Tovább fokozódnak a szankciók Oroszországgal szemben

spot_img

A nyugati országok által bejelentett szankciók szerint Oroszországot kizárták a SWIFT fizetési rendszerből. Azonban az Orosz Központi Bank azt állítja, hogy a SWIFT fizetési hálózat alternatívája készen áll. Az orosz állami ellenőrzésű Tass média arról számolt be, hogy az Orosz Jegybank Pénzügyi Telekommunikációs Rendszere (SPFS) készen áll a külföldi szereplők fogadására.

Nem valószínű, hogy ez a fejlemény nagy hatással lesz Oroszországra és az utóbbi napokban gyengén teljesítő gazdaságára. Amellett, hogy a saját fizetési alternatívájuk nem rendelkezik a SWIFT jelentőségével és hatókörével, az orosz kormányt ma már szinte általánosan agresszornak tekintik. Ráadásul a nagyobb márkák is bejelentették, hogy kivonulnak az országból.

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank részvényei 74%-ot zuhantak. Az EKB is megjegyzi, hogy a bank csődközeli állapotban van, vagy hamarosan csődbe juthat. Jelentős betétkiáramlás tapasztalható, miközben a Deutsche Boerse is közölte, hogy felfüggeszti a Sberbank, valamint több más orosz értékpapír kereskedését.

Gyengülő orosz pénzügyi rendszer, növekvő kriptovaluta forgalom

Eközben az orosz rubel is meredek zuhanáson ment keresztül, és mára kevesebb mint egy centet ér. Félő, hogy ez hiperinflációhoz vezethet, azonban az elkövetkező hónapokban szinte biztosra vehető az erős inflációs tendencia.

A nyugat lépése, amellyel Oroszországot bünteti az ukrajnai invázió miatt, példátlanok, ahogyan azok hatásai is. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a legsúlyosabb hatások még csak ezután jönnek, a következő hetekben és hónapokban mutatkoznak majd. Egyesek úgy gondolják, hogy Oroszország a kriptovaluták segítségével sem fog tudni kilábalni az egyre mélyülő gazdasági sokkból.

A gazdasági visszaesés megfékezése érdekében az orosz kormány 20%-ra emelte a kamatlábat az elmúlt napokban, miközben elrendelte, hogy a moszkvai tőzsde március 5-ig zárva legyen. Ez a lépés vajmi keveset fog érni, hiszen a megemelt kamatláb csak azt fogja eredményezni, hogy a fogyasztók duplán fizethetnek majd a szolgáltatásokért, például a jelzáloghitelekért.

Az USA azt sem akarja, hogy Oroszország a kriptovalutákkal kerülje el a szankciókat. Mikhajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes kérésére egyes kripto tőzsdék blokkolták vagy korlátozták kripto szolgáltatásaikat Oroszországban. 

Fedorov arra kérte például az Apple-t, hogy blokkolja az App Store-t Oroszországban, és állítsa le az Apple termékek értékesítését. A Google és a Meta, mind gondoskodtak arról, hogy az orosz propaganda korlátozva legyen. Fedorov azt is kérte Zuckerbergtől, hogy tiltsa le Oroszországban a Meta és az Instagram hozzáférését mindaddig, amíg tankok és rakéták támadják az ukrán óvodákat és kórházakat – tette hozzá.

A Meta már korlátozott néhány orosz állami médiafiókot, beleértve a hirdetések megjelenítésére és a bevételszerzésre vonatkozó korlátozásokat is. A Google is ezt tette. A Kraken vezérigazgatója azonban azt mondta, hogy nem tudja befagyasztani a számlákat „törvényi előírás nélkül”.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/beincrypto, reuters, financial times/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img