Fűtött épületek bitcoin bányászattal?

spot_img

Világszerte hatalmas telephelyeken bányászgépek tízezrei dübörögnek és ezzel egyidejűleg olyan mennyiségű hulladékot termelnek felesleges hő formájában, amire még nem volt példa. Az olyan vállalkozó szellemű bányászok, mint például a Burnaby-i székhelyű MintGreen, már most élen jár a hulladékhő újrahasznosításában. A bitcoin bányászatból származó hő felhasználása nem új keletű.

Mintgreen: a bitcoin bányászatból származó hővisszanyerésre szakosodott kanadai cleantech cég.

A bitcoin bányászattal foglalkozó MintGreen vállalat innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású bányászati hulladékhő felhasználási megoldást kínál Kanadában North Vancouver város fűtésére.

A MintGreen “digitális kazánjaival” (amelyek a bányászathoz felhasznált villamos energia több mint 96%-át nyerik vissza hőenergia formájában) hőt szállít North Vancouver város távhőellátó rendszerébe kereskedelmi és lakóépületek fűtésének céljából.

North Vancouver városi tanácsa, amúgy is szívén viseli az éghajlatváltozás kérdését és saját szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célokat tűzött ki. 

“2019-ben North Vancouver városának tanácsa elfogadott egy indítványt, amely szerint a város csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását. A célkitűzések szerint 2040-re 80%-kal, 2050-re pedig a nulla százalékos kibocsátást kívánnak elérni a 2007-es szinthez képest” – áll a város közleményében.

A város tulajdonában lévő Lonsdale Energy Corporation (LEC) 2003 óta szolgáltat zöldenergiát a városnak, amely még tavaly kötött szerződést a MintGreen-nel, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőenergiával segítsen be a város fűtésébe.

A MintGreen digitális kazánja (forrás: mintgreen)

A LEC szerint a megállapodás célja a hulladékhő visszanyerése és a digitális kazánok segítségével a fűtési hálózatba való bejuttatása fenntartható módon. A város ezzel a módszerrel akadályozza meg, hogy megawattonként 20000 tonna üvegházhatású gáz kerüljön a légkörbe.

“A bányászgépek az év 365 napján teljes kapacitással működnek, ami egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy megbízható és tiszta fűtési alapterhelést biztosítsanak North Vancouver körzeti energiarendszerében” – írta a MintGreen közleményében.

A város arra számít, hogy a kísérleti program példaértékű lehet más önkormányzatok számára is. Brit Columbiában már így is a villamos energia körülbelül 97%-a vízienergia termelésből származik. Az energia többszörös felhasználása pedig tovább csökkenti a pazarlást.  

“Az éghajlatváltozás összetett problémája innovatív megoldásokat igényel. A LEC North Vancouver városával együtt vezető szerepet játszik a környezetvédelem terén” – mondta Colin Sullivan, a MintGreen vezérigazgatója.

A vízerőművekkel történő bányászat már most is zölddé teszi a MintGreen-t  és ugyanennek az energiának az újrafelhasználása még környezetbarátabbá teszi a projektet.

Samson Mow, a Blockstream Inc. ügyvezető igazgatója, aki a MintGreen csapatának különleges tanácsadója, elmondta:

“A MintGreen új innovációja tökéletes példa arra, hogy a bitcoin bányászat a legzöldebb energiafelhasználás egyik módja lehet bolygónkon.”

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Bányászflotta leépítésével csökkenti a Stronghold az adósságállományát

/bitcoin magazine, vancuver citynews, zerohedge, techcouver/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img