése volt. A tárgyalások most újraindultak. Azt szeretnénk most elérni, hogy a MiCA a lehető leggyorsabban átmenjen az EU Parlamenten, hiszen utána újabb háromoldalú egyeztetés következik.”

Az Európai Parlamentben azonban még nem született döntés a szavazás időpontjáról, de a szavazásért felelős biztos igyekszik a lehető leghamarabb előkészíteni a megfelelő szavazási menetrendet. 

A voksolást követően háromoldalú egyeztetésre kerül sor az Európai Bizottság, a Parlament és a tagállamok között. Ezt követően a Bizottság értékelni fogja a Parlament tervezetének végrehajtását.

Christine Lagarde a MiCA szabályozás felgyorsítására szólít fel

Az Európai Központi Bank (EKB) vezetője, Christine Lagarde továbbra is sürgeti az európai kriptorendelet kidolgozását. Egy sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki az ügyben, hogy az oroszok a szankciókat a kriptovalutákkal akarják megkerülni. A tárgyalások “teljes gőzzel folynak” – biztosította Berger, az ECON elnöke a BTC-ECHO-t.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

Az Európai Parlament elhalasztotta a kriptoeszközök törvényjavaslatáról szóló szavazást

/BTC-Echo/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img