Gyengülő orosz pénzügyi rendszer, növekvő kriptovaluta forgalom

spot_img

Február 28-án hétfőn Oroszország azzal küzd, hogy ne omoljon össze a pénzügyi rendszere. Az ukrajnai invázióra válaszul, a hétvégén bevezetett nyugati szankciók megtépázták az ország gazdaságát.

A rubel körülbelül 20%-ot vesztett vásárló erejéből az amerikai dollárral szemben az elmúlt éjszaka folyamán, majd ma reggel tovább folytatta az esést további 20%-al. Mi több, az ország jegybankjának közleménye szerint, az ország részvénypiacán a kereskedés nyitása kezdetben késett, majd technikai nehézségek miatt teljesen leállt.

Annak ellenére, hogy a Moszkvai Tőzsde egyelőre zárva van, a Londoni Tőzsdén jegyzett Sberbank of Russia (SBRCY) részvénye közel 70%-os esést produkált eddig az elmúlt egy hétben. A mai napon a cikk írásának pillanatában jelenleg 1.29 dolláron kereskedik.

Oroszország több mint 600 milliárd dollárnyi offshore eszközzel rendelkezik

Az Egyesült Államok, az EU, az Egyesült Királyság és Kanada által bejelentett legutóbbi szankciók szerint Oroszországot kizárják a SWIFT fizetési rendszerből, ami „megbéníthatja” az Orosz Jegybank eszközállományát. De nem csak jegybank eszközállományát!

Ami az aranyat és a devizát illeti, Oroszország jelenleg mintegy 640 milliárd dollárnyi tartalékkal rendelkezik az országon kívül. Ezen felül az orosz oligarchák vagyona külföldi bankszámlákon körülbelül 14 billió rubel (158 milliárd dollár) és még további 470 milliárd dollárra tehető.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap kijelentette: “Le fogjuk tiltani az Orosz Központi Bank tranzakcióit, és befagyasztjuk minden eszközét, hogy megakadályozzuk Putyin háborújának további finanszírozását”.

Az Orosz Központi Bank megduplázta a kamatlábakat

Miután a rubel árfolyama történelmi mélypontra zuhant az amerikai dollárral szemben, az Orosz Jegybank rendkívüli intézkedéseket hajtott végre. Az intézkedések magukban foglalták a jelentős kamatemelést is, amit a korábbi 9,5 százalékról 20 százalékra emelt.

Az elemzők már most azt latolgatják, hogy idén 5%-kal fog zsugorodni az orosz gazdaság.

Oroszország állampolgárai a kriptovaluták felé fordulnak

Nyikolaj Arefjev, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának (CPRF) Állami Duma képviselője korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy az orosz lakosság tulajdonát képező 60 billió rubelt le fogják foglalni, ha az ország a gazdasági összeomlás szélére sodródik.

Ennek eredményeként egyre több orosz fordul a kriptovaluták felé. A kriptovaluták által biztosított anonimitás és decentralizáció miatt, ugyanis a CPRF nem tudja lefoglalni a lakossági megtakarításokat.

A bejelentést követően a bitcoin-orosz rubel (BTC/RUB) kereskedési volumen február 24-én kilenchavi csúcsot ért el, közölte a Kaiko (párizsi székhelyű kriptovaluta adatok kutatásával foglalkozó szolgáltató vállalat).

Bitcoin-orosz rubel napi kereskedési volumen (forrás: Kaiko)

“A tevékenység a Binance-re összpontosul – mondta a Kaiko kutatási elemzője, Clara Medalie a CoinDesk-nek. A bitcoin-ukrán hrivnya volumene is megugrott, de nem olyan magasra, mint tavaly októberben. A BTC-UAH csak 2 tőzsdén kereskedik, a Binance-en és a LocalBitcoin-on.”

Hasonló tendenciák voltak megfigyelhetők a tether-rubel és a tether-hrivnya kereskedési volumenben is – tette hozzá Medalie. A Kaiko adatai azt mutatják, hogy az USDT/RUB kereskedési volumene szintén nyolchavi csúcsra, 1,3 milliárd rubelre emelkedett múlt héten csütörtökön.

USDT-RUB napi kereskedési volumene (forrás: Kaiko)

Az Oroszországot sújtó növekvő pénzügyi szankciókkal szemben a Binance és a Kraken kriptotőzsdék kijelentették, hogy nem zárolják a hétköznapi orosz felhasználók számláit.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/finbold, coindesk, cryptoslate, cnbc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img